beilleszkedés
#Lélek

Nem tudod elengedni magad társaságban?

2017.08.04.
2 perces olvasási idő

Egyre több fiatal számára probléma, hogy úgy érzi, nem tud beilleszkedni a társaságba, nem érzi jól magát csak néhány erősebb feles után. Tényleg ez lenne az egyetlen megoldás? Azért fogadjanak el, mert annyira piás vagy, hogy már gátlástalanul megteszel bármit?

Szorongás a többiek előtt

Mire szoktál gondolni, ha a többiekkel vagy? „Mit gondolnak rólam?”, „Szerintem nem is érdeklem őket”, „Jól mondtam most ezt, vagy hülyének néznek?”

Tele vagyunk kételyekkel, nem csak te, hanem a társaid is. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy mindenki magabiztos, de sohase felejtsd el, hogy nagyon sokan járnak abban a cipőben, mint te. A különbség talán csak abban rejlik, hogy van, aki tudja kezelni az aggodalmait, és van olyan, aki még nem. Mit csinálnak azok, akik el tudják hessegetni félelmeiket?

Először is azonosítsd a félelmeket!

Mitől tartasz igazán? Nem fogadnak el? Kiközösítenek? Mekkora a valószínűsége, hogy megteszik? És mi történik, ha mégis? Képzeld el a rossz forgatókönyveket is, mert ha már elképzelted, akkor nem is tűnik olyan félelmetesnek. Mennyire reális az, amit elképzeltél?

Vegyünk egy képzeletbeli párbeszédet egy diák és pszichológusa között. A diák nagyon fél, hogy egyest kap matekból, ezért annyira izgul, hogy már aludni sem tud.

„- Miért annyira rossz egyest kapni? - Mert attól tartok, hogy megbukok. - Ennek mekkora az esélye? - Hát végül is van még sok hármasom is... - Mi történne, ha megbuknál? - Apa nagyon kiakadna, üvöltözne, és évet kell ismételnem. - És abban mi a rossz? - Végül is semmi, amúgy sem csípem az osztálytársaimat. - Lehet, hogy a legrosszabb édesapád haragja? - Igen.”

A diák annyira fél édesapja haragjától, hogy már előre izgul, hogy mi lesz, ha egyest kap, azonban emiatt a félelem és szorongás miatt már aludni sem tud, előrevetítve egyesét megteremti azt a helyzetet, hogy végül tényleg nem tud jól teljesíteni.

Hasonlóan érezhetik magukat azok, akik a többiek elutasításától félnek. Annyira szeretnének megfelelni mindenkinek, hogy folyamatosan azt nézik, hogy mit csinálnak éppen jól vagy rosszul, és közben egyedüli fontos dolog, amire elfeledkeznek figyelni: a másik ember. Ez egy ördögi kör, amit azonban meg lehet szakítani. Ahogy a diáknak is felemésztette az energiáját az, hogy az apja ne haragudjon meg rá, itt az emészti fel az energiát, hogy önmagát ellenőrizze az ember.

Az alkohol segítsége csak látszat!

Sokan arról számolnak be, hogy az alkohol segít nekik ellazulni. Miért is? Mert ha az energiáikat lekötik a félelmeik, az alkohol tesz róla, hogy időlegesen elfelejtsék őket. Ha pedig az energiák szabadon áramolnak, nyitottabban tudsz odafordulni a többiekhez. És akkor jön a nagy DE: gondold át, hogy mi lesz később. Az alkoholnál ugyanúgy, mint minden más drog esetén, idővel tolerancia alakul ki, és egyre nagyobb adagokra van szükség ugyanannak a hatásnak a kiváltásához. Sőt, az is probléma, hogy időközben nem tanulsz meg más technikákat, aminek a segítségével elengedheted magad. Azaz soha sem tanulod meg, hogy hogyan add önmagadat.

Emberekkel nem csak bulikon találkozhatunk, hanem a buszon, iskolában. Sajnos egyre többet hallani arról, hogy tizenévesek a reggeli első csengő előtt már túl vannak az első felesükön vagy marihuánás cigijükön, hogy lazábbak legyenek már reggel és könnyedén vegyék a társas akadályokat. Ez azonban a lehető legrosszabb döntés.

Kiközösítés: azok az átkozott klikkek!
Egy közösségben óhatatlanul kialakulnak kisebb-nagyobb csoportok. Miért állnak egymással szemben bizonyos klikkek? Miért nem lehet egy osztály egységes? Hogyan lehet megbirkózni a kiközösítéssel? Tovább: kiközösítés, klikkek

Higgy önmagadban!

Saját gondolkodásunkban nagyon sok kis csapda rejtőzhet. Például: „a buliban jól kell éreznem magam, mindenki jól érzi magát.” Az ehhez hasonló állításokat kérdőjelezd meg magadban. Kell? Parancsszóra nem lehet szórakozni, miért kellene? Törvényszerű, hogy mindenki jól érzi magát a bulin? Korántsem. Túllépni félelmeinken igen nehéz feladat, lehet, hogy ehhez segítségre is lesz szükséged.

Hogyan csináld?

Hogy jobb hangulatba kerülj, bízz magadban, ezt te is elérheted egy gyakorlat segítségével. Lazítsd el magad, relaxálj és idézz fel magadban olyan pillanatokat, amikor úgy érezted, hogy sikerült, önmagad miatt fogadtak el. Hol voltatok? Mit csináltatok? Mit mondtál? Milyen ruha volt rajtad? Milyen illatokat éreztél, milyen hangokat hallottál? Minél aprólékosabban elő tudod hívni az emléket, annál erősebben fejtheti ki pozitív hatását. Valahányszor olyan helyzetbe kerülsz, hogy kételkedsz önmagadban, keresd meg ezeket az emlékeket.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)