terhesség
#Vágyak

Ha teherbe esett a barátnőd...

2024.02.27.
3 perces olvasási idő

A szerelem gyönyörű dolog, és tiniként az ember mind a saját, mind pedig a másik testét próbálja megismerni és felfedezni. Ám mi történik akkor, ha a barátnőd közli, hogy teherbe esett? Mit tehet ilyenkor egy fiú? Mik a kötelezettségeid, jogaid?

Hasonló helyzetben legtöbbször a fiú felelőtlen embernek van feltüntetve, aki terhesség esetén kivonja magát a felelősség alól. Ez persze nem mindenkire igaz. Ami történt, megtörtént. Most az a fontos, hogy tudd, mi vár rád az elkövetkező időben. Ha bármilyen kérdésed adódna, akkor bátran írj szakértőinknek, szívesen segítenek!

tini terhesség

A nagy döntés

A legtöbbször a nagy döntést a lány, illetve a családja hozza meg. Abortusz, örökbeadás vagy pedig a gyerek felnevelése? Nehéz választás, hiszen akárhogy is döntsetek, az mindenképpen kihat az életetekre.

Először is várj, amíg a sokk elmúlik! Fontos, hogy először mindenképpen bizonyosodjatok meg a terhesség meglétéről (teszt, ultrahang, orvosi vizsgálat). Amennyiben a terhesség igazolt, meg kell próbálnotok higgadtan, megfontoltan dönteni.

Segíthet, ha a lehetőségeitek számbavételekor leírjátok a gondolataitokat, érzéseiteket, félelmeiteket. Ne feledd, egy kis ember életéről “tárgyaltok”, ezért minden lehetőséget alaposan meg kell fontolni!

Ebben az időszakban még jobban oda kell figyelned a partneredre, beszélj vele nyugodtan és higgadtan. Bizonyára rengeteg kérdés merül fel benned. Az alábbi kis összefoglaló táblázat segít, hogy tisztázd magadban ezeket. Ha pedig sikerült döntenetek a barátnőddel közösen, üljetek le a szüleitekkel is, és próbáljatok meg közös nevezőre jutni.

Apaság

Hogy tudom támogatni a gyerekem? Kell-e gyerektartást fizetnem?

Milyen jogaim vannak, mint a gyermek apja?

Hogyan befolyásolja a helyzetet, ha nem vagyok biztos az apaságban?

Örökbeadás

Hogy zajlik egy adoptáció, mit szükséges ehhez tudnom/tennem?

Részt vehetek az örökbefogadó pár kiválasztásánál?

Fenn tudom, illetve fenn akarom-e tartani a kapcsolatot a gyerekemmel, illetve az anyával a későbbiekben?

Abortusz

Ki állja az abortusz költségeit?

Milyen jogaim vannak, beleszólhatok-e abba, ha nem támogatom ezt a döntést?

Mit tehetek, ha nem vagyok kész az apaságra, a barátnőm pedig meg akarja tartani a gyereket?

Hogyan támogasd terhes barátnődet?

Többször is üljetek le és beszéljétek át a dolgot a barátnőddel! Ne felejts el beszélni szakemberekkel, ha szükséges. Kérd a szüleid támogatását, de ami a legfontosabb, és ebben az esetben kifejezetten szükséges, hogy TE maximálisan a partnered mellett állj! Bárhogy is döntsetek, az életetek már sosem lesz ugyanolyan, mint korábban, de a helyzetből levont tapasztalataitok és a döntés felelőssége által jobb emberként, érettebb személyként nézhettek a jövőbe.

Íme, néhány tipp, melyekkel megkönnyítheted a saját és a partnered dolgát. Ne feledd, a terhesség rengeteg változással jár, amely nagyon megterhelheti a partnered szervezetét, főleg fiatal korban.

  • Hallgasd figyelmesen! Szüksége van rád és arra, hogy kibeszélje az érzéseit, félelmeit.
  • Légy vele, mikor a szüleivel közli a terhességet és az arról született döntéseteket!
  • Légy türelmes! A hormonváltozás miatt gyakran lehet fáradt, és rosszul érezheti magát (a hangulatingadozásról nem is beszélve!)
  • Legyél megértő, hiszen minden új neki, ugyanúgy, mint neked (ráadásul az ő szervezetében megy végbe a változás)
  • Győződj meg arról, hogy mindent megkap, amire szüksége lehet (megfelelő ételek, vitaminok, pihenés, stb)
  • Vállalj szerepet a terhességben, segíts neki, amiben csak tudsz!
  • Mindig mondd el a Te gondolataidat, elképzeléseidet, véleményedet is a dologgal kapcsolatban!
  • Mindig tudasd vele, hogy mellette állsz, és segíteni fogsz neki. Mutasd ki, hogy törődsz vele, és hogy együtt kezelitek az új helyzetet!
  • Mindig kísérd el a vizsgálatokra, konzultációkra!
  • Nagyon fontos, hogy ismerd és megértsd az érzéseit, gondolatait. Beszélgess vele sokat!
  • Biztosíts arról, hogy csodálod a bátorságáért, és azért, ahogy végigviszi az egészet – bármi is legyen a döntésetek.
  • Légy gyengéd, és igazi úriember – ha nem tudod, hogy mi módon tudsz azzá válni, ne félj tanácsot kérni házas, gyermekes emberektől, akár a saját szüleidtől!
  • Tájékozódj – olvass könyveket a terhességről (vannak kifejezetten férfiaknak szólók is!), konzultálj szakemberekkel!
  • Készíts tervet a jövőre nézve! (Hol tudtok lakni? Miből fogtok megélni? Tudsz-e munkát vállalni?)

A legfontosabb, hogy együttműködjetek az általatok választott úton. Tudatosítsd magadban, hogy ez nem csak neked lesz nehéz időszak, hanem a párodnak is. Próbálj megértő lenni, és minden helyzetben higgadt maradni. Mindenki érdeke az, hogy egyetértsetek, hiszen most nem arról van szó, melyik filmre ültök be a moziban.

Ha bármi problémád adódik, ne félj mesélni az érzéseidről, ne félj kérdéseket feltenni. A KamaszPanasz szakértői mindig a rendelkezésedre állnak, próbálnak megoldást, választ keresni a kérdéseidre.

(KamaszPanasz - Gy. R. - thehelpline.com)