tökéletes test
#Lélek

Hírességek a vörös szőnyegen - Hogyan hatnak ránk?

2016.02.29.
2 perces olvasási idő

Ki ne vágyna gazdagságra, szépségre és hírnévre? Vagy legalább arra, hogy egy kicsit hasonlítson arra az emberre, akit világszerte csodálnak? Lányok százai választják ruhájukat, frizurájukat az aktuális trendnek megfelelően, amit természetesen az éppen legkedveltebb sztárok diktálnak a leginkább.

A tini évek egyik kihívása, hogy kialakuljon bennünk az a megnyugtató érzés, hogy tartozunk valahová, elfogadnak minket társaink. Azonban nem áll jól mindenkinek a JustinBieber hajstílus és nem lehet minden lánynak olyan tündéri frizurája, mint Emma Watsonnak. A tegnapi Oscar gálán nem győzhettünk gyönyörködni a szebbnél szebb ruhákban és frizurákban. Ezek az alkalmak nem csak a színészekről szólnak, hanem a ruhatervezőkről, sminkmesterek „varázslatairól” is.

angelina jolie, brad pitt

Irigység?

Irigykedve figyelhetjük őket, ahogy végigvonulnak a vörös szőnyegen. Azonban nem mindenkinek telik egyedi tervezésű ruhákra. Sőt! Ha jobban belegondolunk, ők azon kevesek, akiknek lehetőségük van rá. Vannak, akik nagyon rosszul érzik magukat a gondolattól, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy időről időre új ruhákat vásároljanak maguknak. Talán könnyebb lesz számukra, ha nézőpontot váltanak: az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy a legújabb divat szerint öltözzön.

Talán hihetetlennek tűnik, de a divat nem volt ennyire fontos szempont korábban. A ruha célja a praktikum volt, addig hordták őket, amíg el nem használódtak. Igencsak elképednének az akkoriak, hogy most egy-egy ruhát alig használva eldobunk, mert „kiment a divatból.”

Önkifejezés

A smink, a frizura és a ruha a valahova tartozás és az önkifejezés egyik módja. Te is biztosan jól meg tudsz különbözetni egy punkot, rockert egy deszkástól vagy hipstertől. Öltözködésük kifejezi, hogy melyik csoporthoz tartoznak, milyen belső értékeket képviselnek. A rockerek között egy másik rocker nem érzi magányosnak magát, míg egy emós igencsak kitűnne, és valószínűleg egyedül érezné magát.

Az öltözködés és stílus az önkifejezés része. Ha megpróbálunk úgy öltözködni, mint egyik kedvencünk, akkor valahol szeretnénk több tulajdonságot is magunkévá tenni. Így például, ha valaki olyan sminket szeretne magának, mint ami Angelina Jolienak van, akkor a sminkkel együtt szeretné magáénak tudni ugyanazt a vonzó külsőt, hírnevet, szexuális kisugárzást, mint ami a színésznőnek is van.

A gond, akkor van, ha azzal szembesülünk, hogy ez nem lehetséges. Lehet, hogy külsőleg egy-két dolgot ellestünk, de nem lehetünk pontosan olyanok, mint ők. Tehetségük másolhatatlan. Azok, akik még nem rendelkeznek biztos önértékeléssel hajlamosak valaki mást „másolni” és ha nem sikerült, csak bátortalanabbak és elkeseredettebbek lesznek. Sok olyan hölgyet látunk a tévében, akik sorra plasztikai műtéten esnek át, csakhogy olyan fenekük legyen, mint Beyoncénak. A külső azonban nem minden.

„Légy önmagad! – Mindenki más már foglalt”

Ez az egyik legnehezebb feladat: önmagunk lenni, félre tenni azt a félelmünket, hogy ha egy kicsit mások vagyunk, akkor a többiek kiközösíthetnek. Ezt csak úgy érhetjük el, ha nyugalmunkat megőrizzük, kiegyensúlyozottá válunk. A megfelelő önismeret elérése azonban komoly munkát kíván, meg kell ismernünk képességeinket, tulajdonságainkat, érzelmeiket és gondolataink együttes működését.

(Kamaszpanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó címkék

sztár