facebook
#Lélek

Facebook-szappanopera a szakításból

2011.05.27.
5 perces olvasási idő

Az internet ma már életünk szinte minden részén jelen van. A vásárlástól, az üzletig, a kommunikáción át a személyes kapcsolatokig. Az internet azonban nem mindig ennyire szép és jó. Megváltoztatta a fiataloknál és az idősebbeknél is egyaránt a kapcsolatok mivoltát, az ismerkedés és a szakítás módját is egyaránt.

Ha az utóbbi történik, és a szívet tépő fájdalom megjelenik a Facebookon, a dolgok könnyen még rosszabbá válhatnak. Amint ugyanis a személyes sérelmek felszínre kerülnek, barátaid – vagy ellenségeid – hamar megjelenhetnek az üzenőfaladon. Kommentjeik pedig akármennyire is virtuálisak, a valóságban csak tovább mélyíthetik sebeidet.

A kidobott és dühös exekről már ne is beszéljünk. Az exek ugyanis olyan dolgokat tehetnek vagy írhatnak a virtuális világban, melyet esetlegesen élőben soha nem tennének vagy mondanának. Általában összezavartan és hazudozva beszélnek, miközben megpróbálnak féltékenységet, irigységet kicsalni belőled vagy a legkülönfélébb módszerekkel próbálnak revánsot venni rajtad. Az oda-vissza irányuló szüntelen levelezéseteket mások is látják, legfőképpen pedig közös barátaitok. Ez pedig nem csak titeket, de őket is teljes mértékben összezavarhatja.

De valójában csakis az exed a hibás? Nézzük csak! Éppen, hogy szakítottatok a családi állapotod egyből átváltod egyedülállóra. Hirtelen pedig elkezdesz olyan képeket feltölteni, amelyeken másokkal vagy, esetleg kéz a kézben és a legtöbbször nevetve. Eközben persze mindig megnézed az exed falát, hogy vajon láthatóak-e apró jelei is szakításotoknak, a bánatnak vagy a magányosságnak.facebook

Az ilyen irányú megmozdulások azonban sokszor visszájukra sülhetnek el. Az információk, hogy te már „túltetted” magad rajta és, hogy már téged nem érdekel látszólag egyértelműek. Hiába érzel belül máshogy, a környezeted számára mégis az ellenkezője fog lejönni. Ez pedig további vitákat, konfliktusokat eredményezhet nem csak te és az exed, de te és a barátaid között is.

Leegyszerűsítve a Facebook gyakorlatilag egy élő szappanoperát tár a nyilvánosság elé, melynek főszereplője és szenvedője te vagy. Ennek azonban nem kell minden esetben így történnie. Egy pici kis odafigyeléssel és pár óvintézkedéssel ugyanis a szakítás is lehet emberi és csendes. Nos, most ehhez adunk tanácsokat!

Állítsd be megfelelően a személyes adatokat és titkosítást!

A legtöbb szakítás nagy veszekedéssel ér véget. Ennek eredményeképpen tele vagy méreggel és indulatokkal. Hogy megelőzd a Facebook drámát, bosszúforralás helyett, fókuszálj inkább a közeli és jó öreg barátaidra. Ebben az esetben pedig számodra egy megfelelően beállított Facebook óriási segítség lehet.

Először valószínűleg az exed és pár közös barátotokat fogod blokkolni, vagy törölni. Ebben az esetben az történik, hogy innentől ő sem látja a te faladat, viszont te se fogod az övét. A legegyszerűbb módja ennek, ha letiltod. Ezt a gombot bal oldalt láthatod. Ha ezt megtetted már immunis leszel az üzeneteire, postjaira és bökdösésre. Egyetlen egy módon érintkezhettek. Ha van egy közös ismerősötök, aki megoszt valamit és mindketten kommenteltek, akkor értelemszerűen láthatjátok egymást. De ezen kívül valójában semmivel sem kell foglalkoznod, ami vele kapcsolatos.

A facebook továbbá lehetővé teszi azt is, hogy eldöntsd, mely ismerőseid láthatják egyes bejegyzéseid, családi állapotod, fényképeid. És látod? Egy kis körültekintéssel máris elejét vetted egy pletykalavinának.

Ne kémkedj!

Miután szakítasz egy olyasvalakivel, akivel hosszú időt töltöttél együtt, nem kétséges, hogy egy darabig még érdekel. És a Facebook hatalmas erejének következtében, igenis lehetőséged van arra, hogy mindig megnézd, éppen kivel beszélget, miről és, hogy éppen miért. De ne válj egy házsártos vénasszonnyá, akinek a legjobb időtöltése a másikat figyelni!

Ha nem töröltétek egymást Facebookon egyértelmű, hogy szinte minden mozdulatotokat követitek. De még akkor is egymásba „botolhattok”, ha már nem vagytok ismerősök. Egyszer-egyszer nem is gond. De az, ha nap, mint nap figyeled, és keresed a lehetőséget, hogy hogyan állj bosszút, vagy mivel tegyél keresztbe, na az már nem egészséges. Ahogyan az sem, ha mindennap megnézed, amint az új partnerével van, és így pedig saját magadat teszed ki felesleges tortúrának.

Hidd el, ezzel egyikkőtöknek sem lesz könnyebb, sőt! Meg kell értened, hogy a kémkedés ebben az esetben megrögzött és eredménytelen próbálkozás csak, mellyel maximum a saját helyzeteden ronthatsz, de máson semmiképpen sem javíthatsz. Az eredmény pedig az lesz, hogy rosszabbul fogod magad érezni, mint a szakítás után és esetlegesen olyan dolgokat csinálsz majd, melyet később majd megbánsz.

Feles energiáidat, melyeket egyébként a kémkedésre fordítanál, fordítsd inkább a barátaidra, vagy foglalkozz magaddal. Találj új elfoglaltságokat, új hobbit. Ha már nagyon nem bírod, beszélj egy közelebbi barátoddal a problémádról, hogy most milyen nehéz neked és, hogy mennyire próbálod magad „elzárni” az exed adatlapjától. Hidd el, meg fog érteni és igazi érzelmi támaszt fog neked nyújtani!

Csak a legegyszerűbben!

A Facebook és a hozzá hasonló közösségi portálok használata napjainkra szélesebb körű, mint gondolnánk, az emberi evolúció idővonalán még teljesen újak. Bár mindegyikünk használja ezeket az oldalakat, meggyőződésem, hogy egyikünk se használja nap, mint nap az etikett kódexet. Ezért fontos, hogy egy ilyen esemény bekövetkezésekor legyünk sokkal inkább óvatosak, mint spontánok.

Mivel kifejezett forgatókönyv még nem létezik a szakítások Facebookon való megjelenítésére ezért röviden tömören a legjobb, ha a józan paraszti eszedre hallgatsz! Ne oszd meg a családi állapotod senkivel! Ha azonban az állapotod már menthetetlen, az adatvédelmi beállításoknál letilthatod azt, hogy a kapcsolatváltozásod megjelenjen az üzenőfalon. Így újra szingli lehetsz, csöndben, nyugodtan és kis feltűnéssel. De egyébként, az egész kapcsolat menüt, eltüntetheted saját profilodból, így pedig már eleve nem lesz semmilyen konfliktusod ebből.

Továbbá, ne használd nyitott naplóként a Facebookod! Ne mutasd ki, hogy mit érzel legbelül! Ez csak rád és pár közeli barátodra tartozik! Ha lealacsonyító posztokat teszel közzé az exedről, az csakis téged fog minősíteni. Ezért, ne hagyd, hogy a technika uralkodjon feletted! A magánéleted és az érzelmeid nem feltétlen tartoznak a nagyvilágra!

Ha azonban az exed kommentel rólad megalázó hazugságokat, ne vedd fel! Ne kezdj te is szájkaratézni! Tiltsd le őt, és tudomást se vegyél róla! Ne feledd! A nyilvános adok-kapok mindkettőtöket érzelmileg instabilnak, és érzelmileg labilisnak mutat a társaitok felé! Ez pedig melegágya a pletykáknak, tehát óvakodj az üzenőfaltól!

Ne teregesd ki a szerelmi életed!

A Facebook képes rá, hogy pillanatok alatt emberek százaival megossza gondolataidat. Azonban a tény, hogy képes rá, még nem jelenti azt, hogy neked meg is kell osztanod minden gondolatodat, különösen akkor, ha a magánéletedről van szó.

Teljesen mindegy, hogy a középiskolában vagy az idősek otthonában vagy! A kíváncsiság egész életünk során elkísér bennünket, így természetes, hogy örömmel fogadjuk az új pletykákat, különösen, ha új párok alakulnak. De ahogy nem állsz ki a gangra, hogy szétkiabáld családi állapotod, ugyanúgy nem kötelező Facebookon sem megosztanod, hogy éppen kivel randizol.

Elegendő annyi, hogy a legközelebbi barátaid pontosan tudják, hogy most valaki mással randizol. És természetesen azt is, hogy éppen vége lett egy kapcsolatodnak. Mindezt anélkül, hogy órákat töltöttek volna kedvelt közösségi portáljukon. Akik fontosak számodra, valószínűleg tudomást fognak szerezni a magánéleted alakulásáról, így abszolút nincs szükség arra, hogy minden héten kapcsolgasd a családi állapotod. Arra pedig végképp nem, hogy minden este a te esetlenségeden vagy szerencsétlenségeden csámcsogjon az egész csapat ismerősöd.

Alapból rejtsd el családi állapotod! Így nyugodtan élheted magánéleted, amely így már ténylegesen is csakis rád tartozik! A szakítást pedig nem fogja megnehezíteni az a nyomasztó kétely: „Vajon mit szólnak majd a Facebookon?”.

Szakíts a Facebook-kal is!

Egyes kapcsolatok mindösszesen egy kis nyafogással, békésen érnek véget, mindenféle különösebb probléma nélkül. Egyszerű elválás, melynek igazából semmilyen továbbmenő következménye nem lesz. Más kapcsolatok pedig mély sebet hagynak, melyet kiheverni csakis hónapok, vagy esetleg évek alatt lehetséges.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz másra gondolni, és a szakítás áthatja a mindennapjaidat ez pedig a facebook profilodban is megjelenhet, itt a legfőbb ideje, hogy messziről elkerüld ezt az oldalt! De tényleg! Egy időre mellőzd profilodat! Hidd el! Barátaid meg fogják érteni, ha kiírod, most egy darabig nem leszel! A közeliek tudni fogják miért, akik pedig nem állnak annyira közel a szívedhez, azoknak meg jobb, ha nem tudnak semmit.

De tovább is mehetsz! Deaktiváld a profilodat! Ezáltal egy időre szakítottál a Facebookkal! De ne félj! Az adataid nem vesznek el! Mindent elmentett az adatbázisába, így később is bármikor csatlakozhatsz, ha már úgy érzed, készen állsz rá! Akkor is, ha ez 2 hét múlva lesz és akkor is, ha ez egy hónap múlva!

Végül pedig, az utolsó tippet tartsd mindig a szemed előtt! A szakítás végső soron sokkal inkább szól rólad, mint a szociális hálóról! Fontos persze, hogy fenntartsd a kapcsolatokat az interneten keresztül, de sokkal fontosabb az, hogy magadban letisztázd az érzelmeidet!

Talán eleinte nem leszel elég bátor, de hidd el sokkal többet ér egy szemtől szembeni, valós kommunikáció a barátaiddal, minthogy, a közösségi oldalakon a négy fal közé bezárva írogass és kínozd magad! Hidd el, ha beszélsz róla, személyesen, és a bizalmasaiddal, a lehető leghamarabb épülhetsz fel a szakításból és kezdhetsz egy új életet! Amelyben már te vagy a főszereplő és nem a Facebook! :)

(Cs. B.)

Kapcsolódó címkék

ex