/ LÉLEK / A fogyóban lévő családi k...
  2009-03-30

A fogyóban lévő családi kassza

Napjainkban egyre gyakoribb, de ilyen mindig volt és mindig lesz. Az okok és a megoldási módok azonban nagyon különböznek.

Van olyan válság, amely átmeneti, lehet tudni a kezdetét és a végét, ilyenkor mondják, hogy össze kell húzni a nadrágszíjat. Oka lehet állásvesztés, hirtelen váratlan betegség vagy bármi más. Mindenki összefog, spórol, amivel csak lehet. A maradékot hasznosítják, a megmaradt főzelékből másnap leves lesz, a ruhát megvarrják, ha elszakad, félreteszik, hogy jó lesz még valakinek, stb. Leoltják a villanyt, eladják az autót, vagy más értéket, ha van ilyen.

- hirdetések -

Külön munkát vállalnak, a kiesett pénz pótlására.

Kölcsönt vesznek fel, átgondoltan, és ha nehezen is, de törlesztik. Ez a fajta válság, minden nehézsége ellenére is, de akár még jobban összekovácsolhatja a családot, mert az összetartás, a külső-belső tartalékok működtetése megmutatja az addig nem tapasztalt erőt, hitet, szeretetet, ötletességet, képességeket.

Az olyan válság, amely elhúzódik, ahol a résztvevők nem keresik a lehetséges megoldásokat, összeomlanak a veszteség tényétől, demoralizálja, szétzilálja az egységet. Gyakorivá válnak a veszekedések, indulatkitörések, a függőségek (ital, drog, szex, gyógyszer).

Egymás hibáztatásával, bűnbakkereséssel, csodavárással, mások iránti irigykedéssel, rosszindulattal telnek el a napok és észrevétlenül a hónapok, évek, sőt nem ritkán az egész élet!

Minden válság olyan, amelynek egy része külső tényezőktől függ, de számba kell venni azokat a lényeges részeit is, amelyek tőlünk függenek.

Mindig át kell gondolni, mit lehet tenni? Mindenki először azt gondolja végig, ő mit tud tenni!
Aztán azt, hogy mit lehet kérni, igényelni?

Kitől? Hogyan?

Vannak olyan (ingyenes) tanácsadó szolgálatok, amelyek ebben hivatottak segíteni.
Ilyen a Családsegítő hálózat, ahol jogi, szociális, pszichológiai tanácsadó szolgálat működik!
Lényeges, hogy a nyavalygás, sopánkodás, mások hibáztatása helyett keressük a továbblépés és a kilábalás lehetőségeit.

Sokszor egy-egy krízisből kikerülve, azt jól megoldva magasabb önértékeléssel, nagyobb önbizalommal, erősebb, őszintébb és mélyebb kapcsolatokkal, nagyobb örömkészséggel folytathatjuk az életünket!

(Kazimír Ágnes - pszichológus)