szerelem
#Lélek

Szerelem harmónia nélkül

2010.07.23.
1 perces olvasási idő

Kedves szakértő! Lehetséges, hogy egyszerre szeretek valakit és ugyanakkor nem jövök ki vele? Ha igen, hogyan lehet túljutni a nehézségeken és hogyan lehet egy egészséges párkapcsolatot építeni? Egyikünk se akar szakítani, de jelenleg mégis ez a megoldás lenne a legjobb. Kérem, segítsen!

Kedves kérdező!

Igen lehetséges, hogy ugyanazt a személyt szereted, akivel ugyanakkor nem igazán jössz ki. Egyetlen kapcsolat sem konfliktusmentes. Nem az a gond, ha valamivel nem értesz egyet. A lényeg az, hogy mindezt tiszteletteljes módon tedd. Sokszor ugyanis csak azért veszekedtek, mert még nem fejlesztettétek ki a kommunikáció egyszerű, a kölcsönös tiszteleten alapuló formáját, vagy egyszerűen nem tudjátok meghallgatni a másikat. Egy kapcsolat alapja, a tisztelet és a másik meghallgatása.

Ha a probléma tényleg ez, a legjobb, ha megbeszélitek együtt, vagy ha nem megy, egy párszakértővel vegyétek fel a kapcsolatot. Ő segíthet abban, hogy megtanuljatok higgadtan egymásra odafigyelve beszélgetni és egyes témákban nem egyetérteni.

Másrészről van olyan, mikor egyes kapcsolatokban a veszekedések már mindennapossá váltak, így a kapcsolat sokkal inkább alapul két ember közös együttélésén, mint szerelmen. Nos, ez se jó, ez már a másik véglet. Néha – párterápiákon keresztül – sikerült helyrezökkenteni az ilyen kapcsolatokat. Azonban ha a pár még fiatal – gyerek nélküli – és jelentkeznek a problémák, majd pedig a párterápia sem hoz rövid időn belül (6 hónap) kézen fogható eredményt, a legbölcsebb dolog, ha tovább állsz, és más vizeken kezdesz el evezni.

Ne feledd, hogy mivel szerelmi kapcsolatról van szó nem elég a fejedre, a szívedre is hallgatnod kell. A jó kapcsolatnak boldoggá kell tennie, nem pedig idegesnek és stresszesnek.

Oké, eldöntötted, hogy nem akarod megoldani a problémát és szakítani akarsz, de hogyan tovább? Nos, eleinte nehéz lesz és talán nem is tudsz egyből átlépni rajta. Mik a félelmeid, hogy érzed magad, mi változott, hogyan tudod az új helyzetet kezelni?

Ezekre a kérdésekre is válaszolnod kell. Nem lesz egyszerű, így fontos, hogy mindig támaszkodj a családra és a barátokra. Hagyj magadnak időt szomorkodni! De ne hagyd magad az állandó szomorúságba temetni! Ha a boldogtalanságod 10 hónapnál tovább tart a legjobb, ha felkeresel egy szakembert!

Ha idővel észreveszed, hogy minden kapcsolatod hasonló véget ér, és egészen egyszerűen nem tudsz vele mit kezdeni a legjobb, ha egy szakértő segítségével új szemszögekből vizsgálod meg a helyzetedet, és megpróbálsz más dolgokat a középpontba helyezni.

Mi visz rá arra, hogy olyan partnert válassz, akivel amúgy nem jössz ki? Mit viszel te a kapcsolatba, ami hozzájárul a veszekedésekhez?

Miután már tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre, és miután már meg is tudod őket oldani, sokkal könnyebben fogsz találni egy neked való párt, akivel már egy egészséges és egy boldog kapcsolatot építhettek!

(Cs.B.)