depresszió
#Betegségek

Középpontban a depresszió

2020.11.25.
4 perces olvasási idő

A depresszió manapság nyolcból legalább egy tinit érint, tehát gyakorinak mondható. Bárki áldozatául eshet, bár egyes tanulmányok szerint a lányok hajlamosabbak rá, mint a fiúk.

Hogyan reagálnak az emberek a depressziós személyre?

Ha a családtagok vagy a barátok észreveszik, hogy a környezetükben valaki depressziós, akkor többnyire megpróbálnak segíteni rajta szeretettel, kedvességgel és támogatással, remélve, hogy mihamarabb javul a barátjuk/rokonuk állapota, és elmúlik a szomorúság, lehangoltság. Felajánlhatják, hogy meghallgatják őt. Ha a depresszió ennek ellenére sem múlik, akkor a barátok, a családtagok segítséget kérnek, és felkeresnek egy orvost, terapeutát vagy mentálhigiénés szakembert.Depressziós fiatal

Sokszor azonban nem vehető észre a depresszió, hiába áll valaki közel a bajba került személyhez.

Sokan nincsenek tisztában a depresszióval, például a depressziós személyt szimplán lustának nézik, és még le is szidják. Egyesek azt hiszik, hogy a depresszió valamiféle rossz hozzáállás vagy hangulati változás, ami könnyen átléphető. Pedig a dolog nem ilyen egyszerű!

Előfordul, hogy még a depressziós személy sem veszi komolyan a saját állapotát. Némelyek gyengének érzik ugyan magukat, de úgy gondolják, hogy a depresszió csak egy múló, átmeneti állapot. Ez bizony téves, és komoly problémákhoz vezethet, főleg ha a depressziós személy eltitkolja a problémáját.

Időnként a depressziónak fizikai megnyilvánulásai is vannak (úgymint fejfájás és stressz okozta problémák). Ha a depressziós ember el is megy orvoshoz a panaszaival, nem biztos, hogy megtalálják a helyes diagnózist, előfordulhat, hogy az orvos nem veszi észre a háttérben meghúzódó depressziót, és csak a felszíni tünetek kezeli.

Miért lesznek depressziósak az emberek?

Nincs egyértelmű, jól meghatározható ok a depresszióra. Sok tényező játszik szerepet a kialakulásában: genetikai háttér, környezet, életmód, körülmények, egészségügyi háttér, valamint az, hogy hogyan reagál az adott személy az életben bekövetkező egyes változásokra, eseményekre.

Genetikai háttér

Kutatások kimutatták, hogy egyes családokban gyakoribb jelenség a depresszió, mint máshol. Ahol a felmenők között volt depressziós, ott nagyobb az esélye, hogy a leszármazottaknál is jelentkezik a probléma. De ahhoz, hogy az örökletes probléma kialakuljon, ahhoz a külső faktorok is kellenek, ezért nem feltétlenül lesz mindenki depressziós, akinél ez genetikai alapon indokolt is lenne. És vannak olyanok is, akiknél nem mutatható ki a családban a depresszió, mégis kialakult náluk az állapot. Tehát a genetikai tényező csak egy része a dolognak.

Az életben bekövetkező események

Egy családtag, barát, házi kedvenc hirtelen elvesztése által okozott szomorúság, trauma némely esetben depresszióhoz vezethet. Más nehéz dolgok vagy hirtelen változások bekövetkezése (szülők válása, újraházasodása) szintén kiválthatja a depressziót. De a lakhely vagy az iskola megváltozása is kedvezhet a depresszió kialakulásának.

Családi és szociális háttér

A negatív, boldogtalan, stresszes családi légkör alacsony önértékeshez és depresszióhoz vezethet. Stresszes életkörülmények lehetnek a rossz anyagi helyzet, az otthontalanság, a családon belüli erőszak, a rossz kapcsolatok, és a társadalmi megkülönböztetés is.

A különféle élvezeti szerekkel való visszaélés (drog, alkohol, dohány) is károsan hat és kedvez a depressziónak. A drog és az alkohol okozta negatív hatások társadalomi és személyes részről szintén a boldogtalanság és a depresszió felé vezető utat jelentik.

Egészségügyi állapot

Bizonyos betegségek hatással vannak a hormonokra, ezáltal a hangulatra is. Például a hypothyreosis képes megváltozott hangulati állapotot. Ha ezeket a problémákat kezelik, a gyógyulással a depresszió is elmúlik.

Némely tini esetében a fel nem derített tanulási nehézségek komoly lemaradást okozhatnak az iskolában, ami szintén lehangoló lehet, valamint az egyes, elmét érintő rendellenességek is kiindulópontjai lehetnek a depressziónak. Minden, ami a hormonális (ezáltal a hangulati) egyensúlyt befolyásolja, veszélyes lehet.

Mi történik a depressziós ember agyában?

A depresszió befolyásolhatja az agy érzékeny kémiai egyensúlyát. Főként akkor van gond, ha a jelátvitelért felelős neurotranszmitterek is érintettek. Ezek a vegyületek közvetítik az üzeneteket az agyban, az egyes idegsejtek között, így fenntartva a folyamatos kommunikációt az agyon belül. Bizonyos neurotranszmitterek a hangulati változásokért felelősek, ha ezek szintje alacsony, akkor az adott személy rosszkedvű, szorongó, stresszes vagy akár depressziós is lehet. A stressz önmagában is képes depressziót okozni.

Egyes esetekben úgy is előfordulhat depresszió, hogy nem köthető semmilyen szomorú vagy stresszes eseményhez. A genetikai tényezők elősegíthetik, hogy az érintettek sokkal érzékenyebben reagálhatnak a jelátvitelért felelős anyagok egyensúlyának felbomlására. Bizonyos kezelések éppen erre irányulnak: helyreigazítják a neurotranszmitterek egyensúlyát, ezáltal megszüntetve a depresszió tüneteit.

A depresszió típusai

Némelyeknél a depresszió igen erős lehet, és néhány hétig tartó hullámokban jelentkezik. Másoknál kevésbé súlyos, de akár évekig is elhúzódhat. Azok az orvosok, akik a depresszió kezelésére szakosodtak, rendszerint különválasztják a két típust. A rövidebb ideig tartó, de komolyabb eset a súlyos depresszív zavar vagy a klinikai depresszió. A másik ugyan kevésbé súlyos, de évekig is elhúzódó típus adysthymia (kóros lehangoltság).

A harmadik típusa, ami előfordulhat, az a reaktív depresszió (depresszált hangulati állapot, hozzáállási zavar), hirtelen bekövetkező negatív változás az egyén életében: haláleset, válás. Ilyenkor a normálistól sokkal hosszabb ideig tart feldolgozni a megrázó eseményeket az adott személynek, annyira, hogy már a mindennapi életére is komoly hatással van.

Bipoláris zavar (mániás depresszív állapotnak is nevezik), ennél a típusnál a depresszív és az abnormálisan kiemelkedő hangulati állapot váltja egymást, az adott személy olykor teljesen lehangolt, máskor pedig kirobbanóan sok energiája van.

Melyek a depresszió tünetei?

A depresszióval érintett emberek a következő tüneteket produkálhatják:

  • alacsony hangulati szint, szomorúság huzamosabb időn keresztül, aminek nem látni a konkrét kiváltó okát
  • folytonos gyengeség és fáradtság érzete
  • nem élvezi a beteg a máskor örömet okozó tevékenységeket/eseményeket
  • családtól, barátoktól való elhúzódás
  • irritáltság, düh, szorongás
  • dekoncentráltság
  • hirtelen bekövetkező súlycsökkenés vagy -növekedés
  • kóros alvászavarok
  • bűnösnek, értéktelennek érzi magát a beteg
  • különféle fájdalmak megmagyarázhatatlan ok nélkül
  • pesszimizmus, érdektelenség, passzivitás
  • a halál és az öngyilkosság körüli gondolatok

Ha valakin öt vagy több tünet is észrevehető, gyakran vagy legalább két hétig tartósan, akkor az a személy nagy valószínűséggel depresszióban szenved.

Tinik esetében más figyelmeztető jelei, tünetei is lehetnek a depressziónak, mint például az érdeklődés, motiváció hiánya, a gyenge koncentrációs képesség, alacsony szellemi erő, romló iskolai teljesítmény, órákról való ellógás.

Egyes tiniknél belső fájdalom és elhanyagoltság érzése jelentkezhet. Például azok a fiatalok, akik vagdossák magukat vagy evési zavaruk van. Lehet, hogy lappangó depressziótól szenvednek, amit nem vettek még észre, az pedig azonnali beavatkozást, kezelést igényel, mielőtt tovább romlana a helyzet!

(KamaszPanasz - N. L. teensandhealth.blogspot.com)