stressz
#Táplálkozás

Táplálkozás stresszeseknek

2015.02.20.
1 perces olvasási idő

A stressz nagyobb kárt okoz testünknek, ha kevés tápanyagot viszünk be, így a megoldás az, ha egészségesen táplálkozol, így a mindennapi nyomást is sokkal jobban fogod bírni. Fontos, hogy ne próbáld a stresszt pusztán evéssel leküzdeni, oldani, attól csak kövérebb leszel. Jobb, ha valamilyen feszültségoldó tevékenységbe kezdesz vagy mozogsz, sportolsz.

A rágás dicsérete

A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze sok zöldség. Igyál sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Törekedj a nyugodt étkezésre, egyél lassan és rágj alaposan – ráérsz. Szervezetednek időre van szüksége, hogy az ételt feldolgozza, és ha sietsz, többet fogsz enni, mint amire szükséged van, így ez a hízáshoz vezethet.

Táplálkozás stresszeseknekEmellett a zöldségek és a gyümölcsök fitten tartanak. Ajánlatos napi 650 grammot fogyasztani belőlük, ennyi egy alma, egy pohár narancslé, egy paprika vagy két marék saláta. A friss zöldségeket és gyümölcsöket jobban tudja hasznosítani szervezetünk, mint a vitaminkészítményeket. Jó tudnod, hogy pirulára csak akkor van szükséged, ha beteg vagy, vagy ha vitaminhiányod van.

A helyes reggeli csodákat művel

Egy jó reggeli lehetővé teszi, hogy helytállj egy nehéz napon. Korán reggel kezdj valami könnyűvel, egy gyümölccsel vagy egy joghurttal, esetleg egy pohár gyümölcslével! Ha a stressztől nincs étvágyad, akkor is egyél valamit, lehetőleg valami könnyűt: egy joghurtot gyümölcsökkel vagy egy müzliszeletet.

Mit egyél, mit igyál?

Fogyassz olyan ételeket, melyek az agyat is táplálják: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonatermékek, zabpehely vagy müzli. Egy szelet csoki vagy süti, esetleg egy limonádé csak rövid időre jelent megoldást.

Napjában tarts több, rövidebb étkezési szünetet: kis gyümölcsadagokkal, tejtermékekkel, müzliszelettel. Ezzel elkerülheted a telítettségérzést, viszont a vércukorszinted is stabil marad, nem ingadozik. Ha alacsony a vércukorszinted, fáradtság, gyengeség lép fel.

Igyál meg mindennap (egyenletesen adagolva) legalább másfél liter folyadékot, akkor is, ha sietsz, különben teljesítőképességed csökken, és nagyobb az esélye annak, hogy fejfájásod lesz. Ne igyál túl sok kávét és teát, mert ezektől csak még idegesebb leszel.

(WEBBeteg)