túlsúly
#Táplálkozás

Az egészségtelen étkezés növeli a szívproblémák kockázatát

2011.04.13.
2 perces olvasási idő

A túlsúlyos tinédzsereknek nincs elég friss élelmiszer, tejtermék, vagy rost az étrendjükben és sokkal nagyobb a valószínűsége, mint a normál súlyú kamaszok körében, hogy szív- vagy más egészségügyi problémájuk lesz – jelezték a legújabb kutatások.

Ez nem azt jelenti, hogy fiatalként nem lesznek jól, hanem, hogy az étrendjük nem tesz jót hosszútávon az egészségüknek.

A kutatók harminchárom tizenegy és tizenkilenc év közötti túlsúlyos fiatal vérvizsgálatát elemezték, és hasonlították össze tizenkilenc ugyanolyan normál súlyú fiatallal, ugyanabban a korosztályban.

Az étkezés minőségét minden kutatásban résztvevőnél szegényesnek ítélték meg. A túlsúlyos tinédzsereknek körülbelül ugyanolyan mennyiségű napi kalória, keményítő, fehérje, és zsírbevitelük volt, de jelentősen kisebb mennyiségű tejtermék, gyümölcs és zöldség.

A helytelen táplálkozás rossz egészséggel párosul

A kutatás kulcsfontosságú felfedezései közé tartozik:kenyér

  • A vérképek elemzése inzulin rezisztanciát mutatott, ami a kettes típusú cukorbetegség egyik előfutára, nagy számban fordult elő a túlsúlyos fiatalok körében. Inzulin rezisztencia esetén nagyobb mennyiségű inzulin szükséges a normál vércukorszint fenntartásához.
  • A túlsúlyos tiniknek majdnem tízszer magasabb volt egy úgynevezett C-reaktív protein szintjük, ami a gyulladási folyamatokért felelős az egész testben. A gyulladás számtalan betegség fő okozója, beleértve a szívbetegségeket.
  • Egy homocisztein nevű aminosav szintje (ami bizonyítottan kapcsolatban van a vérerek és szív megbetegedéseivel) hatvankét százalékkal volt magasabb a túlsúlyos fiataloknál, mint a normál súlyúak esetében..
  • A túlsúlyos kamaszok vérében több oxidatív stressz fehérje volt, ami szintén gyulladáshoz vezet, és növeli az erek károsodását, rugalmatlanná válását.

„Az anyagcsere problémák azt feltételezik, hogy a szívbetegség kialakulásának folyamata már elkezdődött ezeknél a túlsúlyos gyerekeknél, kritikussá téve számukra, hogy döntő életmód és étrendváltoztatásokat tegyenek”. – állapította meg a kutatást vezető orvos.

A túlsúlyos és normál súlyú kamaszok étkezése

A számokra tekintve azt gondolhatnánk, hogy ezek a gyerekek betegnek érzik magukat, pedig nem. Szemmel láthatóan jól érzik magukat, de sok minden zajlik a felszín alatt.

Minden tesztelt fiatalnál, a túlsúlyos és normál súlyú gyerekeknél hasonló módon, az étkezés minősége igen csak szegényes volt – kevés friss élelmiszerrel, rosttal, és tejtermékekkel. A túlsúlyos és normál súlyú gyerekekkel kitöltetett kérdőívek alapján, hasonló mennyiségű gabonafélét, fehérjét, zsírt, és kalóriát fogyasztották.

De a túlsúlyos fiatalok jelentősen kevesebb tejterméket ettek és a kevesebb gyümölcsfogyasztás mellett voksoltak. Az étkezésük C, D és A-vitaminban szegényebb volt, ami megtalálható a dúsított tejtermékekben, s a sötét színű gyümölcsökben, zöldségekben.

A kutatók az eredmények alapján azt mondják, hogy az orvosoknak is jobban oda kellene figyelniük arra, hogy mit eszik fiatal páciensük.

A túlsúlyos tinik túl kevés természetes antioxidáns forrást, gyümölcsöt, zöldséget fogyasztottak pedig, valószínűleg nagyobb mennyiségű antioxidánsra lenne szükségük, a gyulladásuk alapján, ami az extra zsírraktárukkal van összefüggésben. Az egészségük érdekében, a túlsúlyos tinédzsereknek nem csak kevesebbet kell enniük, de jobban is kell táplálkozniuk.

(Sz. D. L.)

Kapcsolódó cikkek