csokoládé
#Táplálkozás

Nátha ellen csokit!

2009.12.02.
3 perces olvasási idő

Szinte nincs olyan, aki ellent tudna állni egy szelet finom csoki adta élvezetnek, noha tudjuk, hogy hízlal. Bridget Jones-hoz hasonlóan lányok tucatjainak nyújt vigaszt a lelki problémákra, ugyanakkor pattanások tucatjai jelennek meg tőle az arcunkon. A Mikulás napi csokihegyek aktualitásával itt az ideje, hogy megtudjuk: a csoki vajon édes élvezet, vagy csábító bűn?

A csokoládé napjainkra a táplálkozástudományi szakemberek és a kardiológusok egyik legizgalmasabb kutatási területévé vált. A köztudatban egészségtelen, "fogrontó" édességként él, de ha egy kicsit is hozzáolvasunk, megtudhatjuk hogy sok pozitív hatása is van.

Boldoggá tesz

A kutatók szerint a csokoládénak pusztán az illata is pozitív gondolatokat ébreszt az emberben, fogyasztása pedig fokozza az úgynevezett ,boldogsághormon', szerotonin kiválasztását, vagyis az ember jobb kedvre derül tőle. Dr. Angela Clow, a University of Westminster professzorasszonya azt javasolja, hogy ha valamely oknál fogva nem ehetünk csokoládét, akkor legalább szagolgassuk azt: terápiás célból naponta hatszor legalább két-két másodpercnyi időtartamra, jó mélyen szippantsuk be a finom csokoládé illatot.

Kutatók azonban hozzáteszik, hogy ahhoz, hogy csak pusztán a csokitól derüljön valaki jobb kedvre, ahhoz irdatlan mennyiséget kéne az édességből fogyasztani.

Antioxidáns forrás

A csoki már az ősi maja és inka kultúrában is kultikus táplálék volt, egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságainak köszönhetően. Bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns tartalma mint a zöldteának, az epernek vagy éppen vörösbornak. A csoki antioxidáns vegyületeiről az is bebizonyosodott, hogy megnyújtják a véralvadás idejét, ezáltal csökkentik a vérrögök képződését, elősegítik az erek ellazulását, így fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Természetesen magas mennyiségű antioxidáns a magas kakaótartalmú csokoládékban, vagyis az étcsokoládékban található.

Mivel az antioxidánsoknak öregedést lelassító hatásuk van, a Harvard University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a csokoládé meghosszabbítja az életet. Dr. I-Min Lee, a kutatócsoport vezetője szerint a legjobb hatás akkor érhető el, ha havonta három tábla csokoládét fogyasztunk el. Az általa irányított felmérés szerint azok az emberek, akik havonta 3 tábla mgas kakaótartalmú csokoládét ettek, átlagosan 1 évvel többet éltek, mint azok, akik nem fogyasztottak ennyi csokoládét.

Nátha ellen csoki?

Nemrégiben brit tudósok azt bizonygatták, hogy a csokoládéfogyasztás erősíti a szervezet immunrendszerét, így megvéd a nátha, a légúti fertőzések és az influenza ellen is. Emellett a csokoládé jó a stresszes helyzetekben is, vagy vizsgaidőszakban, amikor csodás hatással van a memóriánkra.

Új arcpakolás

A csokoládé újabb hasznosítása a test- és arcpakolás. Kisimítja a bőrt, ásványi anyagokkal tölti fel. Különböző anyagokkal dúsítják, így célzottan teljes kezelést, vitamin pótlást tudnak vele elérni.

Csoki és pattanások

Tévúton jár az is, aki pattanásainak megjelenését a csokoládéfogyasztásra vezeti vissza, a két dolog között ugyanis semmiféle tudományosan alátámasztott összefüggés nincs. A pattanások kialakulásának oka a bőrünk túlzott faggyútermelése, amely vegül eltömíti pórusainkat. A faggyútermelődés mindenekelőtt hormonháztartásunktól, bőrtípusunktól és bőrápolási szokásainktól függ, s ez utóbbira hatással is lehetünk.

A félreértések elkerülése végett ki kell jelenteni, hogy az egészségtelen táplálkozás negatív irányban befolyásolja bőrünk szerkezetét, de önmagában a csokoládé nem felelős a pattanásokért. A zsíros, cukorban gazdag étrend, gyakori alkoholfogyasztás, amely vitamin- és ásványi anyag-hiánnyal társul, már közelebb állhat a valódi okokhoz.

Okozhat migrént?

Máig vitatott kérdés, hogy a nassolás egyik legnépszerűbb fajtája és a migrén összefüggésbe hozhatók-e. Annyi biztos, hogy a kakaó hisztamint szabadít fel szervezetünkben, amely biogén aminként felelős azért, hogy a testünk számára idegen anyagok ellen fellépjen. E tevékenység megnyilvánulhat allergikus reakció formájában is, s sokak szervezete nem megfelelően válaszolhat a hisztamin felbukkanására, s végső soron elképzelhető, hogy a nem kívánt migrén és a csoki mégiscsak összefüggnek.

Ugyanakkor a csokoládé maga - a szakemberek szerint - nem az előidézője, hanem csupán előfutára a rohamnak. A migrén indulásakor sokan hajlamosak arra, hogy hangulatjavításként egy-egy darab csokival kínálják meg magukat, s mire az édességet elfogyasztják, már ott is a rettegett fejfájás...

Az édességek vagy más ételek iránt érzett leküzdhetetlen farkasétvágy, számos migrénben szenvedő esetében már egy-két nappal a fejfájás előtt jelentkezik, ám közülük csak nagyon kevesen döbbennek rá az összefüggésre, sokkal inkább érzik azt, hogy a csokoládé elfogyasztása lehet a migrén egyes számú kiváltója.

Mennyire hízlal?

Tény, hogy a csoki esetében kalóriadús termékről beszélhetünk: egy tábla - fajtától, az esetleges tölteléktől és ízesítéstől függően - 400-600 kalóriát tartalmaz. Ez nem csak hogy egy átlagos testalkatú nő normál adagú ebédjének felel meg, hanem a napi energiaszükséglete egynegyedét is fedezi.

Aki azonban mértéket tart, annak nincs mitől félnie, mivel a csokoládé önmagában nem okoz elhízást. A felesleges kilók sokkal inkább más okokra vezethetők vissza, úgy mint: nem megfelelő mennyiségű testmozgás, genetikus hajlam és egészségtelen táplálkozás.

Az étcsokoládé nem csak egészségesebb, hanem egy dán tanulmány szerint jobban is laktat, s abban is segít, hogy a következő étkezéskor kevesebb kalóriát fogyasszunk.

A vizsgálatot elvégző koppenhágai kutatók arra kértek 16, súlyproblémával nem küzdő férfit - akik mindannyian a tej- mind az étcsokoládé híveinek vallották magukat -, hogy egy 12 óráig tartó, étkezés nélküli időszak után fogyasszon el 100 gramm tej-, vagy ugyanennyi étcsokit. Ezután két és fél órával annyit ehettek, amennyit csak akartak.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az étcsokit fogyasztók 15 százalékkal kevesebbel is beérték, mint a korábban tejcsokoládét majszolók. A szakemberek ezért azt állítják, hogy az étcsokoládé a telítettség érzését adja, és emellett még a tudatos kalóriafogyasztásban is hathatósan segít.

(I.S.)