szex
#Vágyak

STD vizsgálat: amit tudnod kell, mielőtt bejelentkezel

2013.10.24.
4 perces olvasási idő

Becslések szerint évente 330 millióan fordulnak orvoshoz nemi betegség miatt a világon. Sokat hallunk a szexuálisan terjedő betegségekről, amelyet röviden STD-nek (sexually transmitted diseases=STD) nevezünk. Tudd meg, milyen vizsgálatokra lehet szükséged!

Nem minden orvos és klinika vizsgálja ugyanazokat a szexuális úton terjedő betegségeket, ezért is érdemes megtudnod néhány hasznos információt.

A szexuális kapcsolatról való lemondás (önmegtartóztatás) az egyetlen holtbiztos módja annak, hogy az ember teljes mértékben megóvja magát az STD-től. Amennyiben úgy döntesz, hogy szexuálisan aktív maradsz, és nem állsz hosszú távú monogám párkapcsolatban egy nem fertőzött partnerrel, tervezz be egy STD vizsgálatot.

STD vizsgálat: amit tudnod kell, mielőtt bejelentkezelRutin STD vizsgálat nőknek

A legkevesebb átesni egy méhnyakrák szűrővizsgálaton. Ez egy egyszerű művelet, amelynek során a méhnyakról gyűjtenek össze sejteket, hogy azokat daganatos vagy daganatot megelőző változások céljából megvizsgálják. A méhnyakrák kialakulhat a HPV-fertőzés - egy gyakori STD - eredményeként. A méhnyakrák szűrővizsgálat évente egyszer ajánlott minden olyan nőnek, aki megkezdte aktív szexuális életét (életkortól függetlenül).

Már létezik oltás a leggyakrabban rákot okozó HPV-típusok ellen, melyet a nemi élet megkezdése előtt kell megadni. Ezen túlmenően, már nemi életet élőknél lehet kérni ún. HPV tipizálást, és ha ezek közt nem szerepel az a pár típus, ami ellen létezik oltás, akkor szintén javasolt annak megadása.

A Chlamydia rutin vizsgálata is ajánlott 25 év alatti fiatal nőknek, illetve azoknak, akik korán kezdtek nemi életet élni, gyakran váltogatják partnerüket, nem védekeznek, vagy bármilyen nőgyógyászati jellegű panaszuk jelentkezik.

Tünetek

Keresd fel orvosodat STD-vizsgálat ügyében, amennyiben bármilyen tünetét felfedezed magadon, mint például:

  • Seb a nemi szerven, ezen belül folyadékkal telt hólyag, fekély vagy csomó.
  • Szokatlan váladékozás a péniszből vagy vaginából.
  • Hasi fájdalom vagy láz, nők esetében ezen felül szokatlan vaginális váladékozás, amely kismedence-gyulladást jelölhet.

Évenkénti HIV-teszt ajánlatos abban az esetben, ha nagymértékben ki vagy téve a fertőzésnek, például, ha a legutóbbi vizsgálat óta védekezés nélküli szexuális aktusban vettél részt.

Kérj STD vizsgálatot, ha úgy érzed, szükséged van rá!

stdNe várd, hogy minden nőgyógyászati vizsgálat vagy méhnyakrák-szűrés során teljes STD vizsgálatot végeznek! Ha úgy érzed, szükséged van rá, kérd orvosodtól! Beszéld meg orvosoddal aggodalmaidat! Íme, néhány irányelv a szexuális úton terjedő betegségek vizsgálatára:

Tripper és chlamydia

Vegyél részt évenkénti szűrésen, amennyiben:

  • Szexuálisan aktív életet élsz.
  • Új/több partnerrel tartasz fent szexuális kapcsolatot.
  • Óvszer használata nélkül szexuális kapcsolatba kerültél korábban.
  • Olyan férfi vagy, aki férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot.

Ha nem kezeled, a tripper és a Chlamydia vírus nőknél akár meddőséghez is vezethet. Ezek a fertőzések jelentősen növelhetik más szexuális úton terjedő betegségek, például a HIV vírus fertőzésének kockázatát is.

A tripper és a Chlamydia szűrése vizeletvizsgálatból áll, illetve férfiaknál a péniszből, nőknél pedig a méhből vehetnek kenetet. A szűrés azért fontos, mert amennyiben nincsenek jelei vagy tünetei, lehetséges, hogy nem is vagy tudatában annak, hogy megfertőződtél.

HIV, szifilisz és hepatitis

Kérj HIV, szifilisz és hepatitisz vizsgálatot, ha:

  • A tripper vagy Chlamydia-vizsgálat eredménye pozitív, ami növeli más STD-k meglétének kockázatát.
  • Legutóbbi teszted óta több partnerrel folytattál szexuális viszonyt.
  • Intravénás (IV) kábítószer használó vagy.
  • Olyan férfi vagy, aki férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot.
  • Úgy érzed, valamilyen ok miatt veszélyeztetett vagy.

Az orvos vért vesz tőled, vagy pedig mintát vesz valamelyik nemi szervből annak kiderítésére, hogy fertőzött-e a páciens szifilisszel. A vérmintát HIV, hepatitisz A, B és C vírusok kimutatása céljából vizsgálják.

Amennyiben mostanában kaptad meg a fertőzést, előfordulhat, hogy a HIV, szifilisz vagy hepatitisz vírusra végzett vizsgálat még negatív eredményeket hoz. A vizsgálat során a fertőzés hatására az immunrendszer által termelt antitesteket mutatják ki.

Mivel az immunrendszer bizonyos fertőzésekre hetekig nem ad választ, ajánlatos későbbi időpontban újra átesni egy szűrővizsgálaton. A hepatitisz A és B elleni oltás megakadályozhatja ezeket a fertőzéseket.

Herpesz

A herpesz úgy is továbbadható, hogy a személynek egyáltalán nincsenek tünetei. A fertőzés a Herpes simplex vírus (HSV 1 és 2) molekuláris biológiai módszerekkel (PCR) szűrhető. Igaz, nem tartozik a rutineljárások közé, sok helyen csak térítéses formában végzik (pár ezer Ft).

Orvosod - amennyiben talál - szövet, fekély vagy korai tályog mintát vesz laboratóriumi vizsgálat céljából. Azonban a negatív teszteredmény nem zárja ki a herpeszt.

A vérvizsgálat szintén segíthet kimutatni a herpesz fertőzést, azonban az eredmények nem mindig meggyőzőek. Kérhetsz „típus speciális” IgG vérvizsgálatot, amely megkülönbözteti a kétféle herpesz vírust, megmérve a vírusokra termelt antitestek számát.

Az első típus az a vírusfajta, amely jellegzetesen náthakiütést okoz, bár nemiszervi fekélyt is létrehozhat (leggyakrabban oralis szex útján). A második típus az a vírusfajta, amely jellemzően nemiszerv tájéki fekélyt produkál. Az eredmény a teszt érzékenységén és a fertőzés stádiumán múlik.

HPV

A humánpapilloma vírus (HPV) bizonyos fajtái a méhnyakrák kialakulásának legfontosabb tényezői.
Férfiak esetében nincs lehetőség a HPV vírus szűrésére, esetükben a fertőzés csakis látható tünet, a nemi szerv tájéki kinövés szövettani vizsgálata révén azonosítható.

A HPV-teszt nők esetében

  • Méhnyakrák-szűrés, 30 éves életkor alatt évente egyszer. Három évente abban az esetben, ha a páciens 30 éves vagy afölötti, és normál eredményei voltak az elmúlt három évben.
  • DNS-teszt a HPV vírusra, méhnyakrák-szűréssel összevonva, ha a páciens elmúlt 30 éves.

A HPV-tesztet a méhcsatornából gyűjtött minta segítségével végzik. Azoknál a nőknél, akiknél a méhnyakrákszűrés semmilyen elváltozást nem mutatott és negatív HPV DNS-teszttel rendelkeznek, kis eséllyel alakul ki súlyos, méhnyakat érintő rákmegelőző állapot a következő három év folyamán.

STD vizsgálat: Mit kell tudni a bejelentkezés előtt?

Otthoni STD vizsgálat

Bizonyos STD-fajták, mint például a Chlamydia és a tripper otthoni vizsgálata növekvő elfogadásra és népszerűségre tett szert az utóbbi időben. Az otthon elvégzett vizsgálathoz mintát kell venni és elküldeni laboratóriumi elemzésre.

Az általad otthon összegyűjtött minták segítségével elvégzett vizsgálatok nagyobb eséllyel vezethetnek téves pozitív eredményhez, vagyis a teszt azt mutatja ki, hogy STD-d van, holott valójában nincsen. Amennyiben egy otthoni teszt pozitív eredményt mutat, fordulj az orvosodhoz, hogy megerősítsék az eredményt.

Pozitív teszt eredmények

Ha pozitív eredményt kapsz, a következő lépés az, hogy fontolóra veszed a további vizsgálatok elvégzését, és ezután részesülj az orvos által javasolt gyógymódban. Ezen felül értesítsd szexuális partneredet is a fertőzöttségedről! Őt is ki kell vizsgálni és kezelni kell, mivel a fertőzést oda-vissza adhatjátok egymásnak!

Számíts rá, hogy különböző érzések fognak előtörni belőled! Szégyellheted magadat, mérges lehetsz, félhetsz. Segíthet a feldolgozásban az a tudat, hogy helyesen cselekedtél, hiszen időben orvoshoz fordultál.

Mielőtt újabb partnerrel lépnél szexuális kapcsolatba...

Megkérheted az új partneredet, hogy vizsgáltassa ki magát tripper, Chlamydia, HIV, szifilisz és hepatitisz ellen, de a negatív teszteredmények nem nyújtanak garanciát minden STD ellen.

Ha úgy döntesz, hogy szeretkezel, használj óvszert! Ez sem véd minden szexuális úton terjedő fertőzés ellen, de az önmegtartóztatáson és a monogám kapcsolaton túl ez az egyetlen módszer, amely védelmet nyújthat az STD-fertőzséek ellen.

(Ő.B., lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)