designer drogok
#Prevenció

Designer drogok: tévhit, hogy ha egy szer legális, akkor biztonságos is

2016.08.02.
2 perces olvasási idő

Korábban az ismert, úgynevezett klasszikus kábítószerek (mint a heroin, kokain, amfetamin, metamfetamin, LSD, gomba) használata volt elterjedt, melyek nagyjából kiszámítható hatásokkal és mellékhatásokkal bírtak. A 2010-es évekre azonban újfajta szerek szorították háttérbe az ismert drogokat.

boe

Az új szereknek általában nem ismert a pontos összetétele és hatása, és nincsenek ismereteink a biztonságos emberi fogyasztásra vonatkozóan sem. Nem tudni, pontosan honnan származnak, üzletek is árusítják, de dílerektől vagy a neten rendelve is beszerezhetőek. Gyakorlatilag mindenki, aki ezeket a szereket fogyasztja, egyfajta veszélyes kísérletnek teszi ki magát – anélkül, hogy ennek tudatában lenne. A fogyasztók a megtévesztő hirdetések miatt biztonságosnak tekintik ezeket a szereket, pedig számos veszélyük van.

Tudj meg többet Új pszichoaktív szerek: ne válj kísérleti nyúllá!

Mi micsoda?

  • Designer drogok: valamely már tiltólistán szereplő drog kémiai szerkezetének módosításával létrehozott, új típusú pszichoaktív anyagok. Molekuláris szerkezetükben hasonlítanak az illegális drogokra, így hatásaik is hasonlóak. Problémát jelent azonban, hogy az illegális droglistán még nem szerepelnek, így fogyasztásuk nem tiltott.
  • Legal high szerek: ezek az úgynevezett „legális hangulatjavító” szerek. Többnyire ismeretlen összetételű növények, növényvédőszerek, olykor illatosítók, füstölők, fürdősók vagy szintetikus drogokat tartalmazó porok és tabletták, kísérleti vegyszerek. Többféle módon használják őket: elszívják, felszippantják, lenyelik. Többnyire interneten keresztül árulják őket. Bár olyan szerekként tüntetik fel, melyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak, felhasználásuk célja sem az eladó, sem a vásárló előtt nem kétséges.

drog

Tévhit, hogy ha egy szer legális, akkor biztonságos is

A designer drogok elleni küzdelmet, fellépést különösen megnehezíti, hogy folyamatosan jelennek meg újabb és újabb szerek a piacon. A hatóságok próbálnak lépést tartani ezekkel, melynek köszönhetően szinte folyamatosan új vegyületek kerülnek fel az illegális szerek listájára. A designer drogok gyártására azonban mára már egy teljes piac épült ki, és olyan gyorsasággal jelennek meg az újabb drogtípusok, hogy sajnos hosszú időre van szükség, mire az új anyagok is felkerülnek a kábítószer-tiltólistára. Ezalatt az idő alatt pedig legálisan terjeszthető és fogyasztható az adott szer.

Amikor valami tiltólistára kerül, azaz ismertté válik, máris egy újabb anyag jelenik meg helyette. Ezáltal szinte követhetetlen a termékek tényleges összetétele, valamint a hatóanyag tartalmuk. Az orvosi, egészségügyi munkát ez jelentősen nehezíti, hiszen az ismeretlen szerek által okozott hatások és mellékhatások kiszámíthatatlanok. A klasszikus kábítószerek ismert hatásaival ellentétben, egy ilyen szer esetében nem tudjuk, mire számíthatunk, ezáltal a segítségnyújtás, adott esetben egy-egy életmentő beavatkozás sem mindig jár sikerrel.

Magyarországon kormányrendelet tartalmazza a tiltott anyagok listáját

Ezen rendelet folyamatosan bővülő, úgynevezett C-listáján vannak feltüntetve az új pszichoaktív szerek (UPSZ), melyeket tilalom alá vonnak. 2015. január 1-jétől hatályba lépett az új pszichoaktív anyaggá minősített anyagokról vagy vegyületcsoportokról szóló rendelet. Ez annyiban hozott változást, hogy mostantól vegyületcsoportok kerülnek fel a listára. A designer drogok gyártása során gyakori, hogy apró módosításokkal hasonló, egy vegyületcsoportba tartozó, különböző szereket hoznak létre. Ez a módosítás lehetővé tette egyszerre több szer betiltását.

Olvass tovább! A klasszikus kábítószerek és hatásaik

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe, BOE Facebook)