cigi
#Drog, cigi, alkohol

Cigi a suliban

2010.08.25.
2 perces olvasási idő

Titokban, a tanárok elől elbújva a WC-n cigizel, próbálod káros (és számodra tiltott) szenvedélyed leplezni a tanáraid és szüleid előtt? Esetleg szeretnél leszokni, és eltávolodni a rád rossz hatással lévő csoporttól, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Bárhogyan is érezz, mindkettő csoportról szót ejtünk ebben a cikkben.

A dohányzás az egyik leggyakoribb olyan dolog, amire az emberek azt mondják, bár sosem kezdték volna el. Nem csak drága, de az egészségedet is veszélyezteti, nem tesz jót a bőröd és fogaid kinézetének, valamint egyre kevésbé elfogadott.

Ha zugdohányos vagy

Amennyiben 18 év alatti vagy, törvény tiltja, hogy cigarettát vásárolj, illetve ma már az iskolákban sem szabad cigicigarettázni, csak az arra kijelölt helyen. Sőt, sok helyen már füstjelző készülék is van, és ugye Te sem szeretnéd, hogy számot kelljen adnod tanáraidnak és szüleidnek, ha az működésbe lép? A diáktársak ugratásairól pedig jobb nem is beszélni.

Ugye különben sem hiszed el, hogy pár szem mentolos cukorka vagy rágógumi sikeresen leplezi, hogy dohányoztál? A felnőttek gyorsan kiszagolják (hiszen a dohányfüst beeszi magát a ruhádba, bőrödbe, hajadba), legfeljebb nem szólnak miatta.

Ha már megbántad

Rájöttél, hogy hiba volt elkezdeni a dohányzást? Tudod, hogy olyanokkal lógsz együtt, akik nincsenek rád jó hatással, ráadásul észrevetted, hogy a dohányzás egy egészségre káros, költséges negatív spirálként lehúz?

Először is gratulálunk! A felismerés már önmagában jelentős lépés a siker felé! Különösen, ha fennáll a veszélye, hogy a többiek emiatt ugratni fognak!

Kezdheted azzal, hogy elmondod, le akarsz szokni, persze mindezt anélkül, hogy bírálnád azokat, akik továbbra is a dohányzók táborába tartoznak. Mondd, hogy nem bírod anyagilag és egészségileg tovább. Ha a dolognak csak az egészségre gyakorolt hatását, vagy tiltottságát hangsúlyozod, úgy nem leszel hiteles a szemükben!

Első lépések

Próbálj meg sokat mozogni, sportolni, alakíts ki új szokásokat, keress új barátokat, ha úgy érzed, hogy nehezen megy a leszokás. így biztosan nem fogsz a régi dohányos haverokba botlani, akik esetleg újból kísértésbe vinnének.

Legjobb, ha bevallod szüleidnek, hogy eddig cigiztél, ám most le akarsz szokni, és tőlük kérsz tanácsot. Nyugodtan mondd el, tudod, mekkora butaság volt, csak kétségbeesetten próbáltad a felnőtteket utánozni. Hidd el, bizalmaddal nem fognak visszaélni. Ám ha a legutolsó gondolatod, hogy erről a szüleiddel beszélj, egy megbízható tanár, rokon, vagy valamelyik barátod szülei is sokat tudnak segíteni a leszokásban való lelki támogatásban!

Hogyan lehetsz továbbra is vagány?

Rengeteg olyan dolog van, amiben ha igazán jó vagy, menőnek fogsz vele számítani: kezdj el sportolni, legyél jó a fociban, tanulj gitározni, kezdj el egy különlegesnek számító nyelvet tanulni, iratkozz be salsa tanfolyamra stb. Hidd el, hosszú távon mindez gyümölcsöző, nem úgy, mint a dohányzás.

Persze mindig lesznek kis csoportok, akik a WC-ben, a tanárok elől elbújva cigarettáznak, s azt hiszik, ezzel felnőttebbnek, vagányabbnak érzik magukat. Pedig tulajdonképpen zavart, szomorú (ráadásul füstszagú) kamaszokról van szó, akik leplezni akarják problémáikat.le

(KamaszPanasz)