drog
#Drog, cigi, alkohol

A cannabis és használatának veszélyei

2016.02.05.
2 perces olvasási idő

Az egyik legismertebb drog a cannabis, ismertebb nevén a fű. Hatása alatt nem reálisan látod saját képességeidet és a világot sem, mely balesetekhez, illetve meggondolatlan, védekezés nélküli szexuális kalandokhoz vezethet. Ráadásul néhány használat után függőséget is okoz.

A Cannabis Sativa (hasznos kender) akár 2-3 méter magasra is megnövő, jellegzetesen fogazott levelű, lágyszárú növény. Szabad ég alatt is könnyen megterem, de sok helyen (köztük hazánkban is) tiltják a termesztését.

A kender függőséget okozó hatóanyaga a THC (tetrahydrocannabinol), mely a központi idegrendszer kannabinoid receptorain keresztül fejti ki hatását, így okozva függőséget. A növények nemesítése kapcsán egyre magasabb, akár 15-20 százalékos THC tartalmú egyedeket is kifejlesztenek.

Cannabis fogyasztásakor jelentkező hatások

A cannabis fogyasztása során gyorsul a pulzus, a szemek véreressé válnak, gyakori a száj- és orrnyálkahártya szárazsága, irritációs köhögés, ritkábban rosszullét, hányás, hasmenés is előfordul, nagyobb adagoknál felléphet koordinációs zavar, remegés, szédülés, ájulás.

A szerhasználók általában boldogságérzésről, feldobottságról számolnak be, úgy érzik, javul a kommunikációjuk, jobban megértik a többieket, kreatívabbak, megjelennek az újszerű asszociációk, a fokozott érzékelések (pl. fokozott ízérzékelés), megváltozik az idő, tér és mélységérzékelésük. Oldódnak a gátlások, beszédesebbé válnak, de inkább passzív nézelődés jellemzi őket. Gyakoriak a hirtelen hangulatváltások.

Feltehetőleg egyéntől függően jelentkezhetnek „rossz utazások” is, mikor a szer fogyasztását követően szorongás, félelmek, lehangoltság, súlyosabb esetben pánikrohamok, érzékcsalódások, paranoid megnyilvánulások, akár pszichotikus állapot is jelentkezhet. Ennek pontos oka nem ismert, de tény, hogy azok között, akik kamaszkorukban marihuánát használtak, gyakoribb a pszichotikus állapotok jelentkezése a későbbi években.

A cannabis-függőség kialakulása

A cannabishoz rendszeres fogyasztás esetén hozzászokás alakul ki, a rendszeres fogyasztók kb. fele függővé válik. A megvonásos tünetek azonban viszonylag enyhék (nyugtalanság, álmatlanság, rossz közérzet), feltehetőleg a lassú, hetekig tartó kiürülés miatt. Évekig tartó fogyasztás mellett megnő a kognitív, pszichés funkciók zavarának valószínűsége.

Ismert tény, hogy a cannabis rendszeres fogyasztása az első lépcsőfok a keményebb drogok felé. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy többnyire személyiségfüggő, hogy valaki tovább lép-e, de a kender fogyasztásával az egyén rendszerint olyan társaságba kerül, ahol könnyebben jut hozzá más, keményebb drogokhoz.

A cannabist elsősorban cigaretta formájában használják fel, többnyire dohánnyal keverve (joint, spangli, dzsodzsó). Szívhatják pipán, bongon, vaporizeren keresztül. Ételekbe főzve, sütve is elfogyasztható. Belélegezve hatása 10-20 másodpercen belül jelentkezik, 2-3 órán át tart, a hatáshoz 2-3 slukk elég lehet. Ételben elfogyasztva hatása bizonytalanabb, lassabban jelentkezik, de akár 4-6 órán át is tarthat.

Gyógyászati használata

„Minden bajra enyhülést adó gyógyír”-ként ismerték, 1937-ig legális forgalomban volt, mint idegnyugtató szer. Ma is vita tárgya, hogy alkalmazható-e gyógyászati céllal (az USA több államában kísérleti jelleggel fel is írják), elsősorban rákos betegek fájdalomcsillapítására, kemoterápiás mellékhatások csökkentésére illetve glaucomás betegeknél a szemnyomás csökkentésére lehet alkalmas.

(WEBBeteg)