alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkoholista tinik – Mi az oka?

2011.02.08.
2 perces olvasási idő

A tinik isznak, hogy részegek legyenek. Isznak akkor, ha valamilyen emocionális problémájuk van. Isznak, ha depressziós hangulatuk van, isznak, ha valamilyen félelmük van vagy szoronganak, isznak, hogy beilleszkedjenek egy baráti körbe, isznak, ha unatkoznak, isznak, ha a szüleikkel szeretnének harcba szállni, de isznak csak úgy a buli kedvéért is.

A tinik életüknek abban a korában járnak, amikor fogékonyak mindenre, ami új és szeretnének minél több dolgot kipróbálni. Sajnos a legtöbb ilyen „új, kihívásokkal teli élményt” az alkoholban és a drogokban találják meg. A fiatalok pedig, ha valamibe belevágnak, nem nagyon nézik, hogy hol a határ. Számtalan cikket írtunk már a fiatalok tivornyázásairól, ami napjainkban már aggasztó mértéket öltött. Nem elégednek meg ugyanis egy pohár sörrel, a totális részegség a cél. Most a miértre keressük a választ.


Ha a tinik már 15 éves koruk alatt inni kezdenek, csaknem négyszer nagyobb az esély arra, hogy később – felnőttkorukban – is komoly problémáik lesznek az ivással és az alkohollal. Úgyhogy kedves szülők, fiatalok, minél tovább sikerül távol maradni az alkoholtól, annál valószínűbb, hogy nem fog, fogsz alkoholizmussal, vagy alkoholból eredendő betegségekkel küzdeni felnőtt korban. A gyakori tivornyázás ugyanis – a szakemberek szerint – alkoholfüggőséghez vezethet.

A tinédzserek szeretik az izgalmat és szeretik jól érezni magukat, ebből adódóan pedig igencsak kíváncsiak arra, hogy milyen lehet módosult tudatállapotba kerülni. Az alkohol hatása alatt a tinik sokkal könnyebben kezdenek el valamilyen drogot használni, így innentől már nem csak alkoholizmusról, hanem egyes esetekben tinédzserkori-drogfüggőségről is beszélnünk kell. Természetesen nem csak az izgalom keresés lehet a tinik fő oka az ivászatra. Vannak, akik egy szakítás utáni feledésre használják és vannak, akik szüleik válását dolgozzák fel ilyen módon. Persze ugyanez előfordulhat akkor is, ha esetlegesen egy „menő” csoporthoz szeretnének tartozni, ilyenkor a társak nyomására nyúlhatnak a poharakhoz. A rizikót csak tovább növeli, ha a szülőknek, vagy a családban valakinek valamilyen szerhasználattal már akadtak korábban problémái.

Ha a te gyermekednek problémái vannak az alkohollal, a legfontosabb dolog, hogy segíts neki visszatérni a mindennapokba. Készíts olyan feladatokat vagy kirándulásokat, amelyekkel éreztetheted vele, hogy nincsen egyedül. Próbáld meg mindig terelgetni az útját, mindaddig, amíg nem érzed úgy, hogy elég erős ahhoz, hogy ő maga döntse el, hogy mit akar és, hogy ő maga tudjon parancsolni az érzéseinek. Komolyabb problémák esetén pedig egy szakember segítsége nélkülözhetetlen. Még akkor is, ha ő konkrétan nem vesz részt a gyermek életében, viszont rajta keresztül tanácsokat kaphatunk, amelyek segíthetik gyermekünk visszatérését a normális kerékvágásba.

Fontos, hogy mindenképpen beszélj a gyerekeddel, a kiskorú ittas vezetés veszélyeiről is. A kiskorú ittas vezetés ugyanis a leggyakoribb halálok a tinik körében. Szépen fokozatosan oktasd a gyermekedet arról is, hogy az alkohol nagyban befolyásolhatja az agyad és az egész tested fejlődését. Az alkohol kihatással van a tanulásra és a koncentrálóképességre, és a legrosszabb, hogy ezek a folyamatok visszafordíthatatlanok. Sajnos teljesen biztosat még nem tudnak a szakemberek sem, de annyi biztos, hogy ez nem fog az egészségünkre válni. Hosszú ideig tartó tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy pontosan megállapíthassunk a károsodás mértékét. És természetesen világosítsd fel gyermeked az energia- vagy koffein tartalmú-italok és az alkohol keverésének káros hatásáról is.

Cs.B.

(Forrás: teenagealcoholism.net)