mefedron
#Drog, cigi, alkohol

Betiltják a mefedront!

2010.09.02.
1 perces olvasási idő

A kormány drogügyi tanácsadó testülete úgy döntött: betiltják a kati becenéven is ismert népszerű partidrogot, a mefedront.

Ahhoz, hogy ez a szintetikus drog illegális legyen, törvénymódosítás szükséges, így a procedúra akár hónapokig is elhúzódhat.

A mefedront többnyire fiatal férfiak használják

De miért is lett oly népszerű kábítószer a mefedron? Feltehetően azért, mert az ecstasy tabletták megbízhatósága igencsak csökkent: jóval kevesebb lett a pirulák MDMA-tartalma. Nem beszélve arról, hogy a mefedron mindezidáig legális szernek minősült. Érthető tehát, hogy a fiatalok sokkal bátrabban nyúltak egy kiszámíthatóbb anyag után, főleg, hogy ezzel nem követtek el semmi törvénybe ütközőt. Valószínűleg az alvilág is rátette már a kezét a hazai mefedron piacra. A mefedron-fogyasztással kapcsolatos első magyarországi felmérést a daath.hu, a pszichedelikus közösség weboldalán végezték el 2010 februárja és augusztusa között. 165 válasz összesített eredményei alapján a mefedron hazai fogyasztóinak túlnyomó többsége fiatal férfi (79,1% férfi, átlagéletkor 23 év).

A fogyasztók többsége alkalmi használó, a fogyasztás jellemzően társasági eseményekhez kötődik, a fogyasztók jellemzően az amfetamin típusú stimulánsokhoz és a kokainhoz hasonlítják a szer hatásait; a fogyasztás módja (83% intranazálisan) is jellemzően az amfetamin és a kokain fogyasztási módját követi. A fogyasztók közel egyharmada (30%) semmilyen, míg 42% ritkán jelentkező negatív utóhatásokról számolt be.

Ami a beszerzést illeti, a fogyasztók többsége (62%) nem közvetlenül a forgalmazótól, hanem ismerősön keresztül szerezte be a szert, míg 28%-uk az Interneten rendelte, és csupán 8% vásárolta ismeretlen személytől (dílertől). A beszerzés során csupán kisebbségüknek kínáltak fel egyéb, illegális szereket, február és augusztus során arányuk jelentősen csökkent (20%-ról 13%-ra). A mefedron átlagos fogyasztási mennyisége a válaszadók becslése szerint 190 mg, grammonkénti ára pedig 2000 és 12000 Ft között mozog.