szex
#Betegségek

Gonorrhoea, tripper, kankó: tünetek és kezelés

2016.02.21.
1 perces olvasási idő

A nemi úton terjedő gonorrhoea (más néven kankó vagy tripper) a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott betegség, amely megfertőzheti a húgycső, a méhnyak, a végbél és a garat nyálkahártyáját vagy akár a szem kötőhártyáját is.

Férfiakon a fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd gennyes jellegű. Ennek oka a húgycső gyulladása. A vizelés fájdalmas és véres is lehet, amennyiben a gyulladás ráterjed a húgyhólyagra is.

Gond az ágybanAmennyiben nem kap kezelést a beteg, a tünetek mérséklődnek ugyan, de a folyamat idültté válik. Ritkán a felfelé terjedő gyulladás eredményeképp prosztatagyulladás vagy a mellékherék fájdalmas gyulladása is létrejöhet láz kíséretében. Mindezek szövődménye tályogképződés, késői következménye a férfi beteg sterilitása lehet.

A nőknél döntően nagyon enyhe tünetekkel, az esetek ötödében tünetmentesen zajlik a fertőzés. Néha enyhe fájdalommal, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jön létre, illetve a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással. Kezelés nélkül a nők esetében is idültté válik a folyamat.

Veszélyei

Komplikáció lehet:

  • A méhnyálkahártya gyulladása.
  • A petevezetékek, a hashártya gyulladása, melyek később heges összenövéseket hátrahagyva gyógyulnak. Ez vezethet sterilitáshoz a későbbiekben a petevezeték üregének elzáródása miatt.
  • Mindkét nem esetében létrejöhet a mandula-, a garat gyulladása is, amennyiben a fertőzés orális aktus során következik be.
  • A végbél gyulladása is lehet tünet anális közösülés eredményeképp.
  • A súlyos esetben teljes vakságot okozó betegség felnőtteknél is kialakulhat, a fertőzött váladék szemmel történő érintkezése miatt.

Kezelése

A kórokozó kimutatása tenyésztéssel történik a húgycsőből, illetve nőknél a méhnyakból vett kenetből.

A gonorrhoea kezelése szájon át szedett antibiotikummal történik. A lakhely szerint illetékes nemibeteg gondozó intézetekben ehhez ingyen juthat hozzá a beteg. A gondozó intézetek a kivizsgálás és kezelés mellett felkutatják a lehetséges fertőzött partnereket, a fertőzési folyamat megállítása céljából.

Nemi betegségek megelőzése
A szexuális úton terjedő betegség tünetei nem feltétlenül jelentkeznek azonnal az érintkezés után. Néha napokig, hetekig semmi jel nem utal a lappangó betegségre, pedig már akkor is fertőz. Nemi betegségek és megelőzésük

(Forrás: WEBBeteg)