álmosság
#Betegségek

A fáradtság és az álmosság okai

2013.06.13.
4 perces olvasási idő

Az iskolában, a sportpályán, otthon - mindennap helyt kell állnod, ám ez nehezen megy, ha folyton fáradt vagy, és olyan álmos, hogy legszívesebben a nap bármely pillanatában bebújnál az ágyba. Mitől lehet az ember fáradt és álmos? Mit lehet ellene tenni?

Felgyorsult világunkban egyre hosszabbra nyúlik a napunk, és egyre kevesebb idő marad a pihenésre. Ám, ha ügyesen szervezzük az életünket, mindenre jut elég időnk.

Kevés alvás

A nem elegendő mennyiségű alvás negatív hatással lehet a koncentrációs képességedre és az egészségedre. A felnőtteknek napi 7-8 óra alvás ajánlott. A fiatal szervezetnek ez 8 és fél - 9 és fél órát jelent.

Tipp: Alakíts ki egy napi rutint, és tartsd magad minden nap ahhoz. Szabd meg magadnak, hogy mikor fekszel le, és ehhez minden körülmények között ragaszkodj! A hálószobádból tilts ki minden elektromos készüléket, mobiltelefont, laptopot. Ha még mindig nem tudsz elaludni, kérj segítséget orvosodtól, mert lehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma húzódik meg a háttérben, és alvászavarban szenvedsz.

Alvás során fellépő légzési elégtelenség

Sok ember azt gondolja, hogy eleget alszik, ám az alvás közben fellépő légzési elégtelenség gátat szabhat ennek. Előfordul, hogy a lágy szájpadlás alvás közben lesüllyed, elzárva a levegő útját. Ekkor egy pillanatig nem kapsz levegőt, az agyad ezt érzékelve jelet küld az alvóközpontnak, és jelzi, hogy nem kapsz levegőt. Ilyenkor egy kis időre felébredsz, így normalizálva a légzésedet.

Előfordulhat ez a folyamat az éjszaka során többször is. Lehet, hogy reggel nem is emlékszel rá, de az alvási periódusod megszakadt, emiatt pedig reggel fáradtnak érezheted magad.

Tipp: Ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, kezdj el fogyókúrázni! Ha dohányzol, szokj le róla! Ezek ugyanis növelik a légzési elégtelenség kialakulásának esélyét.

Megfelelő táplálkozás

A kiegyensúlyozatlan étkezés is okozhat alvási problémát. A helyes táplálkozás segít a vércukorszintet a normál tartományban tartani és megakadályozza, hogy fáradtnak érezd magad, amikor csökken a vércukor szinted.

Tipp: Mindig reggelizz! Soha nem indulj el otthonról éhesen. Minden étkezéseddel biztosíts magad számára fehérjében és szénhidrátban dús ételt. Például reggelizz főt tojást teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal! Napközben ebédelj és egyél meg egy-egy gyümölcsöt, hogy energia-szintedet egész nap fenntartsd!

Vérszegénység

A vérszegénység a nők körében az egyik leggyakoribb ok az alvászavarra. A menstruációs vérveszteség okozhat vashiányt, amely pedig alvászavart okozhat.

Tipp: A vérszegénység okozta vashiány megelőzése és kezelése érdekében fogyassz vasban gazdag élelmiszereket (sovány hús, kagyló, máj, bab, gabonafélék) vagy szedj vaspótló tablettát!

Depresszió

A depresszió sok fizikai tünetet képes produkálni. A leggyakoribb tünetei a fáradtság, az étvágytalanság, a fejfájás.

Tipp: Ha huzamosabb ideig fáradtnak és lehangoltnak érzed magad, keresd fel az orvosod. A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés segít kilábalni a depresszióból.

Hipotireózis

A pajzsmirigy egy olyan hormonokat termelő mirigy, amely a nyakad tövében található, és az anyagcsere zavartalan működéséért felelős. Ha a mirigy nem termel elég hormont, akkor az anyagcsere lelassul. Ezt hívjuk hipotireózisnak.

Tipp: Egy vérvételből meg lehet állapítani e betegség fennállását. Ha erről van szó, hormon-készítményekkel lehet kezelni a problémát.

Túl sok koffein

Mérsékelt mennyiségben a koffein javítja az éberséget és a koncentrációs képességet. De túl sok belőle növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és idegességet okozhat. A legújabb kutatások szerint a túl sok koffein egyes embereknél fáradtságot is okozhat.

Tipp: Vegyél vissza a kávé, a tea, a csokoládé, és az energiaital-fogyasztásodból. Ne szedj olyan gyógyszert, amelyben koffein található! A hirtelen megvont koffein okozhat még nagyobb fáradtságot, de ez csak átmeneti.

Húgyúti fertőzés

Ha már volt valaha húgyúti fertőzésed, akkor ismered a vele járó égő fájdalmat. Ám a fertőzés nem mindig ilyen nyilvánvaló. Valamikor a tünetek nem mutatják meg magukat, bizonyos esetekben a fáradtság lehet az egyetlen jel, amely arra utal, hogy húgyúti fertőzésed van.

Tipp: A vizelet vizsgálata gyorsan megerősíti a húgyúti fertőzés fennállását. Antibiotikumos kezeléssel a fertőzés és a fáradtság egy hét alatt eltűnik.

Cukorbetegség

Normál esetben a hasnyálmirigy inzulinja a véráramból lebontja a cukrot, amely a sejtekig jut, és ott energia lesz belőle. A cukorbetegek esetében azonban nem, vagy csak kis mennyiségű inzulin termelődik, így a cukor a véráramban marad. Tehát a szervezet annak ellenére, hogy a gazdája evett, nem jut elég tápanyaghoz.

Tévesen hiszed azt, hogy a cukorbetegség csak az időseknél fordulhat elő. Sajnos ez a kór nemet, kort nem kímélve támad. Ha állandó fáradtságot érzel, vizsgáltasd meg magad erre a betegségre.

Tipp: A cukorbetegség nem gyógyítható, de kezelhető és kordában tartható megfelelő étrenddel, testmozgással, gyógyszeres kezeléssel vagy inzulin befecskendezésével.

Kiszáradás

A fáradtság jele lehet a kiszáradásnak. Az emberi test kb. 75 százaléka víz. Akár egész nap az asztalodnál tanulsz, akár edzésen vagy, a szervezetednek szüksége van a folyadékra, mert csak így képes megfelelően működni.

Tipp: Ne várd meg, amíg szomjas leszel, mert akkor már késő, kiszáradtál. Óránként igyál meg legalább egy pohár vizet. Az edzés ideje alatt még többet igyál. Minél több vizet iszol, annál világosabb a vizeleted.

Szívbetegség

Ha úgy érzed, hogy futás vagy bármilyen más edzés közben fáj a mellkasod és állandóan fáradt vagy, beszélj az orvosoddal. A szívbetegség, a cukorbetegséghez hasnolóan nemcsak az idősekre jellemző, fiataloknál is előfordul.

Tipp: Életmód-változással, gyógyszeres kezeléssel és terápiával kezelhető a szívbetegség.

Éjszakai műszak

Vannak szakmák, ahol éjszaka is dolgozni kell (orvos, ápoló, több műszakos munkarend). Ekkor alvászavar léphet fel napközben. Bár ez egyelőre még nem érint, de ki tudja, mi leszel, ha nagy leszel.

Tipp: A napközbeni alvást segítheted, ha lesötételed a szobádat, és kiiktatsz minden zajforrást. Ha így sem tudsz aludni, keresd fel orvosodat.

Ételallergia

Egyes orvosok úgy vélik, hogy rejtett ételallergia is megbújhat a fáradtság hátterében. Ha fáradtabb vagy étkezés után, akkor lehet, hogy olyat ettél, amelyre allergiás vagy, csak nem tudsz róla. Az allergia tünete nemcsak a viszketés és a csalánkiütés lehet, hanem a fáradtság is.

Tipp: Menj el egy ételallergiatesztre! Ott megtudod, hogy mire vagy allergiás, és így ki tudod iktatni ezt a rizikófaktort az életedből.

Fibromialgia

Ha a fáradtság már több mint hat hónapja fennáll, és már akadályoz a mindennapi tevékenységek elvégzésében is, akkor krónikus fáradtság szindrómáról, más néven fibromialgiáról beszélhetünk. A tartós, tisztázatlan kimerültség okozója gyakran a fibromialgia.

Tipp: Változtatnod kell a napirendeden, az alvásod időtartalmán, és kezdj el mozogni!

Enyhe fáradtság ellen

Ha enyhe fáradtságot érzel és kizárhatsz minden betegséget, akkor a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a fáradtság leküzdésére a testmozgás. A mozgás ugyanis élénkíti a tested, felébreszt, és a tested egészséges működéséhez elengedhetetlen. Ha csupán heti három alkalommal 20 percet futsz, sétálsz vagy biciklizel, már sokat teszel a fáradtság ellen.

(M. T.)