kullancs
#Betegségek

A kullancscsípés és annak veszélyei

2015.04.06.
2 perces olvasási idő

Most, hogy megérkezett a tavasz, sokan mennek kirándulni a szabadba. Ám ilyenkor nemcsak a virágok bújnak elő, hanem a kullancsok is.

A kullancs az ízeltlábúak törzsén belül a pókszabásúak osztályába tartozik. Csípése nem jár fájdalommal, észre sem lehet venni, ám annál nagyobb veszélyt rejt magában. A kullancs leggyakrabban kora tavasztól késő őszig fordul elő és nagyon kedveli a tölgyeseket. De ezen kívül, bárhol előfordulhatnak, ahol sok vadon élő állat, madár él, illetve a parkokban lévő fűben is egyre gyakoribb.

A kullancs mérete

A kullancs, amikor éhes és csak a levelek harmatcseppeiből táplálkozik, 2- 6 milliméter hosszú és 2- 4 milliméter széles. Viszont, ha talál egy áldozatot és teleszívja magát a vérével, akkor 10- 20 milliméter hosszú és 5- 10 milliméter széles is lehet.

A kullancs táplálkozása

A kullancs az emberekre, a házi kedvencekre és a vadon élő állatokra egyaránt veszélyt jelent. A kullancs szinte észrevétlenül felmászik az áldozatára és olyan helyet keres a bőrfelületén, amely számára a legideálisabb a táplálkozásra. Az ember esetében ez előfordulhat a hajlatokban, a fejbőrön, a fül mögött.

Elülső lábával sebet ejt a hámrétegen, lábaival megkapaszkodik a bőrfelületen és addig szívja a vért, amíg jól nem lakik, majd továbbáll. Vérszívás közben véralvadásgátlót fecskendez a sebbe a vér megalvadása ellen. A hím néhány óráig táplálkozik, de a nősténynél ez 5- 7 napig is eltarthat.

Távolítsd el!

Minden kirándulás után alaposan nézd át magad. Kérd meg egy rokonodat vagy egy barátodat, hogy ott is nézzen meg, ahol te nem látod. Segíts ebben te is, ha valaki megkér rá. Létezik olyan kullancs, ami nem fertőz, és nem okoz komoly egészségügyi problémát. De van olyan kullancs, ami különböző betegségeket terjeszt. Minden esetre, amint meglátsz magadon egy kullancsot, azonnal távolítsd el. Szólj szüleidnek vagy egy barátnak, illetve felkeresheted a körzeti orvosodat.

Ha eltávolítod a kullancsot egy arra alkalmas csipesszel, amit gyógyszertárban, drogériákban lehet kapni, akkor elkerülheted az általa terjesztett betegségeket, amit a kullancs a táplálkozása alatt adhat át neked. Nagyon fontos! A kullancsot semmilyen krémmel vagy más vegyi anyaggal ne kend be! Mert akkor prüszkölni kezd, és ha fertőzött a kullancs és eddig a táplálkozással nem adta át neked a fertőzés, akkor most tuti, hogy igen.

Nem szabad semmilyen éles tárgyal (tűvel) piszkálgatni vagy a potrohát csavargatni. Ugyanis, ekkor csak azt érjük el, hogy mélyebbre fúródik a kullancsunk vagy a béltartalma bekerül a szervezetedbe és ekkor nagyobb a fertőzés esélye. Nem baj, ha a kullancs potroha jön csak ki, a feje meg a bőrödben marad. A fej önmagában nem fertőz, azt, mint idegen tested a szervezeted néhány nap múlva kilöki magából. A hangsúly a potrohon van.

Ha eltávolítottad a kullancsot, akkor alaposan mosd le a csípés helyét, fertőtlenítsd alkohollal vagy jóddal. A kivett kullancsot rakd be egy kis dobozkába, jegyezd fel a csípés helyét, idejét és figyeld magadon a jeleket. Az eltávolítás után moss kezet! Ha bármi szokatlant észlelsz, menj orvoshoz, ahol az eltávolított kullancs és a felírt adatok nagy segítségre lehetnek az orvosnak. A kullancsot meg tudja vizsgálni, hogy fertőzött-e, így a te kezelésedet is el tudja kezdeni.

Van olyan ember, aki allergiás lehet a kullancs csípésére. Valaki csak enyhe tüneteket produkál, de valakinél súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk) léphet fel.

Kullancs által okozott betegségek

Számos betegséget terjeszthet a kullancs, melynek a tünetei az influenzához hasonlóak:

  • láz
  • fejfájás
  • hányinger
  • hányás
  • izomfájdalom

A tünetek a kullancs csípésétől számított egy nap-három hét között léphetnek fel.

A kullancsok által terjesztett betegségek

  • Lyme- kór
  • tularémia
  • ehrlichiosis
  • visszatérő láz
  • babeziózis
  • agyhártyagyulladás

Van olyan kullancs, amely egyszerre több kórral is fertőzött, tehát egyszerre több betegséget is képes átadni.

A kullancs csípése után, ritkán, de előfordulhat a bénulás.

Ne feledd!

Jobb félni, mint megijedni. Élvezd a tavaszi napsütést, de légy körültekintő és óvatos. Ha a szabadba mész, mindig használj kullancs elleni szert. Illetve, akármilyen jó idő van, öltözz fel rendesen, hogy ne könnyítsd meg a kullancs dolgát azzal, hogy szabad bőrfelületet biztosítasz neki. Kedvenceinknél alkalmazzunk kullancsirtó nyakörvet vagy készítményt.

(M.T.)