hpv
#Betegségek

A HPV-fertőzés megelőzése

2010.07.09.
1 perces olvasási idő

A humán papillomavírus-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, leginkább a 25 év alatti, szexuálisan aktívak körében fordul elő.

A humán papillomavírus-fertőzés kockázati tényezői

Minden szexuálisan aktív nőnél fennáll a rizikója annak, hogy olyan daganatkeltő humán papillomavírussal fertőződik, amely a későbbiekben méhnyakrákot okozhat. Azt kevesen tudják, hogy a férfiak is veszélynek vannak kitéve, hiszen a péniszrák kialakulásában is szerepet játszhat a vírus, sőt akár szájüregi daganatot vagy végbéltáji daganatot is okozhat orális vagy anális szex útján. A korán elkezdett nemi élet szintén fokozza a méhnyakrák és az egyéb HPV-fertőzések gyakoriságát. A méhnyakrák kialakulásában a dohányzásnak és az immunrendszer átmeneti gyengeségének is fontos szerepe lehet.

A humán papillomavírus-fertőzés módjai

A fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, bár egyéb fertőződési utak is lehetségesek. A fertőzést terjeszthetik fertőzött használati tárgyak, például törülköző.

Megelőzés

Egyrészt a promiszkuitás kerülése, a potenciálisan fertőzött tárgyakkal való érintkezés (más alsóneműje, törölközője) kerülése javasolt. Az óvszer használata ugyan csökkenti a fertőzés kockázatát, de nem ad teljes védelmet, mivel a vírus a fertőzött bőrfelületről is átkerülhet a partnerre. Kerüld a dohányzást, erősítsd az immunrendszeredet. Napjainkban már lehetőség van védőoltás alkalmazására is. A HPV elleni védőoltások kizárólag a megelőzésre használhatóak, a már kialakult fertőzésre kifejtett hatásuk nem bizonyított, egyelőre nőket oltanak be vele.

Hazánkban jelenleg két készítmény van törzskönyvezve és kapható patikai forgalomban. A daganatkeltő HPV-törzsek elleni védelem, azaz a méhnyakrák megelőzése mindkettő a HPV 16 és 18 törzsek ellen biztosít elsősorban védelmet.

(Forrás: Dr. Tisza Tímea: Humán papillomavírus fertőzés)