húgyúti sérülés
#Betegségek

Húgyúti sérülések

2010.09.09.
2 perces olvasási idő

A húgyutak több módon is megsérülhetnek. Gyakran okozza közúti balesetek, zuhanás, lőtt vagy szúrt sebek, műtét. A húgyúti sérülések következménye akár veseelégtelenséghez is vezethet, enyhébb esetekben is kialakulhat fertőzés, gyulladás, vizelési zavar, erekciós zavar, ezért húgyúti sérülés gyanúja esetén mindig fordulj orvoshoz.

Vesesérülések

A vese sokkal gyakrabban sérül meg, mint a húgyutak többi szerve. A sérülés leggyakoribb oka közúti baleset, zuhanás vagy sportsérülés. A legtöbb tompa vesesérülés enyhe, következményük általában csak mikroszkópikus mennyiségű vér a vizeletben, azonban ez csak orvosi vizsgálatok révén ítélhető meg. Ha a vesesérülés súlyos, vagy azt nem kezelik, szövődmények, veseelégtelenség, magas vérnyomás, tartós vérzés és fertőzés léphetnek fel. Súlyos sérüléseknél műtét szükséges, a károsodott vesét előfordulhat, hogy el kell távolítani.

Húgyvezeték-sérülések

A legtöbb húgyvezeték-sérülés medence- vagy hasi műtét, illetve a húgyvezeték optikai eszközzel végzett vizsgálata során keletkezik. Sérülést okozhat szúrt vagy lőtt seb is. A testre mért közvetlen ütés ritkán okoz sérülést a húgyvezetékben. A sérülést gyakran nem lehet azonnal felismerni. Hasi vagy lágyékfájdalom jelentkezhet, illetve vizeletszivárgás, fertőzés, láz alakulhat ki. A húgyvezeték sérülését gyakran műtéttel kell korrigálni.

Húgyhólyag-sérülések

Húgyhólyag-sérülés gyakran következik medencesérülés következményeként, pl. közúti balesetben vagy zuhanás miatt. A húgyhólyag megsérülhet eszközös vizsgálat vagy medence- illetve alhasi műtét során. A sérülés leggyakoribb tünetei a vizeletben található vér és a vizelési nehézség. Amennyiben a húgyhólyag alsó része sérül meg, gyakori vizelés, akaratlan vizeletürítés jelentkezhet. Ha a sérülés fertőzést okoz, vizeléssel kapcsolatos változások, illetve láz jelentkezhet. Az enyhe sérülések a húgycsőbe helyezett katéterrel gyógyíthatók. A súlyosabb sérüléseknél műtétet kell végezni.

Húgycső-sérülések

A húgycső sérüléseit gyakran medencetörés, egyéb sérülések okozzák. A húgycső megsérülhet műtét, vagy olyan eljárások miatt, amikor különböző eszközöket juttatnak bele, pl. katéterezés. A sérülést ritkán az okozza, hogy a beteg maga dug valamilyen tárgyat a húgycsőbe.

A húgycső-sérülés leggyakoribb tünete a húgycső nyílásánál, illetve a vizeletben megjelenő vér, és a vizelési képtelenség. További tünetek jelentkezhetnek, ha vizelet szivárog a környező szövetekbe, fertőzés alakulhat ki. A sérülés a húgycső szűkületéhez vezethet a sérülés helyének környékén.

Férfiakban sérülhetnek a pénisz idegei vagy vérellátása, ez erekciós zavarokat okozhat. A vizeletszivárgást nem okozó húgycső-zúzódások esetében az orvos katétert helyezhet a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba. Ezt több napon át benn hagyva a vizelet azon távozhat, amíg a húgycső meggyógyul. Repedés esetén műtét indokolt.

(Dr. Csuth Ágnes)