Betegségek, stressz

#Betegségek #stressz

93 db cikk a témában

Az alvászavarokról az alvás világnapján
#alvás
2024.03.18.

Az alvászavarokról az alvás világnapján

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást. De mi történik, ha zavarok lépnek fel az alvás során?

Kamaszkori magas vérnyomás
#magas vérnyomás
2024.01.31.

Kamaszkori magas vérnyomás

A statisztikai adatok rémisztőek: a kamaszok 20 százaléka elhízott, túlsúlyos. Ebből kifolyólag mintegy 3,5 százalékuknál figyelhető meg az átlagosnál magasabb vérnyomás, valamint további 3,5 százalékuk pre-hipertóniában szenved, mely növeli annak kockázatát, hogy felnőttkorra állandósul náluk a magas vérnyomás. Mire kell figyelni?

Mit tegyél, ha stresszes az életed?
#stressz
2023.09.25.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?

A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely (kezeletlen esetben) súlyos egészségi problémákat okozhat.

Szorongás és pánikrohamok
#szorongás
2023.08.22.

Szorongás és pánikrohamok

A szorongás és a pánikrohamok intenzív félelemmel és aggodalommal járnak. Hirtelen törnek az emberre, és 15-30 percig tartanak, folyamatosan vagy ciklusosan jelentkeznek. Sokakat halálfélelem fog el, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek. A fiataloknál is gyakran előfordul.

A fóbiákról
#fóbia
2023.06.14.

A fóbiákról

A hegytetőről vagy a felhőkarcoló legfelső szintjéről lenézve elfog a félelem, összeszorul a gyomrod? Sokan vagyunk így vele. A szíved majd’ kiugrik a helyéről? Izzad a tenyered, a fejeden izzadságcseppek futnak alá? Levegő után kapkodsz, fullasztó nyomást érzel a mellkasodban? Lehet, hogy ez több, mint egyszerű tériszony.

Fiatal segítő – Mi is ez?
#gondozás
2023.06.08.

Fiatal segítő – Mi is ez?

Fiatal segítő vagy gondozó az a 18 év alatti személy, akinek valaki másról, például szülőről vagy testvérről kell gondoskodnia. Előfordulhat, hogy egy fiatalnak gondoskodnia kell valakiről, mert az illető beteg vagy mentális egészségügyi problémái vannak.

Beszédproblémák
#beszédprobléma
2023.04.19.

Beszédproblémák

Amikor fiatalabb voltál és először kezdtél el beszélni, talán selypítettél, dadogtál vagy problémád volt a szavak kiejtésével. Talán azt mondták, hogy ez aranyos, és hogy ne aggódj, hisz úgyis kinövöd. De már a kamasz éveidben jársz, és ha még mindig beszédproblémáid vannak, akkor valószínűleg egyáltalán nem vagy oda érte.

ADHD tiniknél
#ADHD
2023.03.27.

ADHD tiniknél

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) egy veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek tünetei közé tartozik a figyelemzavar, hiperaktivitás, feledékenység és gyenge impulzuskontroll.

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen
#alvási apnoe
2023.03.01.

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen

A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony, egyre melegebb időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus tanácsai a tavaszi fáradtság leküzdéséhez.

6 tipp, hogy ősszel is egészséges maradj
#ősz
2022.11.07.

6 tipp, hogy ősszel is egészséges maradj

Ahogy a napok egyre rövidebbek lesznek és a hőmérséklet is csökken, minden kicsit más lesz. Ez az, amiért az ősz tökéletes alkalom a megújulásra és az új kezdetekre. Itt az idő, hogy finoman behangold az egészségedet néhány apró változtatással, amik nagy eredményeket hozhatnak.

8 tény a vérnyomásról
#vér
2022.10.21.

8 tény a vérnyomásról

Öröklődik a magas vérnyomás? Befolyásolja vérnyomásunkat a túlsúly? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk kávét? Sok kérdés merül fel a vérnyomással kapcsolatban, amelyeket dr. Telegdy Margit, belgyógyász válaszol meg.

#krónikus betegség
2021.07.30.

Hogyan élj együtt egy krónikus betegséggel?

Krónikus betegséggel együtt élni még felnőttként sem egyszerű feladat, - hiszen az élet minden területére kihat - gyermekkorban pedig még hatványozottabban jelentkeznek az ezzel kapcsolatos problémák.

#unalom
2021.05.14.

Vigyázz, az unalom megbetegíthet

Unatkozol? Unatkozol. Egyszerűen nem tudod, mihez kezdj magaddal: se erőd, se motivációd, se kedved nincs semmihez… A percek ólomlábakon vánszorognak, nem hat rád semmi. Ez baj! Miért? Mert az unalom megbetegíthet.

#bulimia
2021.02.04.

Hogyan segíts bulimiás barátodon?

Rendszerint a bulimiás betegek normális súlyúak vagy nagyon kicsi felesleggel rendelkeznek, talán fel sem tűnik senkinek, hogy mivel küszködnek. Vannak azonban bizonyos jelek, melyek az étkezési zavarra utalnak, és ha sokat vagytok együtt, jól ismered az illetőt, neked is feltűnhet, hogy segítségre van szüksége!

#hajtépés
2020.12.22.

Segítség, hullik a hajam!

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek, ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Így tehát, ha orvoshoz akarsz fordulni ilyen problémáddal, akkor az első dolgod az legyen, hogy fésülködés vagy hajmosást követően meg kell számold a kihullott hajszálakat.