Betegségek

#Betegségek

1309 db cikk a témában

A Lyme-kór és tünetei
#kullancs
2024.04.16.

A Lyme-kór és tünetei

A kullancs a Lyme-kórt előidéző baktériumot a belében hordozza és időbe telik, míg az a szájrészéhez kerül, majd onnan az ember szervezetébe juttatja. Minél hosszabb ideig van a kullancs a bőrben, a fertőzés kockázata annál nagyobb. Normális esetben - ha 24 órán belül leesik vagy eltávolítják - a veszély minimális.

A Von-Willebrand szindróma tünetei és kezelése
#Von-Willebrand szindróma
2024.04.15.

A Von-Willebrand szindróma tünetei és kezelése

A vérzéssel kapcsolatos rendellenességek közül a leggyakoribb örökletes kórkép a Von-Willebrand szindróma, mely az emberek körülbelül 1-2 százalékát érinti. Sok embernél a tünetek annyira enyhék, hogy nincsenek is tudatában rendellenességüknek. Akiknél viszont a szindróma megjelenése súlyosabb mértékű, a megfelelő diagnózis megállapítása és a kezelés segíthetnek kordában tartani a problémákat.

Amy Schumernek Cushing-szindrómája van. Mi az?
#Cushing-szindróma
2024.04.15.

Amy Schumernek Cushing-szindrómája van. Mi az?

A színész és humorista, Amy Schumer elmondta, hogy Cushing-szindrómát diagnosztizáltak nála egy ritka hormonális rendellenességgel, amely akkor fordul elő, ha a szervezet kortizolszintje túl magas. De mi is a Cushing-szindróma és hogyan kezelhető?

Kamilla, a csodanövény
#kamilla
2024.04.14.

Kamilla, a csodanövény

A kamillát évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban, megnyugtatja a gyomrot és enyhíti a szorongást. A kamilla használata biztonságosnak tekinthető, de mint minden, ez is csak mértékkel alkalmazható.

Mi az a lúdtalp?
#lúdtalp
2024.04.14.

Mi az a lúdtalp?

Gyakran találkozunk a kamaszoknál lúdtalppal. A gyermekek lábboltozata a járás során fejlődik és veszi fel a végleges alakját. Az ép lábboltozat íves, a lúdtalp pedig ennek a kóros eltérése.

Így védekezhetsz a kullancsok ellen
#lyme-kór
2024.04.12.

Így védekezhetsz a kullancsok ellen

Tudtad, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek egyike a Lyme-kór? Vajon hogyan lehet elkapni? A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel. Vigyázzunk egészségünkre, és óvjuk magunkat a kullancsok támadásától a kirándulások alatt!

Hepatitis E: tünetek, kezelés
#hepatitis E
2024.04.11.

Hepatitis E: tünetek, kezelés

A hepatitis E vírus a széklet útján és szájon keresztül terjed, valamint elkaphatják azok is, akik fertőzött vizet fogyasztottak, illetve fertőzött nyers sertés, vaddisznót fogyasztottak, illetve a rágcsálók húsától is el lehet elkapni.

Miért pisilnek többször a nők? - Hiperaktív hólyag
#pisilés
2024.04.10.

Miért pisilnek többször a nők? - Hiperaktív hólyag

Bármely fiú/férfi, aki tett már meg hosszabb autóutat lányokkal/nőkkel, egyetért abban, hogy a lányok pisisebbek, azaz sokkal többször pisilnek, mint a fiúk. Akármelyik benzinkútnál, vagy útszéli pihenőnél is állsz meg, szemmel láthatóan sokkal hosszabb a sor a női WC előtt. Mi lehet ennek az oka?

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése
#arzén
2024.04.09.

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

Magyarországon a legtöbb ivóvizet szennyező kémiai anyag az arzén. Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok és igencsak mérgezőek. A határérték feletti szennyezettség azonban arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a hátterében, de találkozhatunk akut mérgezés tüneteivel is.

Így győzheted le a tavaszi fáradtságot
#tavaszi fáradtság
2024.04.08.

Így győzheted le a tavaszi fáradtságot

Veled is előfordult már, hogy reggel úgy érezted, fáradtabb vagy, mint amikor lefeküdtél? Az úgynevezett tavaszi fáradság több embert érint, mint gondolnád. Mutatjuk, mit tehetsz ellene.

Fertőző agyhártyagyulladás
#agyhártyagyulladás
2024.04.07.

Fertőző agyhártyagyulladás

A fertőző agyhártyagyulladás (meningitisz) cseppfertőzéssel terjed, a fiatalokat átlag fölötti mértékben érinti. A betegséget legtöbbször a Meningococcus, Pneumococcus és a Haemophilus influenzae okozza, mely utóbbiak a bakteriális arcüreg- és tüdőgyulladásoknak is a leggyakoribb okozói.

Vitiligo: fehér foltok a bőrön
#vitiligo
2024.04.04.

Vitiligo: fehér foltok a bőrön

Mindazok, akiket érint a vitiligo nevű bőrbetegség, átélhették már a látható különbözőség érzését, különösen, ha az arcukon, kézfejükön jelennek meg a fehér foltok. De mit is kell tudni a betegségről?

Reumás láz: fiatalkorban lép fel leggyakrabban
#reumás láz
2024.04.02.

Reumás láz: fiatalkorban lép fel leggyakrabban

A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre ritkábban fordul elő. A betegség leggyakrabban kamaszkorban - 6-15 év körül - lép fel, mindkét nemben egyforma gyakorisággal.

A tojásallergia húsvétkor is támad
#tojásallergia
2024.03.31.

A tojásallergia húsvétkor is támad

A tojásra és a tejre allergiás a legtöbb gyerek és felnőtt Magyarországon. Mit tehet az, aki allergiás a tojásra, hogyan pótolhatja azt, kinőhető-e a tojásallergia? Cikkünkből mindenre választ kaphatsz.