Betegségek, fejfájás, migrén

#Betegségek #fejfájás, migrén

35 db cikk a témában

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?
#fej
2024.02.12.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?

A migrén a fejfájás egy igen intenzív és fájdalmas formája, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, mint például a hányinger és fény- és szagérzékenység. De miért épp azokon a bizonyos napokon fáj a fejünk is? És mit tehetünk ellene?

A vérszegénységről
#vérszegénység
2024.01.07.

A vérszegénységről

A vérszegénység (anémia, anaemia) a vörösvértestek számának, illetve a vér hemoglobinkoncentrációjának csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vörösvértestszám nem mindig követi szorosan a hemoglobinértéket.

Stroke tiniknél – létezik?
#stroke
2023.10.16.

Stroke tiniknél – létezik?

Bár a legtöbb agyvérzés 65 éves és idősebb felnőtteknél fordul elő, bármely életkorban bekövetkezhet. A serdülőkorban előforduló stroke nem gyakori, de lehetséges.

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei
#dehidratáció
2023.07.20.

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei

A nyári melegben fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Betegség vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén felmerülhet a kiszáradás veszélye, de ezen eleinte könnyű segíteni. Előfordulhat viszont, hogy a folyadékhiánynak tragikus kimenetele lesz.

Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal?
#orvos
2023.04.26.

Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal?

Sokszor nehéz eldönteni, hogy egy egyszerű fejfájással, hasmenéssel vagy szédüléssel forduljunk-e egyáltalán orvoshoz, de még nehezebb dűlőre jutni azzal kapcsolatban, hogy ha ezt megtesszük, akkor milyen szakorvost kell felkeresnünk. Mikor, kihez forduljunk?

Az Alice Csodaországban-szindróma
#Alice Csodaországban-szindróma
2022.08.18.

Az Alice Csodaországban-szindróma

A betegség (más néven Todd-szindróma) Lewis Carroll azonos című könyve után kapta a nevét. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek vagy nagyobbnak látja a környezetében lévő tárgyakat a valódi méretüknél.

Az idegen akcentus szindróma
#akcentus
2022.08.07.

Az idegen akcentus szindróma

A betegség egy neurológiai rendellenesség (beszédrendellenesség), ami általában fejsérülés következtében alakul ki.

A gyakori fiatalkori fejfájás felnőttkori migrénhez vezet
#fejfájás
2022.07.29.

A gyakori fiatalkori fejfájás felnőttkori migrénhez vezet

A fiatalok esetében gyakran fellépő fejfájás arra utalhat, hogy az iskola és a család által jelentett túl nagy terhelés miatt nem jut elegendő idő a pihenésre és regenerációra. Utóbbiakból egyénenként igen széles skálán változó, hogy mennyire van szüksége a fiatal szervezetnek.

#fej
2021.10.19.

Fejfájás: 6 élelmiszer, amivel csökkenthető a fájdalom

A fejfájás gyakori kiváltó oka lehet bizonyos ételek vagy italok fogyasztása. A krónikus fejfájásban szenvedők számára ajánlott megfigyelni, hogy melyek azok az ételek és italok, amik a problémát kiváltják vagy fokozzák. Ha vannak fejfájósak számára tiltott ételek, felmerül a kérdés, vajon vannak olyanok is, amik segíthetnek?

#fej
2021.09.14.

Fejfájás és étrend

A fejfájás gyakori probléma, amit mindenki megtapasztal élete során néhányszor. Egyeseknél azonban a fejfájás folyamatosan jelen lehet az életükben, amit többek között a kiegyensúlyozatlan étrend is okozhat. Még migrénes fejfájást is előidézhet a nem megfelelő táplálkozás. Ha rendszeresen tapasztalsz fejfájást, kérj orvosi segítséget!

#fejfájás
2020.02.22.

Migrén az iskolapadban

A legtöbb diáknak már bő egy hónapja elkezdődött az iskola, de sokuknak ez egyben a „fejfájás szezon” visszatértét is jelenti. Mi az összefüggés a visszatérő fejfájás és a suli között?

#fejfájás
2019.08.28.

Fáj a fejed? Segítünk!

Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha fájna a fejed. A legfontosabbak: sok pihenés és nyugalom. Legtöbbször már a napirend megváltoztatása is elég.