Betegségek, emésztési panaszok

#Betegségek #emésztési panaszok

55 db cikk a témában

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?
#kagylóallergia
2024.02.26.

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?

A kagylóallergia nem pontosan ugyanaz, mint általánosságban a tenger gyümölcsei allergia. A tenger gyümölcsei közé tartozik a hal (például tonhal vagy tőkehal) és a kagylók (például homár vagy kagyló). Annak ellenére, hogy mindkettő a "tenger gyümölcsei" kategóriájába tartozik, a hal és a kagyló biológiailag különbözik. Tehát a hal nem okoz allergiás reakciót a kagylóallergiában szenvedőknél, kivéve, ha az illetőnek halallergiája is van.

Az irritábilis bél-szindróma
#irritábilis bél szindróma
2024.01.21.

Az irritábilis bél-szindróma

A legtöbben tapasztaltuk már, hogy egy-egy vizsgát, állásinterjút vagy valamilyen fontos eseményt megelőzően felborul a táplálkozásunk és az emésztésünk.

Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött
#irritábilis bél szindróma
2023.11.24.

Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött

Minden ötödik ember szenved az irritábilis bél szindrómában (IBS), ám csak jóval kevesebben jutnak el orvoshoz. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szakszerű segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Naponta többszöri csuklás
#csuklás
2023.09.16.

Naponta többszöri csuklás

A csuklás a rekeszizom reflexes, akaratlan összehúzódása, melyet számos tényező kiválthat. Ezek döntő többsége jelentéktelen, nincs kóros eltérés vagy elváltozás a háttérben. Akár naponta is többször jelentkezhet csuklás, mely lehet egyes szokások, vagy bizonyos történés következménye, nagyon ritkán állhat egyéb kórkép is a háttérben.

A gyomorfájás leggyakoribb okai
#gyomorfájás
2023.09.10.

A gyomorfájás leggyakoribb okai

A fájdalom gyakran hullámokban jelentkezik: elég élesen ahhoz, hogy kapkodd a levegőt, de aztán olyan gyorsan elmúlik, ahogyan jött. Persze az is lehet, hogy folyamatos fájdalomról van szó. Talán óráknak tűnik az idő, amit a WC felé görnyedve töltesz – vagy azt kívánod, bárcsak ott tudnád tölteni.

Megváltozott széklet: milyen betegség okozhatja?
#széklet
2023.08.17.

Megváltozott széklet: milyen betegség okozhatja?

Székrekedés, hasmenés, puffadás, teltségérzet, szokatlan széklet. A panaszok hátterében súlyos, orvosi kezelést igénylő betegség, de ártalmatlan ok is állhat, mint például a hibás étkezési szokások.

Utazók hasmenése
#hasmenés
2023.07.14.

Utazók hasmenése

Kevés olyan kellemetlen dolog létezik a világon, ami tönkre tehet egy tökéletesnek indult utazást, mint valamelyik kiránduló betegsége. Csoportos utazásnál akár egy ember megbetegedése is rányomhatja elemi bélyegét az utastársak hangulatára, és a jókedv, a kellemes kiruccanás máris odalesz.

Emésztési zavar: mit tehetsz ellene?
#emésztési zavar
2023.06.27.

Emésztési zavar: mit tehetsz ellene?

Gyakran fel vagy puffadva? Kellemetlen teltségérzetet tapasztalsz? Evés után sokat kell böfögnöd? Az ilyen panaszok arra utalnak, hogy emésztési zavarral küzdesz.

Betegségek a csuklás mögött
#csuklás
2023.06.04.

Betegségek a csuklás mögött

A csuklást a rekeszizom akaratlan összehúzódása váltja ki reflexszerűen. A tüdőnkbe ilyenkor hirtelen levegő áramlik, a gégefedő lezárul, ezzel jár a jellegzetes hang is. Mindennapi jelenség mely bármely életkorban, nemben előfordulhat és az esetek döntő többségében nincs semmi kóros a hátterében.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség
#irritabilis bélszindróma
2023.05.22.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség

Az emésztőszerv különösen érzékenyen reagál a mélyen eltemetett lelki problémákra, általában visszatérő hasfájás, hasmenés, székrekedés vagy puffadás formájában. A stressz miatt kialakuló, igen kellemetlen tünetekkel járó irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb emésztési probléma, ami a kamaszok körében előfordul.

A gyomorhurut
#gyomorhurut
2023.05.02.

A gyomorhurut

A gyomorhurut, vagyis gastritis a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti, mely gyakran jelentkezik hasmenéssel és hányással. Az ok általában vírusos vagy bakteriális fertőzés.

A laktózérzékenység jelei
#laktóz
2023.04.30.

A laktózérzékenység jelei

A laktóz intolerancia nem is olyan ritka betegség, mint azt gondolnád. Ha a tej, tejtermék fogyasztása után fáj a hasad, puffadás, hasmenés jelentkezik, vagy rosszul vagy, akkor lehet, hogy laktózérzékeny vagy. Cikkünkből megtudhatod a leggyakoribb okokat, tüneteket, illetve azt is, hogy hogyan tudod kezelni ezeket.

Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal?
#orvos
2023.04.26.

Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal?

Sokszor nehéz eldönteni, hogy egy egyszerű fejfájással, hasmenéssel vagy szédüléssel forduljunk-e egyáltalán orvoshoz, de még nehezebb dűlőre jutni azzal kapcsolatban, hogy ha ezt megtesszük, akkor milyen szakorvost kell felkeresnünk. Mikor, kihez forduljunk?