Betegségek, daganat

#Betegségek #daganat

91 db cikk a témában

Serdülő fiúknál is lehet csomó a mellben?
#mell
2023.08.28.

Serdülő fiúknál is lehet csomó a mellben?

Az emlőben észlelt csomó közhiedelemmel ellentétben – bár jóval ritkábban - férfiaknál és serdülő fiúknál is előfordulhat. Mivel normálisan a férfi emlő nem emelkedik elő, ezért csomót könnyebben észre lehet venni, mint tapintással, de akár látványos növekedés formájában is.

Bőrrák kialakulása kamaszoknál
#bőrrák
2023.07.29.

Bőrrák kialakulása kamaszoknál

A bőrrák a rák egy fajtája, amely a bőr sejtjeiben alakul ki, de átterjedhet a test más részeire is. A bőrrák nagyon ritka tiniknél, azonban kialakulásának esélye az életkorral nő, így nem árt minél korábban elkezdeni védekezni a betegség ellen.

A rák általános jelei és tünetei
#rák
2023.07.01.

A rák általános jelei és tünetei

A rák olyan betegség, amely szinte bármilyen tünetet produkálhat elhelyezkedésétől, nagyságától, valamint a szervekre gyakorolt hatásától függően. Van olyan ráktípus, amielyiknél már a legkisebb tumor is tüneteket okoz, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes egészen addig, míg nagyra nem nő a daganat (pl. hasnyálmirigy rák).

Mi az a tumormarker?
#tumormarker
2023.06.12.

Mi az a tumormarker?

Magyarországon folyamatosan emelkedik a daganatos betegek száma, évente az 50 ezret is meghaladja az újonnan diagnosztizált eset. A jelenség aggasztó, még akkor is, ha tudjuk, hogy ehhez a változáshoz hozzájárulhatott a vizsgálati módszerek fejlődése, valamint a statisztika pontosabbá válása. Szerencsére a halálozások száma nem nőtt ilyen ütemben, - a gyógyulási mutatók javultak - de így is évente több mint harmincezer embert veszítünk el rákbetegség miatt.

Rák okozta fáradékonyság
#rák
2022.08.15.

Rák okozta fáradékonyság

A rák önmagában is egy alattomos betegség. A rákos megbetegedés miatt maga, illetve a kezelés alatt fellépő fáradékonyság súlyosbíthatja az amúgy is rossz közérzetet. Mit lehet tenni, hogy a rákos beteg mindennapjai kicsikét jobbak legyenek?

Az agydaganat jelei, kezelése
#agydaganat
2022.08.11.

Az agydaganat jelei, kezelése

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

Rák és hidegrázás
#fázás
2022.07.01.

Rák és hidegrázás

A hidegrázás pontosan az, aminek hangzik: szó szerinti rázkódás, amit azért érzel, mert nagyon fázol.

A csontrák tünetei és kezelése
#csontrák
2022.06.28.

A csontrák tünetei és kezelése

A csontrák a csontszövetből kiinduló, viszonylag ritka daganatos elváltozás. A szervezet bármely csontszövetét megtámadhatja, ám többnyire a karok és a lábak csöves csontjaiban alakul ki.

#hpv
2021.04.20.

A méhnyakrák oka, megelőzése, felismerése

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a humán papillómavírus egyike ezeknek, és a méhnyakrákok döntő többségének kialakulásáért felelőssé a HPV tehető. A fiatal lányok sokkal veszélyeztetettebbek, a fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők körében fordul elő. A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, védekezni azonban lehet ellene!

#méh
2020.04.19.

Hogyan ismerhető fel a méhnyakrák?

A méhnyak sejtjeinek kóros változása ritkán okoz tüneteket. Ha a változás rákos irányt vesz, akkor a következők lehetnek a tünetek.

#leukémia
2016.09.30.

Leukémia - Megelőzhető a kialakulása?

A leukémia a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. A betegség két fő típusra osztható: az akut leukémia kialakulása és lefolyása szerint gyorsabb, míg a krónikus leukémia általában lassabb.

#betegség
2016.07.05.

Rákos megbetegedések megelőzése: mit tegyél és mit ne?

Sajnos nincs biztos módja a daganatos betegségek megelőzésének, de szakértők szerint az esetek 40%-a kivédhető, ha odafigyelünk az egészséges életmódra és táplálkozásra, illetve a testi-lelki egészségünkre.

#wilms tumor
2016.06.24.

A Wilms tumor, vagyis a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

A pénisz rákmegelőző állapotai
#pénisz
2016.05.31.

A pénisz rákmegelőző állapotai

A péniszrák kifejezés elhangzása már azonnal félelemmel tölti el a legtöbb férfit. A pénisz rosszindulatú daganatai ritkák, de sajnos nagyon agresszívek, ezért érdemes ismerned, hogy mik a korai tünetek, illetve mikor szükséges orvoshoz fordulni.