Betegségek, allergia

#Betegségek #allergia

124 db cikk a témában

A 10 leggyakoribb allergén
#allergén
2024.03.17.

A 10 leggyakoribb allergén

Az allergia egy abnormális immunválasz, amikor a test a környezetben lévő ártalmas anyagok – például pollen – ellen próbál védekezni. Nagyon sok minden válthat ki allergiás reakciót, ami lehet enyhe fokú, de akár életveszélyes is. Íme, a 10 leggyakoribb allergén.

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?
#kagylóallergia
2024.02.26.

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?

A kagylóallergia nem pontosan ugyanaz, mint általánosságban a tenger gyümölcsei allergia. A tenger gyümölcsei közé tartozik a hal (például tonhal vagy tőkehal) és a kagylók (például homár vagy kagyló). Annak ellenére, hogy mindkettő a "tenger gyümölcsei" kategóriájába tartozik, a hal és a kagyló biológiailag különbözik. Tehát a hal nem okoz allergiás reakciót a kagylóallergiában szenvedőknél, kivéve, ha az illetőnek halallergiája is van.

EpiPen – mit kell tudnod róla allergiásként?
#epipen
2024.01.29.

EpiPen – mit kell tudnod róla allergiásként?

A legtöbb allergiától szenvedőnek nem jut eszébe, hogy mindig tartson magánál EpiPen-t (epinefrin autoinjektor), ráadásul az, hogy nem is egyet, hanem kettőt, még inkább feledésbe merül. Sajnos sok súlyos allergiában szenvedő embernek egynél több adag epinefrinre lehet szüksége, ha véletlenül megeszik olyan ételt, amelyre allergiás vagy megcsípi egy rovar.

Téli allergiák
#allergia
2024.01.09.

Téli allergiák

A szipogás és tüsszentés gyakori a téli hónapokban, ezeket mégsem mindig megfázás vagy influenza okozza. Habár a pollenallergiások nyugalmasabb időszakként élhetik meg a hűvös időt, léteznek más allergének is – mint a penész és a poratkák –, melyek éppen olyan ártalmasak télen, mint tavasszal és nyáron.

Az egyszerű náthától is fájhat a fül
#fül
2023.12.09.

Az egyszerű náthától is fájhat a fül

Középfülgyulladást vírus és baktérium is okozhatja. A fertőzés forrása gyakran más betegség - például nátha, influenza vagy allergia - amely az orrjáratok és a torok duzzanatát okozza. A tünetekről és a kezelésről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész nyilatkozott.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?
#tél
2023.12.06.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?

A téli időszakban nem csupán a megfázásos esetek gyakoribbak. Van néhány egyéb veszély, amivel mindenképp számolni kell a hideg időben. Lássuk, hogyan tehetünk a megelőzésükért!

Orrcsepp vagy orrspray?
#szag
2023.11.30.

Orrcsepp vagy orrspray?

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Allergia a hidegre
#hideg
2023.10.27.

Allergia a hidegre

Bármilyen furcsán hangzik, vannak, akik allergiások a hidegre. Hidegallergia esetén bőrpír, viszketés és duzzanat jelentkezik azokon a bőrfelületeken, amelyek a levegővel érintkeznek. Az érintetteknek ajánlott minél kevesebbet a szabadban tartózkodni télen, illetve fontos, hogy orvosi segítséget kapjanak.

Allergiakezelés természetesen
#allergia
2023.08.11.

Allergiakezelés természetesen

Azok, akik allergiában szenvednek, nehezen birkóznak meg a tünetekkel, melyek kellemetlenek és a legváratlanabb helyzetben fordulnak elő. Bár sokféle kezelés létezik a különböző allergiákra, sokan mégis a természetes gyógymódokban bíznak. Szerencsére van néhány tipp, melyek segítségével jobban érezhetjük magunkat.

Mi az az ondóallergia?
#szex
2023.07.07.

Mi az az ondóallergia?

Egy párkapcsolat során mindenkivel előfordul, hogy bizonyos helyzetekben érzékenyen reagál partnere valamely megnyilvánulására. Vannak azonban olyan emberek, akik a szó szoros értelmében allergiásak partnerükre – azaz partnerük ondójára.

Az időjárás befolyásolhatja az asztmát
#asztma
2023.05.20.

Az időjárás befolyásolhatja az asztmát

Az időjárás hatással lehet az asztma egyes tüneteire. Több asztmával küszködő ember is tapasztalta, hogy a tünetek egyes időszakokban csak rosszabbak lesznek. De vannak olyanok is, akiknél a hirtelen időjárás-változás, mint például egy erős vihar vagy melegfront lehet a kiváltó ok.

A tojásallergia tünetei
#allergia
2023.04.09.

A tojásallergia tünetei

A tojásallergia az egyik leggyakoribb allergiafajta hazánkban. Kisgyermekeknél és felnőtteknél egyaránt jelentkezhetnek a tünetek.

Lappangó betegségeket is jelezhetnek a bőrtünetek
#bőrtünetek
2023.04.02.

Lappangó betegségeket is jelezhetnek a bőrtünetek

Különböző bőrbetegségek nagyon hasonló tüneteket produkálhatnak. A pontos diagnózis megállapítása nagyon fontos, mert az egyes elváltozások eltérő kezelési módszereket igényelnek. Vajon miért piros, miért viszket vagy hámlik?

Azt gondolod, allergiás vagy?
#allergia
2023.02.25.

Azt gondolod, allergiás vagy?

A világon több millió embernek van szezonális allergiája, amely akkor lép fel, ha sok pollen vagy penészgomba spóra van a levegőben. A legtöbben a fűfélékre, gazra vagy bizonyos fák által termelt virágokra allergiásak.