sertésinfluenza
#Betegségek

Légkondicionáló berendezés: Hozzájárul a sertésinfluenza terjedéséhez?

2009.07.23.
1 perces olvasási idő

A sertésinfluenza az influenzás időszak végén tört ki, ami egy kérdést vet fel – miért a hidegben terjed a járvány?

Senki sem tudja biztosan, a következő tényezők kombinációja azonban választ adhat a kérdésre.

- Az emberek a tél folyamán többet tartózkodnak zárt helyiségben, melynek következtében a betegségek gyorsabban terjednek.légkondi

- A levegő szárazabb, ha hideg van, ami az orrjáratok kiszáradását okozhatja. Ezáltal nehezebb megfertőződni a vírussal.

- Hidegebb időszakokban a vírus tovább maradhat életben.

- Bizonyított, hogy a vírusok sokkal könnyebben terjednek a hideg levegőben és a már megbetegedett emberek tovább fertőzhetnek, ha hideg van.

- Kutatások szerint az influenza kórokozói a hidegebb hónapokban egy membránszerű védőréteggel vonják körbe magukat – ami megolvad, ha meleg van.

Akármelyik állítás is igaz, nincs kétség, hogy az influenza télen támad (és valójában az influenzás időszak az északi és déli féltekén ellentétesen váltakozik).

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás hidegen tartása a nyár folyamán elősegítheti az influenza vírusok életben maradását és terjedését. A légkondicionálók nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt.

Ha az időjárás megengedi, akkor inkább csak az ablakot nyisd ki a légkondicionáló bekapcsolása helyett! Ha mégis szükséges tartod a klímaberendezés bekapcsolását, akkor ne állítsd túl alacsony szintre a hőmérsékletet a készülék távirányítóján! Ez védelmet nyújthat a sertésinfluenza ellen, de mindenesetre környezetbarát, és alacsonyabb lesz az energiaköltség.