Michael Jackson
#Betegségek

Miért halt meg a pop királya, Michael Jackson?

2009.06.26.
1 perces olvasási idő

Michael Jackson csütörtökön 50 éves korában meghalt. Jacko, sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az úgynevezett alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta szervezetét.

A sztárt a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kórházába szállították.

Ellentmondó jelentések láttak napvilágot állapotáról; helyi forrásokra hivatkozva a Los Angeles Times és a CBS News arról adott hírt, hogy meghalt, a CNN hírtelevízió azonban hosszú ideig nem erősítette meg a hírt. Később az NBC közölte: a család egyik barátja is megerősítette, hogy a szupersztár valóban elhunyt.

A popsztár halálát később orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már mély kómában volt, amikor a kórházba került. A kórházban is megkísérelték újraéleszteni, de az énekes már nem tudták visszahozni. Halálát szívmegállás okozta.infarktus

Szívmegállás és szívinfarktus

Fontos tudni, hogy a szívmegállás és a szívinfarktus két különböző kóresemény! A szívmegállás lényege, hogy a szív felhagy a megfelelő működéssel. Ugyanakkor a szívinfarktus eredményezhet szívmegállást. A szívmegállás oka lehet, ha a szív kamráinak kóros ritmusa alakul ki, amikor azok percenként 400-600-szor húzódnak össze.

A szívritmus, amely a szív kamráinak összehúzódásaiból származik, azt a célt szolgálja, hogy megfelelően ellássa az agyat és a szervezet többi részét vérrel. Általában halál akkor következik be, ha ez négy-öt percig nem történik meg.

A kamrafibrillációnak nevezett zavar bekövetkezésekor a szívkamrák olyanná válnak, mint “a tekergőző hernyókkal telített zsák”. Hatásos összehúzódások nélkül a szervezet nem kap elég vért, és mivel a szükséges mennyiségű oxigén nem jut el az agyba, bekövetkezik az agyhalál.

Az esetek 30-50 százalékában a szívmegállás az első jele a háttérben meghúzódó szívbetegségnek. Vagyis sem megelőző mellkasi fájdalom, sem légzési nehezítettség, sem egyéb jel nem mutatkozik, ami figyelemfelkeltő lehetne.

Michael Jackson megelőző kardiális állapotáról nyilvános információ egyébként nem áll rendelkezésre.

Milyen betegségekben szenvedett Jacko?

Életrajzának szerzője szerint Michael Jackson már 2008 decemberében haldoklott, és csak tüdőátültetés segíthetett volna rajta. A sztár szervezete azonban túlságosan legyengült ahhoz, hogy el lehessen végezni rajta a műtétet. Ian Halperin azt állította: Jacko évek óta ún. Alfa-1-antitrypsin hiányban (AATH) szenvedett, amely a májban (májzsugor) és a tüdőben (tüdőtágulás) okoz megbetegedést.

Az alfa 1-antitripszin hiány egy örökletes betegség. Az ebben szenvedő felnőtteknél leggyakrabban tüdőtágulat alakul ki, egyre fokozódó nehézlégzést eredményezve.

(webbeteg.hu)