vírus
#Betegségek

Influenza: a fertőzés meglepő forrásai - Téged is érint?

2023.11.13.
2 perces olvasási idő

Egy megfázás vagy influenza elég gyorsan kiüti az embert. Éppen emiatt próbálunk védekezni a kórokozók ellen, azonban nem mindig a leghatékonyabb módon. A tüsszentés és a köhögés nem az egyetlen módja a vírusok terjedésének.

Az influenza-vírusok kemény felületen akár néhány napig is aktívak maradhatnak. Ilyen kemény felület pedig a műszaki gépeiden is megtalálható (pl.: a billentyűzet, az egér, a tablet és az érintőképernyő).

Ha megérintesz egy fertőzött billentyűzetet, utána pedig a szádhoz, az orrodhoz vagy a szemedhez érsz, akkor jó eséllyel elkaphatod a betegséget.

Hogyan védekezhetsz?

Az első védelmi vonal az influenza elleni védőoltás, valamint a gyakori kézmosás szappannal és vízzel. Ha pedig épp nem tudsz kezet mosni, használj alkoholos kézfertőtlenítőt!

Számítógép előtt

A második védelmi vonal az otthoni számítógéped, a mindig nálad lévő okostelefonod, tableted, e-book olvasód - és bármilyen egyéb kütyüd - megtisztítása. Adunk néhány általános tanácsot, mielőtt elkezdenéd a takarítást.

  • Bizonyosodj meg róla, hogy áramtalanítottad a készülékedet!
  • Ne spriccelj tisztítószereket egyenesen az elektronikai készülékre, és ne hagyd, hogy a folyadék belefolyjon a nyílásokba!
  • Kerüld az alkohol-tartalmú tisztítószereket és a durvább felületű anyagokat, papírtörlőt az érintőképernyőn vagy monitoron!

Telefonok és tabletek

A telefon a vírusok és a baktériumok melegágya. Az emberek leteszik azokat a konyhaszekrényre, a parkban a padra, az étteremben az asztalra. Ezek a készülékek sok időt töltenek zsebekben és táskákban, néhány papírpénz és más fertőző dolog társaságában.

A kísérletek azt mutatják, hogy egy mobilkészüléken több baktérium lehet, mit a vécén! És te ezt teszed naponta többször az arcodhoz?! Éppen ezért rendszeresen töröld át a telefonodat és a tabletedet mikroszálas anyaggal, hogy megtisztítsd a baktériumoktól! Kissé nedvesítsd be az anyagot a makacsabb foltok és ujjlenyomatok ellen!

Bizonyosodj meg róla, hogy jól kimostad a mikroszálas anyagot, vagy használj antibakteriális változatot, hogy elkerüld a baktériumok elszaporodását a szálakban! Az átlátszó védőfóliát bátrabban tisztíthatod, és ha szükséges, újat tehetsz fel a régi helyett.

Számítógépek és tartozékaik

Amikor a számítógépedet hasznáod, rendszeresen megérinted a billentyűzetet és az egeret otthon. Jó ötlet, ha influenzás időszakban naponta letörlöd őket. Ez akkor különösen fontos, ha másokkal is osztozol a gépen.

  • Ha a billentyűzeted és az egered vezetékkel csatlakozik a gépedhez, először húzd ki azokat!
  • Egy olyan billentyűzet, ami már hosszú ideje nem volt tisztítva, valószínűleg néhány kenyér és chips morzsának is szállást ad. Néhány erős fújás és gyorsan el is van intézve a házimunka ezen része.
  • Ezután töröld át néhányszor a klaviatúrát fertőtlenítő kendővel!
  • Laptopod van? Töröld át a billentyűzetet, de előtte bizonyosodj meg róla, hogy a laptop ki van kapcsolva!
  • Ha asztali számítógéped van, töröld át fertőtlenítő kendővel a műanyag és fém felületeket! A kijelzőhöz használj puha, kissé nedves ruhát!
  • Figyelj, hogy a törlőkendő, amit használsz, ne legyen túl vizes!
Az influenza természetes kezelése
Kétféle megoldás létezik, ha már érzed a kínzó torokfájást: vagy vásárolsz a különféle megfázás elleni és influenzaszerű tünetek mérséklését célzó, vény nélkül, esetleg receptre kapható készítmények közül, vagy pedig megpróbálod hagyományos, természetesebb módon kezelni a problémát. Természetes módszerek az influenza ellen

Más felületek

  • Ha már elkezdted, tisztítsd le az asztalod felületét is!
  • Ha van vezetékes telefonod otthon, fertőtlenítsd le rendszeresen törlőkenővel a készüléket!
  • Tegyél alkoholos kézfertőtlenítőt és egy doboz zsebkendőt a géped mellé, és használd őket rendszeresen!
  • A távirányítót, a kilincseket, a csapokat és fogantyúkat is rendszeresen fertőtlenítened kell otthon.

Ha mindenki belefektet egy kis energiát, mind átvészelhetjük egészségesen az influenzaszezont!

(KamaszPanasz - S.Z.)