sarok
#Betegségek

Hogyan előzhető meg a sarokfájdalom?

2019.08.09.
1 perces olvasási idő

A sarokfájdalom igen kellemetlen tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Bányai Tamás ortopéd szakorvos, sportorvos szerint éppen a súlyosabb esetek kiszűrése végett szükséges a szakorvosi kezelés.

Miért épp a sarok a sérülékeny?

A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra. Így már érthető, miért olyan érzékeny és sérülékeny ez a terület.

Az itt jelentkező fájdalmak döntő része mögött mechanikai okok állnak, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, sérülés, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is. A leggyakoribb probléma azonban a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Mivel ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak, inainak és a láb boltozatának a fenntartásában, könnyű túlterhelni. Ilyenkor a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ami miatt reggel, valamint hosszabb állás és lépcsőzés következtében fájdalom jelentkezik.

Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flip-flopok, valamint a túl korán kezdett magassarkú hordás is.

Mit lehet tenni?

Elsősorban pihentetni kell a lábat, különösen kerülni a futást és a kemény talajon járást. Ajánlatos jeges borogatást helyezni a lábra, de nem közvetlenül a sarokra, valamint lábfej-nyújtó gyakorlatokat végezni. Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas és a túl lapos talp is kerülendő, meg lehet próbálni a cipőkben elhelyezhető sarokpárnákat és sarokemelőket is. Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét.

- Ha a pihentetés és a tehermentesítés nem hoz eredményt, szóba jöhet egy gyulladáscsökkentő terápia. Amennyiben nincs javulás, meg lehet próbálni 2-3 alkalommal a szteroidos injekciókat, amelyek bár csökkentik a fájdalmat, de a mellékhatások miatt ritkán ismételhetők.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • ha duzzanat miatt fáj a sarok,
  • ha zsibbad, és nem tudjuk visszafeszíteni a lábfejet, nem tudunk lábujjhegyre emelkedni,
  • ha képtelenek vagyunk a normális járásra,
  • ha nem csak álláskor és járáskor jelentkezik a fájdalom.

(OxygenMedical)