influenza
#Betegségek

Van-e természetes módja az influenza kezelésének?

2011.02.12.
4 perces olvasási idő

Az influenza kezelésének természetes módját keresed? Akad ugyan néhány természetes gyógymód az influenza tüneteinek enyhítésére, azonban természetes influenzakúra nem ismeretes ezidáig.

Nincs „természetes” módja az influenza megelőzésének, hacsak az elkerülés nem számít annak, tehát jelenleg nincs alternatív módszer az oltás vagy orrspray formájában történő immunizáláson kívül. Itt utánanézhetsz annak, hogy milyen lépéseket tehetsz meg magadért vagy másokért, ha beüt az influenza.

Hogyan kezelhetőek természetesen az influenza tünetei?

Hiszed vagy sem, az influenza tünetei, melyeket a saját bőrödön megtapasztalsz, valójában a természetes gyógyulási folyamat részei. Tulajdonképpen az influenzával küzdő immunrendszer működésének a bizonyítékai. Például a láz, a védekezés egy formája, a test a saját hőjének megemelésével próbálja elpusztítani a vírusokat. Ehhez hozzájön még, hogy a magasabb testhőmérséklete miatt az immunrendszer védekező elemei (például antitestek) gyorsabban áramlanak a vérben és hatékonyabban fejtik ki ölőhatásukat. Így, ha néhány napig kibírod a még elviselhető lázat, hamarabb fogsz meggyógyulni.
A köhögés szintén az influenza egyik hasznos tünete. Amikor köhögsz, akkor a légjáratokban lerakódott váladékot szabadítod fel, mely egyébként a kórokozók táptalaja és terjesztője a fertőzésnek.

Hogyan kezelhető természetes módon az orrdugulás?

Az orrdugulást csak óvatosan vagy egyáltalán nem érdemes kezelni. Az egyes gyógyszerkészítmények, melyek feloldják a lerakódást, egyben káros mellékhatással is rendelkezhetnek, például csökkentik a vér áramlását az orr és torok hajszálereiben, azonban a normális véráramlás jobb közérzetet biztosít (melegen tartja az adott szerveket) és segít a kiválasztás révén a kórokozók eltávolításában.

Egyszerű módja az orrdugulás megszüntetésének az, ha sok folyadékot iszol. Egyébként is fontos a folyadékutánpótlás, ha légúti problémákkal küzdünk, a víz olcsó, egészséges és a legegyszerűbb módja a folyadék pótlásának. Ahogy a lerakódott váladék víztartalma megnő, úgy a viszkózussága csökken és könnyebb megszabadulni tőle. Az orrüregek jobban átjárhatóak, ha elég nedvesek és a nyálkahártyák is kevésbé érzékenyek a fertőzésekre.

A sós orrspray és az öblítés segít az orrdugulás megszüntetésében?

A sósvizes öblögetés segít feloldani az orrdugulást, egyben a kórokozókat is eltávolítja a lerakódott váladékkal együtt. Lehet kapni vény nélküli sós orrsprayt vagy magad is összeállíthatod a következő recept szerint: keverj el ¼ teáskanál sót, ¼ teáskanál szódabikarbónát 1 csésze langyos vízben! Hajolj a mosdótál fölé és egy pumpás orrcseppentő segítségével az egyik orrlyukat befogva, a szabad orrlyukadba juttasd be a sós levet! Hagyd, hogy végigjárja az orrjáratokat, majd fújd ki és ismételd meg 2-3 alkalommal, majd a másik orrlyukkal is végezd el a műveletet!

Van-e természetes mód a torokfájás kezelésére?

A gargalizálás segít nedvesen tartani a torkot és egyben átmenetileg enyhíti a fájdalmat is. Oldj fel 1 teáskanálnyi sót egy pohár meleg vízben, ezzel az oldattal öblögesd a torkodat napi 4 alkalommal! A torkodban lévő kaparó-viszkető érzést a következőképpen tudod enyhíteni: tannin tartalmú teával öblögess, ami összehúzza a nyálkahártyát, vagy mézzel történő öblögetéssel (a méz népszerű házi gyógymód, sokféle panaszra). Áztass be egy evőkanálnyi mentalevelet vagy ugyanennyi citromlevet kétcsészényi forró vízben, adj hozzá egy teáskanálnyi mézet, majd hagyd lehűlni szobahőmérsékletre, mielőtt öblögetnél vele!

Mi az, ami enyhítheti a száraz köhögést?

A forró italok csökkentik az orrdugulást, segítenek a kiszáradás megelőzésében és csillapítják a gyulladt orr és toroknyálkahártya okozta kellemetlenséget. A váladéklerakódás kellemetlen hatása, hogy nehezíti az éjszakai alvást, ezért célszerű sok forró teát inni és öblögetni, akár antiszeptikus szájvízzel is. Ha már unod az egyféle teát, itt egy régi bevált recept, egy jóízű italhoz: készíts egy csésze, forró gyógynövényes teát, tegyél hozzá egy teáskanálnyi mézet és egy kevés whiskyt vagy konyakot, csak óvatosan az alkohollal, mert ha túl sokat használsz, csak ront a helyzeten (irritálja a már úgyis gyulladt nyálkahártyákat).

Léteznek-e olyan természetes étrendkiegészítők, melyek enyhítik az influenza tüneteit?

Sokféle étrendkiegészítő kapható, melyekről azt feltételezik, hogy csökkentik az influenza okozta tüneteket, de ezeket tudományos vizsgálatok nem támasztják alá egyelőre. Fontos, hogy mielőtt bármit beszednél, tájékozódj, hogy jó e neked egyáltalán az adott készítmény. Némely természetes, gyógynövényes készítmények okozhatnak allergiás reakciókat, mások zavart okozhatnak az orvos által felírt gyógyszer hatásában. Néhány ilyen biotermék májkárosodást okozhat, ezért elővigyázattal kell lenni hasonló termékek szedésénél.

Ha bizonytalan vagy a termék címkéjén olvasottakkal kapcsolatban, mindenképp konzultálj egy orvossal vagy patikussal, mielőtt alkalmaznád az adott szert! Érdemes egy szakértő véleményét is kikérni, hogy miket tartalmaz az adott termék, illetve jó e az számodra.

Mit lehet tenni, ha az influenza tünetei hirtelen beütnek?

Habár nincs természetes gyógymód az influenza kezelésére, a tüneteket enyhítheted ésszerű döntések és egy kis önápolás révén. Íme, néhány tipp:

• Menj orvoshoz lehetőleg 48 órán belül, amint az influenza tüneteit észlelted! Érdeklődj, milyen gyógyszert tud javasolni a tünetek kezelésére!
• Pihenj eleget! A szervezetnek fokozott nyugalomra van szüksége a vírus leküzdéséhez. Aludj lehetőleg napi 8-9 órát egyhuzamban, hogy meggyorsítsd a gyógyulás menetét.
• Igyál sok folyadékot! Láz esetén fontos a folyamatos folyadék utánpótlás, különben a kiszáradás veszélyével kell szembenézni.
• Párologtass! Egy jó gőzfürdő vagy arcszaunázás, esetleg párologtató készülék alkalmazása segít a kiszáradt torok és eldugult orr okozta kellemetlenségeken.
• Minden egyéb súlyosbító tény esetén (veleszületett betegség, allergia, diabétesz, asztma stb.) azonnal orvoshoz kell fordulni!
• Az antibiotikumok nem használnak vírus okozta fertőzés ellen, márpedig az influenza az. A helytelen használat esetén rezisztencia alakulhat ki baktérium okozta fertőzések ellen.
• Étkezz megfelelően! A vitaminokban és tápanyagokban gazdag, változatos étrend segít a szervezet immunrendszerének megerősítésében.
• Ne terjeszd tovább a fertőzést! Tartsd távol magad az iskolától, munkahelytől, családtagjaidtól, barátaidtól! Az influenza a tünetek megjelenésétől számítva még öt napig fertőző.

(N.L.)