facebook
#Betegségek

Facebook-függőség - Asztmarohamot is okozhat

2010.12.19.
2 perces olvasási idő

Egyes tanulmányok szerint a Facebook sok modern problémáért okolható, mint például: megrövidült koncentrációs idő, félszavakban történő beszéd alkalmazásának megugrása, mely bosszantó tud lenni, valamint a magánéletről alkotott képünk megváltozását okozza.

Azonban egy nemrég publikált kutatás egészen új esetért teszi felelőssé a társadalmi kapcsolatok óriását: asztmarohamok. A tanulmány egy szakítás esetét mutatja be a Facebook történetében: Egy 18 éves fiút kidobott és barátai közül törölt a volt barátnője, a lány ezek után elkezdett több új kapcsolatot létesíteni fiatal férfiakkal a közösségi oldalon, hamarább, mint azt a volt barát el tudta volna viselni. A beteg, akit nem neveztek meg, egy igazi dörzsölt, Facebook mániákus.

Amint nem volt már hozzáférése az ex barátnő profiljához, létrehozott magának egy új felhasználó nevet a közösségi oldalon, majd újra bejelölte a lányt. Attól, amit látott, elállt a lélegzete. Szó szerint. Minden egyes alkalommal, amikor a lány profilját nézegette, végiglapozva képei, valamint új bejegyzései között, rátört az asztmaroham. A fiú számára nem volt ismeretlen az asztma, de mostanáig gyógyszerek és orvosi segítséggel kezelni tudta. A szakvélemény szerint a szorongás, valamint a pszichológiai stressz gyakori okai a nem allergiás asztmának.

Egyes esetekben, amikor az elme túlzott nyomás vagy stressz alá kerül, az emberek egy része hajlamosabbá válik az asztma rohamokra. Ezek azok az emberek, akik jellemzően fogékonyabbak a stresszre és az általa okozott panaszokra. Sok olyan beteg van, akiknél az iskola, sport, vagy egyes társadalmi helyzetek által kiváltott túlzott stressz okozza az asztmát. Feltehetőleg ez a folyamat játszódott közre a példaként hozott fiú esetében is.

A megkérdezett orvos véleménye szerint, a szociális kapcsolatok általi stressz vezetett a fiú asztma rohamához. Állítása szerint még nem hallott hasonló esetről, de elképzelhetőnek tartja. Hasonló jelenséget saját bőrén is

megtapasztalhatott, mikor Facebook profilját Farmville szenvedélybeteg felesége feltörte. Mégis szerinte az emberek egy részének a Facebook nem más, mint valós kapcsolataik kiterjesztése, valódi következményekkel. Egy másik vélemény szerint ez csak az első regisztrált eset a Facebook okozta asztmás megbetegedések között, valószínűleg több hasonló eset lehetséges még.

A 18 éves beteg csak azután volt képes megbirkózni betegségének tüneteivel, miután orvosa és egy pszichiáter javaslatára távol tartja magát a Facebooktól. És ennyi összesen mindaz, amit megtehetsz magadért, ha az asztmarohamaidat stressz okozza, próbáld meg minimalizálni a lehetséges helyzeteket, melyek a stressz kiváltását okoznák.

Minden asztmában szenvedő betegnek azt ajánljuk, hogy ismerjék fel az azt kiváltó okokat, és készüljenek fel az előre nem látható, esetlegesen állapotromlást kiváltó esetekre. Ez az élet, légy készen. Ha valaki asztmában szenved, az egyes számú szabály, hogy mindig maradjon nyugodt és gondolkodjon, ez az orvos tanácsa.

(Sz.D.L. - MSN)

Kapcsolódó címkék

asztma