szex
#Vágyak

Szex-típusok és nemi betegségek: mikor mit kaphatunk el?

2023.11.25.
2 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

A pároddal most kezditek felfedezni a fizikai élvezeteket a kapcsolatotokban? Ha már kielégítettétek egymást kézzel, felmerülhet a kérdés, hogy ez azt jelenti-e, hogy szexuálisan aktívak vagytok? Ha még szűz vagy, de már túl vagy a pettingen, az azt jelenti, hogy szexuálisan aktív vagy?

Nem te vagy az egyetlen ember, aki összezavarodik ettől a kijelentéstől, úgyhogy lássuk csak, hogy tisztázni tudjuk-e végre mindenki számára.

Amikor az orvosok felteszik ezt a kérdést, akkor egészségügyi szempontból kérdezik. Más szavakkal, az, amit ők akarnak tudni, hogy a páciensnél van-e lehetséges kockázata a terhességnek, esetleg a szexuális úton terjedő fertőzéseknek.

Azért kérdeznek, hogy rájöjjenek, szükséges-e a terhességi teszt, vagy vizsgálják-e azokat a fertőzéseket, melyek testi kontaktus útján terjednek. Ebből kiderül, hogy szükséges-e kenetet venni, vagy, hogy meg akarod-e vitatni velük a fogamzásgátlási módszereket.

Akár hiszed, akár nem, a manuális szex („ujjazás”, vagy „kézimunka”) is kockázatot szolgáltathat néhány szexuális úton terjedő betegség számára. Különösen akkor, ha nem frissen mosott kézzel csinálod. Így ebben az esetben, szexuáliegészségügyi nézőpontból már szexuálisan aktív vagy, és ez igaz akárkire, bármely nemre, akinek már volt része manuális, orális, vaginális vagy anális szexben.

Lássunk egy rövid listád arról, hogy milyen veszélyei lehetnek az alapvető szexuális tevékenységeknek:

Vaginális vagy anális együttlét

Orális szex

  • Chlamydia
  • Cytomegalovírus (CMV)
  • Gonorrhea
  • Hepatitis
  • Herpes Simplex (HSV)
  • HIV-vírus
  • Szifilisz

Manuális szex

  • Hüvelyfertőzés
  • Cytomegalovírus (CMV)
  • Herpes Simplex
  • Human Papilloma Virus (HPV)
  • Lapostetű
  • Rüh

Így már te is láthatod, hogy szexuálisan aktívnak lenni miért nem csak arról szól, hogy volt-e vaginális együttlét vagy sem. A te kockázati tényezőid a manuális szextől nyilvánvalóan kisebbek, mint azoké, akik már túl vannak az első igazi együttléten, de attól még ott van az a néhány, ami valakinek, aki azért felelős, hogy segítsen biztosítani, hogy egészséges maradsz, talán megér egy kivizsgálást vagy tesztet.

A kifejezés, hogy „szűz”, „szüzesség”, tulajdonképpen teljesen semmitmondó, amikor egészségügyi és fizikai (vagy érzelmi) kockázatokat említünk. Azok az emberek, akik ezeket a szavakat használják, hajlamosak másképp meghatározni e fogalmakat, így mivel nem igazán jelent egy konkrét dolgot, ha azt mondod az orvosodnak, hogy még szűz vagy, nem szolgáltat számára túl sok információt, és sok helyet ad a félreértéseknek.

Néhány ember például, akinek anális együttléte volt, szűznek vallja magát, habár az összes ugyanolyan kockázattal szembe kell néznie, mint annak, akinek vaginális együttléte volt. És néhány ember, akinek vaginális együttléte volt, szintén szűznek titulálhatja magát önkényes mércéjére alapozva.

Mindig meg tudod pontosan határozni, hogy milyen módon vagy szexuálisan aktív, például: „igen az vagyok, de csak manuálisan szeretkezek.” Ez már mond valamit az orvosnak, nővérnek, míg valószínű, hogy felajánlanak majd neked egy nemi szerv vizsgálatot, bimanuális vizsgálatot, vagy kenetvételt (mivel ezzel a három dologgal minden manuális szex esetén felmerülő fertőzés kizárható), de nem lesz szükséged terhességi tesztre.

Lehet, hogy megkérdezik, hogy szeretnél-e valamilyen fogamzásgátlási módszert, de tudják azt, hogy éppen nincs szükséged rá. Mint akármilyen más szemszögéből az egészségednek vagy életstílusodnak számítanak, a tényezők, amik befolyásolják, vagy befolyásolhatják az egészségedet, így minél konkrétabb vagy az orvossal, annál könnyebb lesz jól végeznie a munkáját.

Biztos furcsának tűnhet, vagy talán úgy is érzed majd magad, de rövid idő alatt hozzászoksz. Kár, hogy sok szexszel kapcsolatos kérdés kellemetlen lehet, úgyhogy vedd úgy, hogy ez csak eggyel több, amit rádobsz a már így is omladozó kupacra.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)