vulkán
#Betegségek

Vulkáni hamu - Vitatják az ártalmasságát

2010.04.21.
1 perces olvasási idő

Az izlandi vulkánkitörés miatti hamufelhő egészségügyi hatásai megosztják még a kutatókat is. Egyes szakértők szerint a mikroszkopikus méretű részecskék belégzéssel a tüdőbe juthatnak, s légúti problémákat okozhat, különösen az asztmás és légúti megbetegedésekben szenvedőknél.

Más szakértők azonban úgy vélik, a vulkáni hamunak nincs jelentős hatása az emberek egészségére, szerintük kevésbé veszélyes, mint a cigarettafüst vagy a környezetszennyezés. A vulkáni hamu a finomra töredezett vulkáni kőzetből keletkezik, mely szürke vagy fekete, és olyan finom szemcséjű lehet, mint a hintőpor. Belégzés során mélyen a tüdőbe kerülhet, és még az egészséges embereknél is irritációt okozhat. Ám ha olyan távolságból kerül a levegőbe, mint az Európa feletti hamufelhő, a hatása minimális. Az izlandi hamufelhő 6000 méter magasban van, és a földről láthatatlan.

„Nem minden részecske egyforma” – mondta Ken Donaldson, az Edinbugh Egyetem légzőszervi toxikológiai részlegének professzora, aki a vulkáni hamu emberekre gyakorolt hatását tanulmányozta. Szerinte a vulkáni hamu nem olyan káros, és csak azokra veszélyes, akik a közvetlen közelében vannak. Erre utal az is, hogy a korábbi vulkánkitöréseknek csekély hatása volt az emberek egészségére, kivéve azokat, akik nagyon közel voltak a vulkánhoz, és olyan légzési problémákkal küzdöttek, mint az asztma vagy bronchitis.

Ugyanakkor vannak, akik szerint a vulkáni hamufelhő nagy mennyiségű szilícium-dioxidot tartalmazhat, mely belélegezve és a légutakba kerülve krónikus szilikózist (viszafordíthatatlan tüdőbetegség) okozhat, mely károsíthatja a tüdőt és a szívet, valamint növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A WHO szóvivője, Daniel Epstein szerint érdemes megfontolni a maszk viselését, különösen a tüdőbetegeknek, bronchitisben, COPD-ben, vagy asztmában szenvedőknek.

A szilícium-dioxid káros hatását jól jellemzi a Mount St Helens 1980-as, washingtoni kitörése, mikor a régióban élők körében jelentősen megnövekedett a szemirritációra, krónikus orrdugulásra, torokkaparásra, köhögésre és mellkasi szorításra panaszkodók száma. A szakértők abban bíznak, hogy a vulkáni hamufelhő a szél és eső hatására jelentősen hígul, így egészségkárosító hatása minimálisra csökken. Addig is ajánlják a légúti megbetegedésekben szenvedőknek, hogy fokozottan ellenőriztessék egészségügyi állapotuka.

(foxnews)

Kapcsolódó címkék

allergia