PCOS
#Táplálkozás

Étkezési tanácsok PCOS betegeknek

2024.02.23.
4 perces olvasási idő

Egy kiegyensúlyozott diéta lehet a kulcs az egészséges életmódhoz azoknak a fiatal nőknek, akik policisztás ovárium szindrómában szenvednek.

Egyes PCOS-ban szenvedő tiniknek átlagos súlyuk van, de vannak, akik nehezen tudnak megszabadulni a kilóktól. Ez azért van, mert a fiatal lányoknál magasabb az inzulinszint a vérben. Az inzulin fő feladata, hogy kontrollálja a vércukorszintet, de emellett még a zsírraktározásáért is felelős.

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, a tested milyen módon dolgozza fel azokat az ételeket, amiket beviszel és mely táplálékok tartják alacsonyan az inzulinszintedet. Ha tudod, mely ételeket szabad fogyasztanod és milyen mértékben, akkor jobb lesz a közérzeted. Ha túlsúlyos vagy és sikerül megszabadulni néhány kilótól, az segíthet javítani a PCOS tüneteit.

Mit kell tudnod az inzulinról és a szénhidrátról?

Miután étkezel az inzulinszint megemelkedik a vérben. Azután emelkedik meg a legjobban, miután szénhidrátdús italt vagy ételt fogyasztasz. A szénhidrát megtalálható a gabonafélékben (kenyér, tészta, rizs, müzli, krumpli) , zöldségekben, gyümölcsökben, a legtöbb rágcsálnivalóban (chips, sütemény, cukorka) és szénsavas üditőitalokban vagy gyümölcslevekben.

Minden szénhidrát ugyanolyan?

Nem. Ha két olyan ételt eszel, amiben ugyanakkora mennyiségű szénhidrát van, akkor is lehet, hogy másképpen hatnak az inzuliszintedre. Ez a hatás nagyban függ a szénhidrát fajtájától. Olyan szénhidrátdús ételeket a legjobb fogyasztani, amik rostban gazdagok, ha alacsonyan szeretnéd tartani az inzulinszintedet. Azok a szénhidrátdús ételek, amikben sok a cukor, felpumpálják az inzulinszintedet és pár órán megint éhes leszel tőlük. Próbálj meg alacsony cukortartalmú és magas rosttartalmú ételeket fogyasztani.

Ajánlott ételek

  • Válassz friss zöldségeket, szirupmentes konzerveket, cukormentes almaszószt, a cukros gyümölcslevek, szirupban gazdag konzervek vagy cukros almaszósz helyett.
  • Keményítőben gazdag zöldségek, mint a krumpli, borsó vagy a kukorica helyett olyan zöldségek, amik nem tartalmaznak keményítőt vagy zöldségkonzervek, például répa, paradicsom vagy spenót.
  • Finomlisztből készült ételek, például fehér kenyér, tészta, fehér rizs vagy édessütemények helyett teljes kiörlésű búzából készült tészta és kenyér, barna rizs.
  • Cukros gabonapelyhek, sütemények, fánkok helyett fogyassz magas rosttartalmú zabpelyheket. Próbálj meg olyan zabpelyhet választani, ami legalább 5gramm rostot tartalmaz egy adagban. Szórj egynegyed csészényi korpát a zabpehelyre, ha az alacsony rosttartalmú.
  • Cukormentes italok, például víz, diétás üditők, ízesített ásványvizek és szódavíz.
  • Desszertnek válassz cukormentes ételeket, például joghurtot és pudingot.
  • Cukor helyett válassz más édesítőt.

Szükség van speciális ételekre?

Nem. Nem kell eltérned a megszokott táplálékaidtól. Ugyanúgy, mint más egészséges diétáknál az étrendednek tartalmaznia kell zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiörlésű gabonaféléket, sovány húsokat és egészséges zsírokat. A legtöbb étel passzol a PCOS diétájához, de el kell olvasnod táplálkozási címkéket, hogy kiválaszthasd a legjobb táplálékokat. Keress magas rosttartalmú gabonaféléket az alacsony rosttartalmúak helyett.

Ne csapjanak be a zsírmentes finomságok, mert gyakran nagyon sok cukrot tartalmaznak. Olyan márkákat keress, aminek a termékeiben a lehető legkevesebb cukor és a lehető legtöbb rost található meg. Amit még fontos tudnod, hogy egyes cukormentes ételek (például péksütemények) is felpumpálhatják az inzulinszintedet, mivel másfajta szénhidrátokat is tartalmazhatnak, például fehér lisztet. Más cukormentes ételeknek nincs hatásuk az inzulinszintedre, mivel egyben szénhidrátmentesek is. Ezek nagyon jó kiegészítők (diétás üditők,gyümölcslevek hozzáadott cukor nélkül) a PCOS diétához.

Mit kell tudni a zsírokról és a fehérjéről?

A nem szénhidrát alapú táplálékok közé tartoznak a fehérjedús ételek: húsok, tojás, borsó, hal, mogyoró, mogyoróvaj és a vegetáriánus, húshelyettesítő ételek, továbbá a zsírban gazdag ételek: olaj, vaj, krémsajt és salátaöntetek. Ha proteint és zsírt tartalmazó ételeket keversz szénhidrátdús ételekkel, az lelassítja a szénhidrát felszívódását és ez alacsonyan tartja az inzulinszintet. Például kend meg a kenyeret mogyoróvajjal vagy csicseriborsó krémmel ahelyett, hogy magába fogyasztanád.

Ne felejtsd el, hogy vannak egészséges és kevésbé egészséges zsírok. Az egészséges zsírsavak megtalálhatóak az oliva olajban, repce olajban, mogyoróban, avokádóban és halban. Válassz egészséges zsírokat és fehérjéket a vaj, margarin, majonéz, zsíros sajtok vagy húsok helyett.

Nem szükséges magas fehérjetartalmú diéta

A magas fehérjetartalmú diéták sokszor nem előnyösek tinik számára mivel sok más fontos tápanyag hiányzik belőlük, például rostok, B-vitamin vagy C-vitamin. Amire még fontos odafigyelni, hogyha még csökkented is a szénhidrát bevitelt, a túlzott zsír vagy fehérje bevitel is vezethet többletsúly felszedéséhez. Olyan étrendet kell kialakítani amiben a zsír, a fehérje és a szénhidrát is helyes arányban oszlik el.

Ha helyes ételeket eszel, akkor is aggódnod kell az adagok mérete miatt?

Igen! Az adagok mérete is nagyban befolyásolja az inzulinszintet. Például sokkal magasabb lesz az inzulinszinted, hogyha három tányér tésztát eszel meg, mint hogyha csak egyet ennél. Ez azt jelenti, hogy jobb, ha több kevesebb adagot eszel napközben, mintha nagyobb adagokat ennél. Így alacsonyabb marad az inzulinszinted napközben. Ha továbbra is éhes vagy legjobb, ha olyan ételeket fogyasztasz amik nem növelik az inzulinszintedet (zöldségek, gyümölcsök).

Fontos a testmozgás

Nagyon fontos a PCOS-ben szenvedő lányoknak a testmozgás, mert alacsonyan tartja az inzulinszintet és segít a súlyvesztésben, vagy a súly fenntartásában. A testmozgás különösen hasznos lehet étkezés után. Szóval, ha lehetséges menj el sétálni egy nagyobb étkezés után. Mindenfajta testmozgás segít, szóval találj egy sportot vagy tevékenységet, amit szeretsz csinálni. Ha nem sportolsz még semmit, vagy alig mozogsz, kezdj el fokozatosan mozogni, tűzz ki egy célt és próbáld meg elérni azt. Ha néha mozogsz csak, próbáld meg azt rendszeresre változtatni. Ajánlott, hogy minden nap egy órát sportolj.

Dolgok amikre figyelned kell, ha PCOS-ben szenvedsz:

  • Ne legyél frusztrált. Ne legyél csalódott ha nem sikerül egyből lefogynod, vagy ha már próbálkoztál eddig és még nem sikerült. Kísérletezd ki a megfelelő adagokat minden tápanyagból az étrendedben, és mozogj rendszeresen.
  • Legyél pozitív! Nagyon nehéz lehet szemmel látható eredményeket elérni. Ha jól bánsz a testeddel akkor azt meg is fogja hálálni és jól cselekszel – még ha nem is lesz egyből látható eredménye.
  • Legyen kiegyensúlyozott étrended. A testednek szüksége van szénhidrátra, zsírra és fehérjére.
  • Egyél kisebb adagokat és egészségesebb dolgokat napközben a hatalmas adagok helyett.Iktass be napi 5-6 étkezést.
  • Fogyassz zöldséget és gyümölcsöket. Magas a rosttartalmuk és vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. Eheted őket nyersen, főzve, konzervként vagy ihatod is akár, hozzáadott cukor nélkül.

Arányosan fogyassz szénhidrátdús ételeket és szénhidrátmentes ételeket.

  • Limitáld az adagokat, amikor szénhidrátdús ételeket eszel, főképpen ha alacsony a rosttartalmuk. Ha az étkezés végén még mindig éhes vagy, egyél zöldséget vagy gyümölcsöt, vagy más proteinben gazdag ételeket: tojást, halat vagy borsót.
  • Gyümölcsöket vagy cukormentes zselatint fogyassz desszertként. Alkalmanként persze fogyaszthatsz finomságokat, kisebb adagokban.
  • Ne felejts el mozogni! A helyes étkezés fontos, de önmagában nem elég. Szükséged van rendszeres testmozgásra is. Ha elkezdesz mozogni vagy növeled az aktivitásodat, akkor kezelni tudod a PCOS-t is.
  • Beszélj az orvosoddal a PCOS kezeléséről. A legtöbb fiatal nőnek gyógyszeres kezelésre is szüksége van a helyes étrend és testmozgás mellett.

Ha van még kérdésed a PCOS-val vagy a hozzá kapcsolódó táplálkozással kapcsolatban, kérdezd szakértőinket, akik készséggel állnak a rendelkezésedre! Személyre szabott étrend kialakításában dietetikus tud segíteni.

(KamaszPanasz - Ő.B.)