fejfájás
#Betegségek

Fejfájás és hormonok: Mi az összefüggés?

2013.02.13.
1 perces olvasási idő

A lányoknak egészségügyi szempontból vannak előnyeik a fiúkkal szemben, de nem akkor, mikor a fejfájás – különösen migrén – jön szóba. De szerencsére van segítség.

Egy évben 100 – 12 éves vagy annál idősebb – nőből átlagosan 18 tapasztal legalább egyszer migrénes rohamot, míg a férfiaknak csupán 6-7 százalékánál jelentkezik a kínzó fejfájás. Mi állhat a különbség hátterében? A válasz mindössze egy szó: a hormonok. A magyarázat azonban már kissé hosszabb és bonyolultabb.

A hormonok szerepe

A nőknél és a férfiaknál is számos tényező járulhat hozzá a fejfájáshoz, beleértve a korukat, vagy a családjuk kórtörténetét.

A nők esetében azonban gyakran figyelhető meg a fejfájás és a hormonális változások közötti összefüggés.

A lányok esetében a fejfájások gyakran a pubertáskor környékén jelentkeznek, és a menstruációs ciklus lefolyása alatt térnek vissza.

A fogamzásgátló tabletták és a hormonkezelés is kiválthatják a fejfájást. A terhesség során a fejfájás általában kevésbé elviselhetetlen.

Mi az egyszerű magyarázat?

Az ösztrogén és a progeszteron hormonok – melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a menstruációs ciklus és a terhesség szabályozásában – hatást gyakorolhatnak az agyban található, fejfájáshoz kapcsolódó kémiai anyagokra.

A magasabb ösztrogén-szint enyhítheti a fejfájást, míg az alacsonyabb ösztrogén-szint következtében a fejfájás kínzóbb lehet.

(B.M.)