Veszélyben a világunk

Környezetünk védelme nagyon fontos! Már apró dolgokkal is nagyon sokat tehetünk érte.

Doktor5ker 2008.11.24. - 21:08 78127 látogatás 16 bejegyzés

Elektromos energia-takarékossági tippek

2009-01-10 19:33:50

Mást sem hallunk a tévéből, mint az orosz-ukrán gázvitát, és az emiatt kialakult gázhiányt, valamint azt, hogyan takarékoskodjunk a gázzal. De nemcsak a gázzal érdemes takarékoskodni, hanem minden energiával.

Íme néhány elektromos energia takarékossági tipp:

A takarékosság ott kezdődik, hogy feleslegesen nem világítunk. Pl. a lakásból való eltávozáskor lekapcsolunk minden fényforrást, és nem világítunk olyan helyiségekben sem, ahol huzamosabb ideig senki nem tartózkodik.

Legtakarékosabb képernyővédő a kikapcsolás.

Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt kapcsold ki teljesen. Jó ha tudod, a képernyővédő becsapós dolog: mozgó képek esetén még több energiát is elfogyaszt, mint normál üzemmódban. Jobb, ha hosszabb munkaszünet esetén teljesen kikapcsolod a képernyőt.

Mondj le a folyamatos világításról. Mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a világítás, ahol éppen tartózkodol.

Rendszeresen tisztítsd meg a világítótestet és az izzót is, de csak akkor, ha meggyőződtél az áramtalanításról. A biztonság kedvéért kérd szüleidet segítségét.

A világítást igazítsd a használathoz: az általános megvilágítás legyen alacsony, a munkavégzés helyén viszont magas. Ez nem csak a szemnek jobb, de az atmoszférára is jó hatással van.


eddig 2 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Doktor5ker írta:
Dátum 2009-01-17 14:11:09
Szia Regina! A képernyőd attól hogy elsötétül még nem kapcsol ki, így ha kevesebb energiát is, de használ. Az izzókat elég a portól megtisztítani, ugyanis ha vastag a porréteg rajta, tompább fényt ad, ezért fontos a tisztántartásuk.

Az atmoszféra védelméről is olvashatsz hamarosan. És köszi a kommentet :)
regina írta:
Dátum 2009-01-15 09:20:10
Az én képernyővédőm úgy van beállítva, hogy teljesen elsötétül a képernyő. Az is jó? És miért kell megtisztítani az izzókat? Az egy dolog, hogy én megtisztítom minden héten a portól, de van valami más ok is ami miatt hasznos? Az atmoszféráról szívesen hallanék, hogy mi a jó neki, és ezzel nekünk is.