ZÖLD őstermészet

Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre.
Vendég vagy a természetben - viselkedj!

luigi 2011.04.03. - 17:21 6260 látogatás 5 bejegyzés

Műanyag kupakok

2011-04-10 15:04:42

Mint ígértem, egy szívszorító témával gazdagítom a blog bejegyzéseimet.


Annak idején mikor iskolában, vagy bizonyos helyeken a takarító nők, igen nők, mert én férfiak esetében nem nagyon láttam még ilyet sajnos, de kupakokkal teli zacskókkal mászkáltak, aztán az elmúlt napokban ránéztem neten hogy mire fel van ez a nagy kupak gyűjtés, és nagy meglepetésemre rákos gyerekeknek gyűjtenek, hogy ki tudják fizetni a gyerekek családja által megfizethetetlen kezeléseket.


Nos az ember ha bele gondol, nem túl sok jelentősége van a minden napokban megvett pet palackokban tárolt löttyök záró kupakjainak, alapvetően még tólsok súlyt sem nyom, úgy ahogy van kupakostól mindenestől kidobjuk őket a szelektív kukákba, vagy egyszerűen a kukákba.


A lényeg hogy ezekért a kupakokért, a gyártók 30-40 Ft helyett 100 Ft fizetnek kilonként, hiszen nemes ügyről van szó. Így 500 000 db kupakra van szükség ahhoz hogy 100 E Forinthoz hozzájussanak a rászoruló szülők. A kupakokat nagyon sokan gyűjtik világszerte, amiket postán küldenek el az érintetteknek.


Szóval a lényeg, hogy ezzel a gyűjtéssel, ami egyébként az emberek ősi szokása is egyben, nagyon szép célért küzdenek az emberek, aminek a hatékonysága kétszeres, hisz a kupakok visszA kerülnek a gyártókhoz, újra felhaszosításra, ugyanakkor, ezzel a gyártók nem egy pénzéhes embernek adják ezt a pénzt, hanem aki ténylegesen rászorul. Szóval keressünk olyan embereket akik gyűjtenek egy drága kezelésre, és segítsünk nekik, ebben.


GYŰJTSÜNK KUPAKOT HOGY JOBBÁ VÁLHASSUNK.


Hozzászólások száma: (0)

kérdések és válaszok (nem sokára)

2011-04-05 13:18:47

szép napot mindenkinek, újra itt vagyok. Mivel nyitott szemmel és füllel járok, így óhatatlan hogy hallok, vagy látok, olyan dolgokat amelyeket szívesen megosztok veletek.


A tegnapi fő témával kapcsolatban, lesz egy céges (és egyben sajnos zártkörű:S) előadás sorozat negyed évente. Ahol a következő fő kérdések kerülnek megválaszolásra:


-Hová dobhatom?


- Mi kerül lerakásra és mi kerül újrahaszosításra?


- Jól szelektálom?


- Mi lesz a sorsuk a szelekítv gyűjtés után?


De mivel én itt vagyok nektek, így mindenki rövid időn belül tájékoztatást kap ezen kérdések megválaszolásáról.


Szerintem a négy kérdés közül a 2. és a 4. kérdés érdekli a legjobban az embereket, de még ezen kettő közül is az utolsó az, ami engem személy szerint is érdekel.


Gondolkodtam már azon is, hogy ugyebár szavak alapján, nem lehet megítélni egy embert, embercsoportot, így ha van rá esély és mód akkor szívesen elmennék, és megnézném hogy valóban helytállnak e az állítások a tettekkel.


Ha ez összejön erről is beszámolok.


Nos a későbbikeben, egy szívszorító, de mégis környezettudatos megmozdulásról számolnék be.


Hozzászólások száma: (1)

Szemét újra hasznosítás

2011-04-04 13:28:42

Manapság már mindenki tudja, sót mi több, már a könyökünkön jön ki, hogy ne szemetelj. Igen kényes lehet a téma, ugyanis rengeteg terméknek sokszor inkább a csomagolását fizetjük meg, mint inkább amit az rejt. 


Tudom, manapság már nagyban uralkodik a szelektív szemét gyűjtés, amiben sokaknak megrengett a bizalma, ugyan is sokan látták már azt h amit a város emberei lelkiismeretesen szelektíven dobtak ki, azt egy gyűjtó kocsi egyben viszi el. Én azt gondolom hogy ez nem kell h visszataszítson senkit sem abban h szelektíven gyűjtsön szemetet. Ugyanis, én ezt a dolgot mindig azzal magyaráztam magamnak, hogy nagy a munkanélküliség, így ha egy cég azzal tud munkahelyet teremteni, hogy felvesz embereket válogatónak, akkor mindkét téren tettünk előre lépést.


Búcsúzóul itt egy idézet, ami megszívlelendő:


Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! Én vagyok tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon, én vagyok tornácod barátságos fedele, amelynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől, és gyümölcsöm oltja szomjúságodat. Én vagyok a gerenda, amely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja, én vagyok az ágy, amelyben fekszel, a deszka, amelyből csónakodat építed.

Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele. Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg a kérésemet: - Ne bánts!


Hozzászólások száma: (0)

érdekességek a napjainkat terhelő rezsiről

2011-04-03 18:16:46

Az energia kulcskérdés

Éppúgy kényes az előállítása, mint az ára. A fogyasztói társadalomban, ahol a pénz minden, senkinek sem célja az olcsó energia biztosítása, nem beszélve az energiafüggetlenségről, hisz az energia egyfelől adó, másfelől bevétel, profitképző eszköz és függőséget okoz.

Lehet, hogy eretneknek tűnik egyesek szemében a gondolat, de egy családi ház teljes energiaellátása (villamos áram, fűtés, használati melegvíz) független módon megoldható, ráadásul sokszor töredék áron. Mindez törvényes és engedélyezett, csak nem hirdetett.

Egyre jobban kezdenek elterjedni a kogenerációs erőművek, ami azt jelenti, hogy hőt is termel és villamos energiát is (igen gazdaságosan), mindezt hulladékból, növényi olajból, gázból, stb.

A távhő szolgáltatók is cserélik le gázkazánjaikat ilyen gázmotoros erőműre. Ilyenkor a gázfogyasztás kevesebb mint felére csökken, azonban még olyanról nem hallottam, hogy a távhő díját érezhető módon csökkentették volna.


A fa fűtés, amennyiben az ember maga veszi a rönkfát, erdészeti áron, majd maga vágja és hasítja, mindenképp a gázár fele alatt marad. Hátránya, hogy foglalkozni kell vele napi szinten. Ha az udvarban működik egy kazán és a lakásban van egy 1.000 literes tároló, akkor a házban nincs füst, csak meleg, viszont napi 4-6 órát fűteni kell akár a hóban is. Villany előállítására nincs lehetőség. Azt nem hiszem, hogy a XXI. században az embereket át kellene állítani fatüzelésre, akkor amikor Mars utazásokról beszélünk. Az nem az emberek szégyene, hogy újra fával kezdenek fűteni és az utcákon vastagon hömpölyög a füst.


Napenergia

A napenergiával működő rendszerek úgy vannak kitalálva, hogy anyagilag éppen hogy ne érje meg. Egy 2kW villamos teljesítményű napcella rendszer, déli fekvésű nagy tetőfelületen kb. 3 millió forintba kerül és 15-20 éves megtérülésről beszélünk, hiszen éves átlagot véve az üzemórák száma naponta nincs egy fél nap.

A háztartási melegvíz rendszer is fél milliónál többe kerül és kellően nagy család vagy kisebb közösség szükséges ahhoz, hogy megtérülést egyáltalán számolhassunk.


A növényi olajjal működő mikro erőmű, mely nem nagyobb mint egy kisméretű hűtőszekrény, halk üzemelésű, gazdaságos, hosszú élettartamú. Ez hőt is termel és villamos áramot is, 10-17 kW hőt, és 5kW villamos energiát. A hőt, hőtárolóban érdemes tárolni (300-500-700l), ebből oldható meg a fűtés és a háztartási melegvíz. A villamos energiát akkumulátorokban érdemes tárolni, innen van biztosítva a fogyasztási csúcs, mely lehet akár mosógép+mosogatógép+villamos tűzhely+villamos sütő+mikró+egyéb berendezések együttes használata. A ház szigetüzemben dolgozik, és ha bármilyen üzemzavar lenne, egy másodperc alatt automatikusan csatlakozik a villamos hálózatra.

A rendszer „védett a felhasználótól”, teljesen automata, egy gomb van, a be/ki kapcsoló. A rendszer nyáron általában napi 2-3 órát működik, télen 6-8 órát. Indulását az elektromos áram igénye, vagy a hőigény kapcsolja. Leghamarabb elhasználódó berendezés az akkumulátor tömb, 8-10 év múlva cserére szorul. Megfizethető autó akkumulátorok, élettartamukra a különleges töltőelektronika vigyáz. A motor élettartama a japán gyártó által garantálva 15-18 év (30.000 munkaóra).

Egy átlagos modern családi ház éves energiaigénye (villany+fűtés+melegvíz) 550.000-650.000 Ft. Mindez biztosítható 800-1.200 liter növényi olajból, melynek ára 110-160 Ft/liter, vagy zsiradékkal Szlovákiából, fritu olajjal, stb. Szaghatás nincs.  A legrosszabb variáció is 200.000 Ft alatt van.

Akinek van földje, az maga is termelhet repcét. Egy hektáron megterem 800-900 liter olaj, tehát másfél hektár biztosítja a teljes energiaellátást. A saját termésű és feldolgozású repcével az energiaellátás egész évben töredék áron megoldható.

Egy ilyen berendezés (olajjal működő diesel motor, generátor, vezérlés, akkutöltő, inverter, akkuk) ára 1,5-1,7 millió Ft, amihez még szükséges a hőtároló, annak beszerelése, illetve szükség esetén további néhány akku a villamos csúcs biztosítása érdekében (20kW-ig bővíthető).

Megtérülés minden más módszerhez képest látványos. Legideálisabb két családi ház egy közös, saját olajjal működő egység esetén, bő egy év, egyéb esetekben is 4-5 éven belül mindenképp.

A legfontosabb előny a FÜGGETLENSÉG. Nem gond, ha valaki lekapcsolja a gázt, a villanyt, ha valaki jól megemeli az árat, a saját repcénél olcsóbb nincs.

A gép használata törvényes, engedélyek alapján, gyártói garanciával.


Gázzal működő mikro erőmű. Működésében és műszaki paramétereiben mindennel megegyezik a fenti berendezéssel, csupán a növényi olajjal működő diesel motor helyett egy gázmotor van, mely geometriailag ugyanakkora. A gázmotor mindenféle gázzal működik, legyen az hálózati gáz, palackos gáz, vagy faelgázosító berendezés által előállított gázzal. Ha vezetékes gázt használunk, akkor éves összes energiaköltségünk kb. 60%-al csökken (40%-ra). Ez tovább csökkenthető. Ha valaki a netről letölt és megépít egy faelgázosítót, akkor ezzel is remekül működik a berendezés. Bármilyen hulladékot elgázosíthatunk, és azzal is működik a berendezés, ez lehet egyébként egy kisebb vállalkozás is.


A zöld villamos energia átvétele érdekes. A törvények szerint (2010 végén) a 10kW-nál kisebb teljesítményű zöld áramot kötelezően át kell vegye a szolgáltató, de nem kötelező hogy fizessen érte.

A 10-50kW tartományban a szolgáltató köteles átvenni a zöld energiát, az ár a mindenkori kisker ár 85%-a, de most sem fizet könnyen, inkább oda-vissza elszámol.

Ezzel a témakörrel kicsiben nem érdemes foglalkozni. Nagyban viszont igen. 50kW felett már jól jövedelmező vállalkozást lehet indítani például egy veszélyes anyagokat elrothasztó gázosító és egy kogernerációs erőművel.


Mit tehetünk?

Egy családi ház építésekor, felújításakor, fűtés korszerűsítésekor érdemes elgondolkozni az energiatermelő mikro erőműveken. Mindenki a maga lehetősége szerint olajjal, gázzal, saját elgázosítóval, tyúktrágyával, stb. de mindenképp lényegesen olcsóbban tudja egész éves teljes energiaigényét biztosítani. És ami a legfontosabb a FÜGGETLENSÉG megfizethető áron. A Profit a családban marad!!!


Hozzászólások száma: (0)

Bevezetés a blog alap témájába

2011-04-03 17:38:36

Sziasztok, ezen blog a manapság napirenden lévő környezet tudatos élethez nyújt majd némi mankót. A tartalmak segíthetik a ma felnövő generációkat a tudatos gondolkozásban, hisz úgy gondolom, hogy azért, mert mások úgy is eldobják a szemetet attól neked nem muszáj. Végső soron nem mindegy hogy a MI gyerekeink milyen világba születnek és nőnek fel.


Szóval ha már mi vagyunk az emlősök csúcsai, a gondolkodó emberek csoportjai, akkor legyünk hát hűek az elnevezésünkhöz.


Remélem a blog látogatók hasznára válnak majd a tippek, trükkök, érdekességek, és tudnivalók.


Hozzászólások száma: (0)