Sport

Sport mindenek felett! Vagy alatt...vagy mellett...vagy...

regina 2008.11.26. - 10:30 24122 látogatás 6 bejegyzés

Sielééééééééééééééééééééééééééés!

2008-12-05 10:54:43

Minden sportágnak megvannak a maga szabályai - írottak, íratlanok egyaránt.

Kezdjük talán az "írott" szabályokkal, ezek az egyértelműbbek. Attól kezdve, hogy megérkezünk áhított üdülésünk helyszínére, potenciálisan veszélyeztetővé és veszélyeztetetté válunk. Ne csak arra gondoljunk, hogyan síelünk biztonságosan, az egyszerű, pályák környékén sétálgatásnak is van kockázata. Elég csak arra gondolni, ha a tájban gyönyörködve meredek jégfoltra lépünk, úgy vágódunk el, mint egy liszteszsák! A megfelelő ruházat sokat véd kényes pontjainkon (kézfejek, térd, boka) ilyenkor is, érdemes az utcai viseletet elfelejteni, csak esti vacsorához vegyük fel a "szebbik" ruhánkat. Saját tapasztalatból tudom, érdemes egy esetleges pihenőnapon is síruhában, hótaposóban, bakancsban sétálgatni, sütkérezni. Ha már a sütkérezésnél tartunk, figyeljünk oda, hogy megfelelően nagy faktorszámú napozókrémet használva mindig kenjük be arcunkat, nyakunkat! Még a sötétebb bőrűeknek is ajánlott a 7-es 8-as faktor, a fehér bőrűeknek olykor még a 20-as sem elégséges! Használjunk ajkainkra szőlőzsírt vagy napkrémet, amellett, hogy véd a szájra is káros UV-sugaraktól, megelőzi a kirepedezést is. Ezek csak általános tanácsok, mindenkinek szíve joga megfogadni, illetve elutasítani.

A baleseti források zöme természetesen a pályán és a felvonókon leselkedik ránk. Mik is lehetnek ezek? Ha síelünk, mozgásban vagyunk egy általunk többé-kevésbé J meghatározott irányba. Tulajdonképpen közlekedünk a sípályán, ezt figyelembe véve nem elég csak magunkra vigyázni, legyünk "defenzívek", mint a kormány mögött ülve. Általános szabály, hogy mindig az előttünk haladónak van elsőbbsége, hiszen hátul nincs senkinek szeme. Nekünk kell kiszámítani az előttünk haladó várható mozgásirányát, ezzel felkészülve egy esetleges hirtelen irányváltoztatásra. Ha ilyenkor utolérve ütközünk valakivel, jó, ha tudjuk, mi vagyunk a hibásak! Ezt szem előtt tartva ne száguldozzunk olyan helyeken, ahol sokan vannak a pályán (büfék, felvonók környéke, kereszteződések). Ha pedig egy kezdőt látunk, ez halmozottan igaz, vigyázzunk mindkettőnk testi épségére!

A pályák olykor keresztezik egymást, néha eggyé válnak. Ilyen helyeken rendszerint 3-4 méter széles, piros hálókat feszítenek ki a pálya közepére, SLOW, LANGSAM feliratokkal, tudatosítva bennünk, hogy muszáj lassítanunk a tempót. Ez a figyelmeztetés nagyon fontos! Láttam már olyat, amikor két ember tisztességes tempóval "karambolozott" egy ilyen kereszteződésben, aztán jöttek a "tepsis" hegyi mentők... 

Tanuljuk meg és tartsuk be a sípálya KRESZ-tábláinak utasításait! Ezekkel leginkább felvonók környékén találkozhatunk. A felvonó egyébként is veszélyes üzem, ha ezeket a táblákat netán nem ismernénk, józan eszünkre hagyatkozva kell elővigyázatosnak lennünk. Legyünk a felvonón - bármilyen fajta is az - fegyelmezettek. A húzós felvonókon tilos "szlalomozni", ráülni, leguggolni. Ne rángassuk a teleszkópot, ne forduljunk hátra - mindkettő egyensúlyvesztést okozhat, kieshetünk, s máris veszélyeztetjük ezzel az utánunk jövőket is. Tányéros felvonónál ne induljunk jelzés előtt az előttünk lévő után, vagy ha mégis, magunkkal tolunk ki, kiszálláskor a rendelkezésünkre álló szabad teret szüntetjük meg.

Ülőlifteken valamivel egyszerűbb talán a helyzet, passzív résztvevője vagyunk az utazásnak. A francia rendszerű felvonókon azért akad egy-két eset a renitenskedésre. Mindig látni valakit, aki nem hajtja le a biztonsági korlátot, márpedig 15-20 méterről lepottyanni elég kellemetlen. Annál is inkább hajtsuk le a korlátot - ezzel használhatóvá téve a "taposót" -, mert az egyébként szabadon lógó lécek könnyen összeakadhatnak, leoldhatnak, majd keresgélhetjük kilométereket gyalogolva a süppedős hóban. Sokan szeretik meghintáztatni a széket, tengeri betegséget okozva az előttük és mögöttük felvonózóknak. Az, hogy ilyenkor a drótkötél nem ugrik le a görgőkről, pusztán a biztonsági berendezéseknek köszönhető.

Akadnak olyanok, akik egy ilyen egészséges hegyi sportot sem bírnak elviselni dohányzás nélkül, ez az ő bajuk. De az már nem, hogy ezt a felvonón is megteszik, a csikket az erdőbe dobva. Ennek helytelenségét azt hiszem, nem kell külön taglalni. Az ülőliftek legprofibb típusai a 4-6 személyes, zárt, tojás alakú fülkés felvonók, melyek rossz idő esetén is kellemes védelmet nyújtanak. Beszálláskor mindig lekapcsolódnak a drótkötélről, lelassulva kényelmes a be- és kiszállás. Vannak, akik itt is rágyújtanak:-(

A rendszabályokról egyébként bőséges információt kapunk minden esetben, táblákon írják le a tudnivalókat, nem egy helyen magyar nyelven is.

De térjünk vissza a pályára! Íratlan, de az alapvető szabályok közé tartozik az is, hogy a síeléshez megfelelő felkészültség kell. Egyrészt legyünk tisztában sítudásunkkal, ne értékeljük túl képességeinket - még 1-2 sör felhörpintése után sem! (A túlzott alkoholfogyasztás önmagában is kerülendő síelés előtt és alatt!) Másrészt legyünk fizikailag is felkészülve. Az éves sítúra előtt kerítsünk a testmozgásra lehetőséget, a legjobb futni, kerékpározni, mivel ezek a tüdőt is fejlesztik. Ennek fontossága utólag mindig kiderül. Az első 2-3 nap az izomláz elleni küzdelemmel telik, a pályán 150 méterenként meg kell állnunk, mert úgy érezzük, forró késeket szurkálnak a combjainkba, a légszomjról nem is beszélve. 2000 méter környékén a szervezetünk a megszokott igénybevétel többszörösének van kitéve, melyet a levegő számottevő ritkulása okoz. A hideg levegő belégzése egyébként is fárasztó.


Hozzászólások száma: (0)

Darts

2008-12-03 14:15:46

Egy kocsmai játék, mely nagy népszerűségnek örvend. Csak a szabályaival nem biztos, hogy tisztában vagyunk, és lehet, hogy csak úgy dobálgatjuk a kis nyilakat. De mi lenne, ha tudnánk is, hogyan kellene játszani?! Hát íme:

Először a bevezetés:

A darts angol eredetű játék és sport, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. Általában pubokban és kocsmákban játszák a világ minden részén, de a legnagyobb versenyek és szervezetek az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában és a skandináv országokban működnek.

A dartsban két szakágat különböztetnek meg a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű (steel=acél) nyíllal szizál (vagy ritkábban egyéb anyagú) táblára dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal.

A darts története

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport.

Az első írásos feljegyzések között szerepel, hogy az izincourt-i csata idején 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a DARTS valamely formáját játszották. A kezdeti időszakban a sport a brit civilizációval érintett területeken terjedt el. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal – mint annyi más sportnál – Nagy-Britániában dolgozták ki a XIX. század végén és akkor alakultak az első szervezetek és klubok is. Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Mivel előtte sokan szerencsejátéknak tartották, ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy DARTS sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb DARTS-verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.

A sport fejlődése a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult, izgalmas, népszerű sporttá fejlődött. A szinte robbanásszerű fejlődésben – a sport alapvető tulajdonságából eredő népszerűségen kívül – két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik: a technikai fejlődés, a felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat wolfram ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását. A másik, talán az első tényezőnél fontosabb: 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a DARTS sportot.

A darts játék szabályai

Az alábbi szabályok érvényesek általában a darts sportágban, ám a különböző versenyek kiírásaiban ezek változhatnak, illetve egyéb szabályokkal egészülnek ki.


A tábla elhelyezése

A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak.

A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm.

Dobás

Dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie.

Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra eldobni, ha az nem érte a táblát.

Az elejtett nyílért a dobóvonalon belülre is be lehet lépni.

Számolás

Steel játékban csak a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít.

Soft játéknál 'amit a gép megad' elv érvényesül.

Játékok

'O1 játékok

Cricket

Shanghai

Bull Master

Darts fogalomtár

9 nyilas: 501 dupla ki játék teljesítése a minimálisan szükséges 9 nyíl eldobásával. Nagyon ritka és szép teljesítmény, versenyeken általában külön díjazzák, különösen a televízió által közvetített versenyeken. 9 nyíl eldobásával többféleképpen is "ki lehet szállni", mindegyikben 7 tripla 20-ast kell dobni.

Példa: T20, T20, T20, T20, T20, T20, T20, T19, D12.

501 – T20 (60) = 441,

441 – T20 (60) = 381,

381 – T20 (60) = 321,

első kör után 321

321 – T20 (60) = 261,

261 – T20 (60) = 201,

201 – T20 (60) = 141,

második kör után 141

141 – T20 (60) = 81,

81 – T19 (57) = 24,

24 – D12 (24) = 0,

és megvan a kiszálló.

dupla be: 'O1 játékban dupla be esetén csak akkor kezdődik a pontok levonása, miután a játékos egy dupla szektort dobott.

dupla ki: 'O1 játékban dupla kiszállóról beszélünk, ha a játékot dupla szektor eltalálásával kell befejezni, azaz pontjainkat 0-ra csökkenteni.

Akinek még így sem világos, az gyorsan nézzen be a legközelebbi darts-os helyre, de gyorsan!


Hozzászólások száma: (0)

Bowling vagy bóling?! 2. rész

2008-12-02 14:24:03

Bowling vagy bóling?!

2008-12-02 14:13:40

Személy szerint, én imádom a bólingot. Csak egy baj van vele, hogy bárki férfiembernek megtanítom, ráérez az ízére és utána laposra ver benne. Na jó ez, így, ebben a formában nem igaz, de kapaszkodnom kell az elismerő pillantásokért és a fölényes győzelemért. :D


Viszont a szabályokat sokan nem tudják és úgy mennek le gurítnai. Ami nem jó, higgyétek el! Sokkal élvezetesebb, ha tudjátok is, hogy mi a manóért van 2 bábu közt pókháló, és ki utazik Splitbe?! Na hogyisvanez?


bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt kell teljesíteni, és egy mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat egy gurításból letaroljuk - ezt nevezzük strikenak -, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat - ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz. 


Az eredmény nyilvántartása, számolása:

Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) fát, akkor a ledobott fák száma adja a mező értékét.

Spare-nek hívjuk (jele /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut (fát). E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá.

Strike-nak nevezzük jele (X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik.

Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. "bónuszdobást", mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent.

A maximális, 300-as eredményt úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 12 kezdő dobás mindegyike strike!!! Magyarországon a hivatalos egyéni csúcs jelenleg 299 fa.

Splitről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn.

Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba érkeznek.

Ééééés aki ezek utáns em érti, na az most induljon el játszani, gyakorlatban egyből megérti.Én is így tettem még az elején. Azóta gondolkodom, hogy vásárolok magamnak egy golyót, hátha én is tudok majd úgy gurítani vele, mint a nagyok...a golyó, mintha be lenne programozva...szélen indul és aztán befordul a közepére, és a legoptimálisabb szögből tarol. Hmmmm.


Hozzászólások száma: (0)

Jégtánc

2008-12-01 11:49:43

Folytatódjon a téli sportok bemutatója, mely tökéletesen karban tartja a lelket és a testet is: a jégtánc.


A jégtánc egyedisége okán egy kicsit eltér a többi korcsolyázó szakágtól, mert a mûvészi hatásnak, az elõadásnak és a koreográfiának itt a legnagyobb a szerepe.


A verseny három részbõl áll:


Kötelezõ tánc:

Minden páros ugyanazokat a lépéseket mutatja be a korábbiakban kisorsolt zenére (ezúttal Ausztria Keringõ vagy Yankee Polka).

Ha az indulók száma meghaladja a huszonötöt, akkor a kötelzõ tánc egyben kvalifikációnak is minõsül.


Egyénileg alkotott tánc:

Idõtartama: 2 perc és 30 másodperc, +/-10 másodperc

Az egyénileg alkotott tánc a táncospár által kijelölt zenei ritmusokból összeállított tánc.

Az idei szezonban kijelölt zenei ritmus a "Swing Kombináció". Kettõt vagy hármat kell a következõ zenei ritmusokból választani: Swing, Jive, Boogie Woogie, Jitterbug, Rock'n Roll és Blues (Twist vagy Tangó nem lehet). Énekhangot tartalmazó zene megengedett.

Vannak elõírt elemek: emelések, táncforgások, lépéssorozatok. Általánosan érvényes az a nagyon fontos szabály, miszerint nehéz lépések és mozdulatok segítségével kell a választott zenei ritmusok karakterést kifejezni.


Szabadon választott tánc:

Idõtartam: 4 perc, -+ 10 másodperc.

Nincs elõírt zenetípus, énekhangot tartalmazó zene megengedett.

Vannak elõírt elemek: emelések, táncforgások, fordulatsorozatok, lépéssorozatok.

Mivel a szabadon választott tánc során a táncospárok a zene kiválasztásában és a koreográfia elkészítésében elég nagy szabadsággal rendelkeznek, ezért a programok stílusa gyakran nagyon szerteágazó.Most hogy már tudjuk mire figyeljünk, ha csak nézzük is ezeket a csodálatos sportágakat, legközelebb a szabadból a 4 fal közé kirándulunk...bowling, squash és egyéb finomságok következnek... ;)Hozzászólások száma: (0)

Műkorcsolya

2008-11-26 11:20:55

Úgy szeretem mikor eljön a korcsolya szezon. Lehet dumálni a palánk mellett a haverokkal. :)

Meg a TV-ben is szeretem nézni a műkorcsolyát.

De mi is, és hogyan és egy tripla lutz, de hogy mi is az? És kűr meg tudomisén, de úgy teszek mintha, pedig dehogy!

Vegyük tehát elsőként a műkorcsolyát:

A verseny két részből áll:

a) rövid program, mely tartalmazza a kötelező elemeket is (bizonyos versenyeken ezt a részt elhagyják);

b) szabadon választott gyakorlatok.

A rövid program nyolc előírt szabadkorcsolyázási elem, valamint az összekötő lépések bemutatásából áll. A rendelkezésre álló idő 2 perc 40 mp. Az előírástól eltérő vagy azokon felül bemutatott elemekért valamint a felesleges összekötő lépésekért pontlevonás jár.

A szabadprogramban nincsenek előre meghatározott elemek, sokkal nagyobb szabadságot kap a korcsolyázó. Korcsolyázó maga választja meg az ugrásokat, forgásokat, lépések és már összekötő mozdulatokat. A programot a zenével összhangban, minél kevesebb lépéssorozattal kell végrehajtani. A szabadprogram időtartama kb. 4 perc.

Az ugrásokról (hozzáteszem, én nemigen látom a különbséget köztük...):

Az ugrásoktól függ leginkább a program technikai pontszáma. Noha első ránézésre minden ugrás egyformának tűnik, valójában a korcsolyázó lábát kell figyelni. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan indítja az ugrást, és hogy melyik lábára érkezik. Megkülönböztetünk élugrásokat (pl.: Rittberger), lendített ugrásokat (pl.: Axel) és leszúrt ugrásokat (pl.: Toe-loop)

Axel

Valószínűleg ez volt az első ugrás. Az egyetlen ugrás, melybe elölrő mennek bele. A korcsolyázó bal lábán siklik előre, a jobbal lendít, és másfél(!) fordulat után a jobb lábára, hátrafelé érkezik vissza a jégre. Ez a szimpla axel. Négyfordulatos axelt még senki sem tudott ugrani, hiszen az 4 és fél fordulat lenne. Az axelnek egy, félfordulatos változata a Kadett.

Rittberger vagy Loop

A rittberger egy nehezebb ugrás. A korcsolyázó jobb lábon siklik hátrafelé, a bal elöl keresztezi a jobb lábat. Majd elrugaszkodik, és a megfelelő számú fordulat megtétele után szintén jobb lábra érkezik vissza. Az ugrást nehezítheti az egy lábas belemenetel. Ez az ugrás azért nehéz, mert nincs meg az a lendület, ami például az axelnél a lendítésből származik.

Toe-loop

A toe-loop kicsit hasonlít a Rittbergerhez. A toe nagylábujjat jelent, ez utal a leszúrásra. Tehát ez az ugrás egy kicsit leszúrt Rittberger. Hátrafele menet a korcsolyázó bal lábát leszúrja a jégre, és így ugrik fel, majd megfelelő számú fordulat megtétele után jobb lábra érkezik.

Salchow

A salchowot könnyű felismerni, mert van előtte egy tánclépés. A korcsolyázó előrefele siklik, és jobb korcsolyája hegyével tesz egy hajtó mozdulat. Tehát a korcsolya hegye érinti a jeget. Aztán fél fordulat után (tehát megfordul és hátrafele siklik) a jobb lábát azonnal, kinyújtva a test mögé húzza, majd előre lendíti, és csak ezután ugrik fel (ugye a bal lábáról ugrott fel, a jobbal lendítgetett) és a jobbra érkezik vissza.

Lutz

A lutz nehéz ugrás. A korcsolyázók sokáig koszorúznak hátrafelé, és egyenes siklanak egy darabig, majd jobb lábukat leszúrják, és a jobbra is érkeznek. Ennek az ugrásnak az egyik változata a flip. A két ugrás közti különbség abból adódik, hogy a korcsolyázó a lutznál hátrefele koszurúzik. Bal lábon, külső élen siklik hátrafelé, mikor megcseréli a karját. Jobb lábát leszúrja, és jobb lábra is érkezik, szintén külső élre. Tehát ugrás közben a test tengelye megváltozik.

Flip

A flipnél van egy belemenetel, amivel a korcsolyázó lendületet szerezhet, és így megkönnyíti az ugrást. A korcsolyázó előrefele siklik. Jobb láábával ún. hajtó mozdulatot tesz (lsd. még: Salchow) és fél fordulat után már hátrafele siklik, bal lábon, belső élen. A jobb lábát leszúrja, és a jobbra is érkezik.

Ember legyen a talpán, aki ezek után is érti és látja, de a lehetőség itt megadatott rá.

És ahogy ezt a nagyok csinálják:Hozzászólások száma: (0)