/ Blogok / SZÜLŐKNEK / Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 12979 látogatás 1 bejegyzés

A kamasszal való TV nézés előnyei

2014-04-02 10:31:52Jó néhány hetes betegszabadság és kényszerű ágyban fekvés után újra itt vagyok. Meg kell vallanom, ez idő alatt rá kellett jönnöm, hogy korábbi elveimmel ellentétben a TV nézésnek is számos előnye akad.


Korábban én is azok közé a szülők közé tartoztam, akik csak ritkán néztek TV-t, és gyermekeik számára is jelentősen korlátozták az előtte eltölthető időt. Most azonban, hogy ágyban fekve meglehetősen korlátozódott a gyermekeimmel tölthető programok száma (valljuk be, akár társasjátékról, akár kártyázásról van szó, nem a paplan a legideálisabb terep), rá kellett jönnöm, hogy a MINŐSÉGI TV nézésnek milyen előnyei és szerepe van a kamasz-szülő kapcsolat elmélyítésében.


1.      Intelligencia – A komlex TV sorozatok, mint például a Lost vagy a Zöld Íjász igencsak gondolkodásra késztetnek, ha teljesen meg akarjuk érteni, mi is történik pontosan. De meg kell vallanom, ha annak idején csak a fizika órák töredékén (vagy azok mellett) nézhettem volna a Big Bang Theory című sorozatot, ma biztosan nem nevetnének ki a fiaim, mikor számukra teljesen evidens fizikai törvényszerűségekről nekem halvány lila fogalmam sincs. A sorozat segítségével azonban jobb későn alapon még fejlődhetek! Arról nem is beszélve, milyen örömet és önbizalom növekedést okozok nekik azzal, hogy látják, bizonyos dolgokat sokkal jobban tudnak tőlem!


2.      Ismeretszerzés különböző emberekről és helyekről – Bár semmi nem múlja felül a valós utazást és az ott szerzett élményeket, valljuk be, a többség számára korlátozottak az utazási lehetőségek. A TV azonban tényleg ablakot nyit a világra, akár dokumentumfilm, akár élménybeszámoló vagy ajánló formájában. A család nagy kedvencei a Travel Channel, a Discovery és a National Geographic utazós műsorai (is), melyek mindig rengeteg közös ötletelésre adnak lehetőséget a következő nyaralás tervezéséhez. 


3.      Beszédtéma – Egyes TV-műsorok, mint például a tehetségkutatók vagy a közkedvelt sorozatok kiválóak (akár később komolyabbá váló) beszélgetésindító csevegésnek is.


4.      Nevetés – Mindenki hallott már a nevetés gyógyító hatásáról. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, stresszt, stb. Egy jó filmvígjáték, vagy a Comedy Central-on egy könnyed epizód mind kiváló lehetőséget nyújt az önfeledt nevetésre. Arról nem is beszélve, hogy a nevetés ragályos – így együtt nézve garantált a jókedv. Ráadásul lehet, hogy pont ezek hatására fogja csemeténk elmesélni az eddig nem reklámozott diákcsínyek egyikét.


5.      Kreatívvá tesz – Bizonyos csatornák bizonyos műsorai kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy megtudjuk, hogyan kell kreatívan szinte bármit megcsinálni, elkészíteni, felújítani stb. az otthonunkban. Ezek bármelyikének megvalósítása pedig kitűnő, kötetlen, jó hangulatú közös elfoglaltságot jelent a kamasszal.


6.      Izgalmas – A verseny, vagy vetélkedő jellegű műsorok szórakoztató módon biztosítják az izgalmat azáltal, hogy lehet kedvencünk, akinek a győzelméért izgulhatunk. És végre nem csak sportról van szó!


7.      Tanít, informál – Mindig is nagy kedvence volt a fiaimnak a Discovery channel, de a  „Hogyan készült” illetve „Élet-halál kérdések” című műsorok (Az előbbi azt mutatja be, hogyan készülnek a körülöttünk lévő hétköznapi tárgyak - pl. WC-ülőke, ragasztószalag - amelyeket oly nagy természetességgel használunk. Az utóbbi pedig olyan kérdésekre keresi a tudományosan helyes választ, mint például egy elektromos angolna vagy egy sokkoló áramütését választanád? Ha ég a ház, hogyan menekülsz: az ablakon keresztül vagy le a lépcsőn? Milyen légi járműben lennél inkább, ha leáll a motorja: helikopterben vagy repülőgépen?) lassan szinte kihagyhatatlanná váltak. Informatív jellegük mellett kiváló beszélgetés és vitaindítók is egy kamasz fiúkkal teli családban. Emellett már azt se bánom soha, ha a Natgeo és a History channel előtt töltik az idejüket, hiszen ha csak a felét jegyzik meg az ott elhangzottaknak, már nem lesz gondjuk az érettségire készülésselJ Sőt, időnként mindannyian úgy érezzük, hasznosabb ezek előtt a műsorok előtt eltölteni 2-3 órát, mint egy egész napot a suliban. És a nemrégiben oly népszerű kórházsorozatokból felszedett egészségügyi információkról, vagy a Gundel Takács Gábor vezette legújabb műveltségi vetélkedőről még nem is beszéltem…..


  


8.      Fejleszti a memóriát – Ahhoz, hogy fejben tudjuk tartani hétről-hétre, hogy mi történt az adott sorozatban – különösen, ha többet is nézünk egyszerre – bizony időnként meg kell erőltetni a memóriánkat, ha igazán élvezni szeretnénk a következő epizódot. Ez pedig mind fejleszti a memóriánkat! persze, tudom, manapság, mikor könnyen letölthetünk bármit, nem kell heteket várni, de egy-egy maratoni sorozatnézés előtt sem árt visszaemlékezni arra, mi is történt.


9.      Összeköt – Gondoljunk csak bele, milyen élvezettel néztük gyermekeinkkel anno újra Frakk, a Kisvakond, Mazsola vagy Süsü történetét – és mind számos lehetőséget adott arra, hogy újra és újrabeszéljük az abban megjelenített, gyermekünk életében legaktuálisabb, vagy számukra legizgalmasabb élethelyzeteket. Ugyanilyen lehetőséget nyújt a kamasszal való beszélgetésre, kötődésre, ha kedvenc filmjét, sorozatát, illetve az abban bemutatott vitás, rizikós, izgalmas élethelyzeteket beszéljük meg. Gyakran elég csak felhozni egy bizonyos filmjelenetet ahhoz, hogy az addig magába zárkózó kamasz megnyíljon, és a saját kis életéről, gondolatairól kezdjen mesélni. Ez pedig kétségtelenül a közös televíziózás egyik legnagyobb előnye.
Elveimet feladva lelkesen ülök kamasz gyermekeimmel a TV elé. Hagyom, hogy az esetek többségében ők válasszanak, s kíváncsian várom, melyik sorozat letöltését javasolják legközelebbre. Ráadásul amíg együtt TV-zünk, addig is tudom, mit néznek, ami valljuk meg, nem semmi, ha belegondolunk, hogy szinte ellenőrizhetetlen, napközben mihez jutnak a neten.


A kamasz kedvenc sorozatának nézéséből származó előnyökről majd legközelebb írok. Addig is kíváncsian várom kommentekben, kinek milyen érvei vagy ellenérvei vannak a közös TV nézést illetően.


 


Hozzászólások száma: (0)