/ Blogok / SZÜLŐKNEK / Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 12863 látogatás 2 bejegyzés

Síelés otthon, fájó esések nélkül!

2014-01-29 13:59:16A mai bejegyzés apropóját a hétvégére leesett hó adja. Örök téma a nagyobb családon és baráti körön belül, hogy miért nem próbáljuk ki velük a síelést. Nos, erre számos érvet tudok sorolni, az 5 fő számára szükséges felszerelés árától családunk tagjainak ínszalag szakadásra való hajlamán át (a lányomnak egy sima sétálás alkalmával is sikerült a lábát törni, az apjának pedig kamaszkorában szinte törzskártyája volt a gipszelőbe). Ám a legfőbb visszatartó erő, hogy pici gyermekkorom óta gyűlölöm a telet, a hideget, a havat (kivéve, ha abban a meleg szoba ablakából, forró teával a kezemben, puha takaró alól gyönyörködhetem).  Jelen pillanatban elképzelni sem tudom, miért kéne még fizetnem is azért, hogy fázzak és orra essek a hideg hóban.


Ám a technika és egy okos kütyü segítségével az egész hétvégét síeléssel, snowboardozással és síugrással töltöttük, mégpedig úgy ki sem kellett moccani a meleg szobából, s mindeközben az ablakon át gyönyörködhettem a kert behavazott óriás fenyőiben. Ráadásul egyszer sem kellett kéz-és lábtöréstől tartanom mikor orra estem, így nagyszerű, vidám és balesetmentes (tudom, paranoid vagyok) verseny színhelyévé vált a nappalink. (Mondhatni csatlakoztunk a "Védd a környezetet, fogyj videójátékkal" táborhoz....- is....)


  


Mikor pár évvel ezelőtt életem párja kitalálta, hogy karácsonyra lepjük meg a családot egy Wii Fit készülékkel, szokás szerint nem repestem az örömtől, hogy újabb, függőséget okozó kütyüt akar hazahozni. Azonban nagyon meggyőzően adta elő, hogy ez most más, mint a többi, és nagyban elősegíti utódaink egészséges életmódra nevelését. Bár voltak kétségeim, hogy a heti 4x2 óra edzés és egészséges étrend mellett pont egy kütyü lesz a megváltó, teljesen esélytelen voltam a bikából a borjút is kimagyarázni képes férjem érveivel szemben. Én hittem legkevésbé, hogy ennek később örülni fogok!


A Wii Fit alapját egy szobamérleghez hasonló, egyensúlyt érzékelő kütyü adja (Balance Board), ami a másodperc törtrésze alatt érzékeli, melyik lábunkra nehezedünk – így tudjuk irányítani virtuális énünk sítalpait vagy snowboardját. Síugrásnál rogyasztott térdekkel, előrehajolva kell minél gyorsabb sebességet elérni, majd a megfelelő pillanatban kiegyenesedni az ugráshoz – és bizony mindez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik!


Nem csak a másnap jelentkező izomlázzal kell számolni, de bizony koncentrálni sem egyszerű, miközben a többiek jóízűen röhögnek rajtad az idióta pózok miatt.A Wii Fit másik nagy előnye, hogy rengeteg mozgásformát tartalmaz. A fiúk kedvence a fejelős, ahol pontlevonás jár ha a visszafejelt labdák mellett a hozzád vágott cipő és pandafej elől nem tudsz elhajolni (mondanom sem kell, enyém a negatív rekord), de a jóga és erősítő edzésprogramok mellett van kötéltánc, hullahopp (ez különösen szeretik ajánlani a fiúk egy-egy wii-zésbe forduló buli alkalmával a csajoknak – nem is értem, miértJ), boksz, tenisz, aerobic és számtalan más szórakoztató program is. Amellett, hogy szórakoztatva fáraszt, rendszeresen mutatja, hány kalóriát égettünk, beállíthatjuk, mennyi idő alatt hány kilótól szeretnénk megszabadulni, mely eléréséhez minden nap más feladatsort választhatunk.Összegezve, a Wii Fit kiváló példája annak, hogyan lehet a videójátékok függőséget okozó mivoltát jó célra felhasználni és azzal aktivitásra késztetni a felhasználókat, életkoruktól és edzettségi szintjüktől függetlenül, akár egy házibuli keretében is. 


 


Hozzászólások száma: (0)

Okostelefon szabályok - tiniknek, szülőknek

2014-01-16 10:28:41Őszintén meg kell vallanom, mikor életem párja megvette első okostelefonját, először nem értettem, miért vannak a család tagjai olyannyira elájulva tőle. Nem sokkal később totálisan kiakadtam, hiszen a létező összes szabadidejüket az új kütyü fölött töltötték, a különböző alkalmazások böngészésével és azok hasznosságának megvitatásával – ami számomra meglehetősen kínai volt. Hiszen egyrészt ötödikként már nem igen fértem oda, másrészt a vacsorát is el kell készítenie valakinek, ha már a többiek épp az egyik ámulatból a másikba eséssel vannak elfoglalva, és különben is, amint megtudtam: „ezt a lelkesedést nő úgysem értheti”. Nos, ennek némileg ellent mond, hogy legidősebb porontyom lány, és igencsak elkábította őt is az eszköz.


 Igen, mondhatni féltékeny lettem….Nem értettem, hogyan lehet egy „vacak telefontól” ennyire függeni – egészen addig, míg a 40. szülinapomra engem is meg nem leptek vele. Egészen addig dühös és mérges és féltékeny voltam az iKütyüre, de most elvarázsolt!


Ezek után semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy hasonló hatást vált ki a kamaszokból is.De ami sok, az sok....(akár több k-val is)


Ismerős? A tini a reggeli rohanásra fittyet hányva „órákat” tölt a WC-n (ahova természetesen új, karácsonyra kapott telefonját is viszi, ami baromi gyorsan „hozzánőtt”) mert ha már amúgy is ott ücsörög, feltétlenül rá kell néznie a Facebookra, 9gag-re vagy meg kell döntenie az aktuális rekordját a legújabb játékon. És nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen szülő, akit zavar, ha a vacsora közepén vagy egy mondatot félbehagyva felugrik, csak mert épp hívása/ üzenete vagy egyéb értesítés érkezett az okostelefonjára. Éppen ezért, még mielőtt az egymás figyelmen kívül hagyására rászoknának, vagy természetesnek vennék, hogy egy kütyü irányítsa a mindennapjaikat, összeállítottunk egy okostelefon szabályt, mely betartása természetesen ránk is vonatkozik. Nem mondom, hogy minden pontját rögtön kitörő lelkesedéssel, de elfogadták:


1.      1.  Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, ne telefonálgass senkinek, kivéve, ha az sürgős, vagy halaszthatatlanul fontos. Ebben az esetben is légy rövid, lényegre törő! Előre megbeszélted ezt a találkozót, így partnered érezze, hogy számodra most ő a fontos! A Facebook és az internet megvár!


2.      2.  Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, és a telefonod csörög, ne vedd fel, hacsak nem nagyon fontos. Légy rövid, ne bonyolódj hosszú beszélgetésbe!


3.      3. Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, és SMS-t/Facebook értesítést kapsz, ne most válaszolj, csak ha az rendkívül sürgős!


4.      4.  Családi étkezések, ünnepségek során nem telefonálunk, nem SMS-ezgetünk, később visszahívjuk az illetőt – erre találták ki a hangpostát és az SMS-t.


5.       5. Amennyiben nagyobb baráti társaságban vagy, minél többen vagytok, annál inkább lazíthatsz az előző szabályokon. Ugyanakkor a nagy társaság sem kifogás arra, hogy hosszabb időre eltűnj telefonon csevegni!


6.      6.  Ha nagyobb társaságban vagy se ellenőrizgesd a telefonod 2 percenként, hacsak nem valami rendkívül fontos üzenetet, hívást vársz! Éreztesd a többiekkel, hogy fontos számodra a társaságuk, szívvel-lélekkel velük vagy!


7.      7.  Ha nyilvános helyen (buszon, plázában, étteremben stb.) telefonálsz, csöndesen beszélj – senki nem kíváncsi a telefonbeszélgetésedre! Nyilvános helyen ne beszélj telefonon nagyon személyes jellegű dolgokról!


8.      8.  Sose használd az okos telefonod vezetés közben! Se SMS-ezésre, se hívásra, pláne nem internetezésre!!! Ne feledd, ezekkel nem csak a saját életed veszélyezteted!


9.      9.  Ha megérkeztél valahová, vagy elindulsz onnan, mindig küldj egy üzenetet, hogy tudjuk, hol vagy, mikorra várhatunk! Ezt követően a fenti telefonhasználati szabályok érvényesek!


Mit gondoltok? Túl szigorúak lennénk?Ti milyen szabályt vennétek még  fel a listára, vagy mit törölnétek?  Nálatok milyen telefonhasználati szokások vannak?


 


 


Hozzászólások száma: (0)