/ Blogok / SZÜLŐKNEK / Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 12833 látogatás 4 bejegyzés

Hogyan vegyük rá a tinit az olvasásra?

2013-12-20 21:21:52Avagy: 10 könyv amit érdemes elolvasni még a 2014-es mozi-bemutató előtt


Akárcsak a tinik többsége, az én gyerekeim is filmőrültek. Mindig előre tudják, mi lesz a következő szezon sikerfilme amit érdemes megnézni, s alig várják, hogy többet is megtudjanak róla - hiszen a tudás kamasz körökben is hatalom. Nos, én ezt szoktam kihasználni, s ha a várva várt film könyv formában már megjelent, igyekszem azt beszerezni, s "véletlenül" elöl hagyni (vagy szülinapra/névnapra vele megelpni őket)  - garantáltan ráharapnak!!! 


Egy próbát mindenképp megér, nemde? S innen már csak egy lépés, hogy rájöjjenek: az esetek 99%-ban a könyv sokkal jobb, mint  a film - persze, ezt azért tesztelniük kell.


Íme, az idei év befutói - szerintem:


1. Marcus Zusak – A könyvtolvaj1939. A náci Németország.  Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel a világháború okozta fájdalmak elől a lopott könyvek világába menekül, hogy szavakból építsen magának biztos menedéket.


Mozi: 2014. január


2. Jordan Belfort – A Wall Street farkasaA Wall Street farkasa hihetetlen, de igaz történet, melyből Martin Scorsese készített filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével.  Jordan a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurájává válik. A válság hamvaiból építi fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűri maga alá egész Amerikát. Ő lesz a Wall Street farkasa - annyi pénzt keres és annyit költ luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, amennyit földi halandó elképzelni sem tud. Korrupció és bűnök szegélyezik a sikeréhez vezető utat, és FBI ügynökök lihegnek a nyomában. Fiatal tőzsdeügynökök istenítik, és vakon teljesítik az utasításait. Jordan nagyon magasra jut, ahonnan nagyon mélyre zuhan - végül csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélik.


Mozi – 2013. december 26


3.Veronica Roth – A beavatottEz lehet az új Éhezők viadala. Egy 5 csoportra tagolódó társadalom és egy, a jövőn változtatni kész bátor tini története, szerelmi háromszög nélkül!


Beatrica Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek.

Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralévő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is. (lázadó2.rész)


Mozi – 2014 március


 


4. John Green  - Csillagainkban a hibaEgy végstádiumban lévő lány története, aki szerelmes lesz.


A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni. "A csillagainkban a hiba" - John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.


Mozi - Június 2014


5. James Dashner – Az útvesztőJames Dashner Carta Young című trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató.


Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik. hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.


Mozi: 2014. szeptember


6. Gillian Flynn – HoltodiglanAmy és Nick ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik: Amy eltűnik, és minden jel a jóképű férj, Nick bűnösségére utal. Amy naplójának részleteiből és a jelenben futó történetszálból izgalmas lélektani thriller bontakozik ki. Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá... A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét?


Mozi: 2014. október


7. Joe Hill - SzarvakIg Perrish akinek barátnőjét, Merrint megerőszakolták és meggyilkolták, egy reggel arra ébred, hogy szarvai nőttek. Noha Ig volt az egyetlen gyanúsított, bíróság elé sohasem került, de fel sem mentette soha a kisváros, Gideon közvéleménye: persze hogy azért úszta meg, mert befolyásos szülei vannak! Mintha mindenki elhagyta volna Iget, még az Isten is. Talán csak egyvalaki nem: a benne lakozó ördög...És most, ezekkel a szarvakkal, Ig rettenetes erőre tesz szert - olyan tehetségre, amellyel végre kinyomozhatja, ki ölte meg Merrint, ki tette tönkre az életét. És bosszút állhat. A templomba járás, az ima nem segített. Jöjjön hát a Sátán!


Főszereplő: Daniel Radcliffe and Juno Temple


8. Gayle Forman – Ha maradnékKépzeld el, hogy mindened megvan, amiről egy 17 éves lány csak álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.

Képzeld el, hogy mindezt elveszítheted. Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz. Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál? Egy kómába esett lány története.


9. Suzanne Collins – A kiválasztottBár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.

De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?


Mozi: 2014 november


10. Joseph Delaney – A szellem inasa (Wardston krónikák)A dark fantasy történet az 1700-as években játszódik: főhőse egy öregedő lovag és boszorkányvadász, aki századokkal ezelőtt foglyul ejtett egy nagyhatalmú boszorkányt. Ám a boszorkány megszökik, és bosszúvágya háborút indíthat az emberek és a természetfölötti hatalmak között. Az öreg lovag egy hónap alatt megpróbál felkészíteni egy új tanítványt, egy hetedik fiú hetedik fiát, Thomas Ward-ot, hogy esélyük legyen az ellenállásra. Thomasnak meg kell tanulnia elűzni a kísérteteket, megfékezni a boszorkányokat, és koboldot kötni. De mikor csapdába csalják, és ő kiszabadítja Malkin Mamát, a Tartomány leggonoszabb boszorkányát, borzalmas dolgok történnek...


Mozi: 2014. szeptember


 


 


 


Hozzászólások száma: (0)

Ajándékötlet nagy kamaszoknak

2013-12-17 09:29:40Nem tudom, ki hogy van vele, az én tapasztalatom az, hogy a kamasz fiaim között viszonylag rendszeres (ám szerencsére nem "vérre menő") hatalmi harcok és az egymásnak történő beszólások azonnal eltűnnek, és a legjobb, leg példaadóbb, leg együttműködőbb tesókká válnak, ha egy-egy szülinap vagy karácsony alkalmával új, izgalmas videójátékhoz jutnak. Ilyenkor a legnagyobb egyetértésben mentik meg a világot - mely projectbe apukájukat is szívesen beveszik. Számomra pedig nem csak az okoz elmondhatatlan örömet, hogy életem férfijai a legnagyobb egyetértésben töltik  el ezeket a boldog órákat, hanem az is, hogy ilyenkor anélkül lesz kész pillanatok alatt a házi feladat, segítenek a háztartásban és viszik sétálni a kutyát, hogy egyetlen szóval kérni kéne.....Hiszen a szabály, mely szerint "első a munka...." a videojátékozásra is érvényes:)


Őszintén, ha tudtam volna, hogy ez ilyen egyszerűen elérhető, anno nem elleneztem volna oly sokáig a videojátékozást....


Idén karácsonykor az alábbi játékok bármelyikével hasonló hatás érhető el akármelyik nagyobb kamasz fiúnál:


Need for Speed: RivalsAz illegális versenyzők és rendőrök közti harcban eldönthetjük, kinek az oldalára állunk. Akárhogy is döntünk, a szuperautóknak köszönhetően eszelős száguldásban lesz részünk.


Gran Turismo 6Monumentális játék, több mint 1200 autóval – így tutira nem csak kamasz fiunk, hanem párunk is szívesen játszik majd vele! Az autókat lehet tuningolni, festeni, kiegészítőkkel ellátni, és pályákat is alkothatunk.


Beyond Two SoulsFőszereplője egy fiatal, különleges képességekkel rendelkező lány, akinek életét több évtizeden keresztül, kutatólaborban töltött gyermekkorától követhetjük végig. Látszólagos képességei egy szellem, Aidan irányításával függenek össze – ő a második irányítható karakter. Igényes, okosan megírt játék.


Assassin’s Creed IV: Black FlagA karibi térség kalózéletét bemutató játék hajóroncsok, kincses szigetek, ősi romtemplomok, eldugott csempésztanyák felfedezésére hív.


Call of duty: GhostsAz egykori kommandósok legjavából összeállt csúcsosztag felveszi a harcot az USA-t megtámadó és elfoglaló csapattal szemben. Elképesztő katonai túra szerte a világon, víz alatt és levegőben játszódó küldetésekkel, kutya csapattaggal.


Batman: Arkham OriginsFő ellenfelünk Black Mask, aki hatalmas vérdíjat tűz ki a sötét lovag fejére, így orgyilkosokkal és korrupt rendőrökkel is fel kell venni a harcot.Hozzászólások száma: (0)

Ajándékötlet kiskamaszoknak

2013-12-12 12:51:59Talán a kamaszokat a legnehezebb meglepni olyan ajándékkal, aminek biztosan örülnek - hiszen oly sok minden érdekli őket, és oly gyorsan változik az érdeklődési körük. Ennek ellenére megpróbáltam összeszedni azokat a videojátékokat, melyek minden bizonnyal tuti befutók lehetnek a kiskamaszok számára, de a család többi tagja számára is felhőtlen szórakozást ígérnek.  Íme:


Angry Birds Star WarsA játék a film a történetét követi, melyben a mérges madarak olyan hősök után lettek ábrázolva, mint Luke Skywalker, Obi Wan Kenobi és Han Solo, miközben a disznók birodalmi gyalogosokként, tuskan raiderekként jelennek meg. A játék során eljutunk a film összes ikonikus helyszínére, mint a Tatooinera, a Hothra és a Halálcsillag alapján modellezett "Pig Starra” .


 Lego Marvel Super Heroes


 


A jól ismert filmes szuperhősök világára épülő játék, melyben a világ megmentésére alakíthatjuk a Vasembert, a Fantasztikus Négyest, az X-Men tagjait, a bosszuállókat, de Pókembert, Hulk-ot, vagy Amerika Kapitányt is.


Just Dance 2014A világ legkedveltebb táncos játéka a Just Dance, melyben  olyan előadók ismert zenéire rophatjuk, mint Bob Marley, a Daft Punk, David Guetta, az ABBA, George Michael, Lady Gaga, Katy Perry vagy éppen will.i.am. Bizonyos pályákon egyedi koreográfia van kitalálva mindegyik táncosnak, hogy még színesebb legyen a buli. Zsírégető módban teljes mértékben személyre szabható, hogyan szabaduljunk meg a kalóriáktól. Egyedi lejátszási lista és kalóriaszámláló készíthető, hogy az edzés is élmény legyen!


KnackAz emberek és a goblinok által hívott háború adja a hátteret ennek a vidám és könnyed akciójátéknak, amely a fiatalabb közönséget is képes elvarázsolni. Knack, a címadó gólemszerű lény igen különleges jószág: teste nem szilárd, hanem kövek, jég- és lávadarabok, üvegszilánkok, fémreszelékek együtteséből épül fel. A testbe olvasztott anyagok extra képességeket is adnak, ezeket kell pályáról pályára eltérő módon használni.


 FIFA 14


 


A FIFA 14 a nagy meccseket idéző élményt ígér, ahol a játékosok a középpályáról felépített támadásokkal, a mérkőzés iramának diktálásával teremthetnek helyzeteket. A Tiszta lövés nevű  funkciónak köszönhetően minden kapura lövés valószerűnek fog tűnni. A FIFA 14 lebilincselő online funkciókat és élő szolgáltatásokat kínál, melyek közvetlen kapcsolatot teremtenek a sporttal és a játékosok között az EA SPORTS Football Club segítségével. A FIFA 14 a foci közösségi hálója, ahol a szurkolók találkozhatnak és versenghetnek egymással, és osztozhatnak az élményben több millió másik játékossal a világ minden tájáról.


 NBA 2K14


 


Az NBA 2K14 nem pusztán a kosárlabda pattogtatásáról szól: megpróbálja átadni azt az életérzést, azt a hangulat is, ami ezzel a sporttal együtt jár, és a lehető legváltozatosabb nézőpontokból közelíti meg a kosárlabda élményét. Alkosd meg saját játékosodat, vagy törj bajnoki babérokra egy egész csapattal; gyakorolj tét nélkül a tornateremben, vagy harcolj a győzelemért a közönség ovációja mellett


 


Hozzászólások száma: (0)

A videojáték 6 pozitív hatása az egészségre

2013-12-11 08:55:25


Mint a szülők többségének, nekem is előítéleteim voltak a videojátékozással kapcsolatban. Enélkül nőttünk fel, és leginkább csak a veszélyeiről, árnyoldalairól hallani, míg előnyeiről annál kevésbé. Miután életem párja úgy döntött, hogy utódai nem nőhetnek fel videójáték nélkül, és meglepte őket (magát?) egy készülékkel, egy sor morgás után utánanéztem a dolognak: meglepő módon, több szempontból is pozitív hatással van az egészségre –bár nem állítom, hogy  a videojáték lenne a legegészségesebb hobbi.


Csökkenti a stresszt és depressziót – Ha párod idegesen jön haza, míg a vacsi elkészül, ültesd le őt is a gyerkőcök mellé egy kicsit nyomogatni! Miért?  Bár a videojátékokról legtöbbünknek a véres erőszak jut eszünkbe, kutatások bizonyítják, hogy bizonyos videojátékok csökkentik a frusztrációt, szorongást, agressziót, depressziót, mivel ezek helyett a játékra koncentrálunk, így relaxáló hatásúak. 


 


Fejleszti a döntéshozó készséget – Ki hitte volna, hogy nyomogatás kell ahhoz, hogy az időnként idétlen kamaszból felelősségteljes felnőtt legyen? Mivel a legtöbb videojáték gyors reakciót kíván, melyet sokszor a pillanat törtrésze alatt kell meghozni, kutatók szerint épp ez az, amivel a játékos agya edződik ahhoz, hogy a való világban a megfelelő döntéseket hozza. Az akciódús játékok stimulálólag hatnak a döntéshozó folyamatokra azáltal, hogy elemezni kell a rendelkezésre álló információkat, az adott helyzetet és környezetet – annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozzuk. Fejleszti a reflexet – A rendszeresen videojátékozók reflexei jelentősen jobbak, mint azoké, akik nem játszanak. Azt hiszem, ezzel nyugtatom majd magam, mikor már egyedül vezetnek….


Javítja a látást – Bár legtöbbször azt halljuk, hogy a képernyő előtt töltött idő rontja a szemet, kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akik rendszeresen videojátékoznak, a látás átlagosan 20%-kal javult! Ennek oka, hogy az akciójátékok sok figyelmet és éles látást kívánnak. Ebben lehet valami – nemrég a szemészeti vizsgálaton a doktornő azt mondta a fiaimnak, hogy ilyen hibátlanul eddig csak egy hivatásos vadász tudta a miniatűr számokat elolvasni!


Javít a krónikus betegek állapotán, fájdalomcsillapító hatású – A Utah egyetem kutatása szerint a rendszeres videojátékozás javítja az autizmusban, Parkinson-kórban és depresszióban szenvedők állapotát, mivel pozitívan hat az agy jutalmazásért felelős központjára!


Bármilyen őrülten is hangzik, a videojátékozás csökkenti a fájdalmat azáltal, hogy a fájdalomból kiszakítva a beteget egy virtuális világba röpíti. A „Snow World” nevű játékot (hógolyóval kell pingvinekt, hóembereket eltalálni) például kifejezetten háborús sérült katonák fájdalomcsillapítására találták ki az USA-ban!


Javít az orvosi ellátásunkon – Hogyan? Az Archieves of Surgery című szaklap szerint a rendszeresen videojátékozó sebészek átlagosan 24%-kal gyorsabban és 32%-kal kevesebb hibaszázalékkal végzik a műtéteket, mint társaik. Úgyhogy ha arra kerül a sor, biztos ami biztos, megkérdezem majd az orvost, mennyit nyomogat….

 


 


 


Hozzászólások száma: (0)