Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 12861 látogatás 7 bejegyzés

Síelés otthon, fájó esések nélkül!

2014-01-29 13:59:16A mai bejegyzés apropóját a hétvégére leesett hó adja. Örök téma a nagyobb családon és baráti körön belül, hogy miért nem próbáljuk ki velük a síelést. Nos, erre számos érvet tudok sorolni, az 5 fő számára szükséges felszerelés árától családunk tagjainak ínszalag szakadásra való hajlamán át (a lányomnak egy sima sétálás alkalmával is sikerült a lábát törni, az apjának pedig kamaszkorában szinte törzskártyája volt a gipszelőbe). Ám a legfőbb visszatartó erő, hogy pici gyermekkorom óta gyűlölöm a telet, a hideget, a havat (kivéve, ha abban a meleg szoba ablakából, forró teával a kezemben, puha takaró alól gyönyörködhetem).  Jelen pillanatban elképzelni sem tudom, miért kéne még fizetnem is azért, hogy fázzak és orra essek a hideg hóban.


Ám a technika és egy okos kütyü segítségével az egész hétvégét síeléssel, snowboardozással és síugrással töltöttük, mégpedig úgy ki sem kellett moccani a meleg szobából, s mindeközben az ablakon át gyönyörködhettem a kert behavazott óriás fenyőiben. Ráadásul egyszer sem kellett kéz-és lábtöréstől tartanom mikor orra estem, így nagyszerű, vidám és balesetmentes (tudom, paranoid vagyok) verseny színhelyévé vált a nappalink. (Mondhatni csatlakoztunk a "Védd a környezetet, fogyj videójátékkal" táborhoz....- is....)


  


Mikor pár évvel ezelőtt életem párja kitalálta, hogy karácsonyra lepjük meg a családot egy Wii Fit készülékkel, szokás szerint nem repestem az örömtől, hogy újabb, függőséget okozó kütyüt akar hazahozni. Azonban nagyon meggyőzően adta elő, hogy ez most más, mint a többi, és nagyban elősegíti utódaink egészséges életmódra nevelését. Bár voltak kétségeim, hogy a heti 4x2 óra edzés és egészséges étrend mellett pont egy kütyü lesz a megváltó, teljesen esélytelen voltam a bikából a borjút is kimagyarázni képes férjem érveivel szemben. Én hittem legkevésbé, hogy ennek később örülni fogok!


A Wii Fit alapját egy szobamérleghez hasonló, egyensúlyt érzékelő kütyü adja (Balance Board), ami a másodperc törtrésze alatt érzékeli, melyik lábunkra nehezedünk – így tudjuk irányítani virtuális énünk sítalpait vagy snowboardját. Síugrásnál rogyasztott térdekkel, előrehajolva kell minél gyorsabb sebességet elérni, majd a megfelelő pillanatban kiegyenesedni az ugráshoz – és bizony mindez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik!


Nem csak a másnap jelentkező izomlázzal kell számolni, de bizony koncentrálni sem egyszerű, miközben a többiek jóízűen röhögnek rajtad az idióta pózok miatt.A Wii Fit másik nagy előnye, hogy rengeteg mozgásformát tartalmaz. A fiúk kedvence a fejelős, ahol pontlevonás jár ha a visszafejelt labdák mellett a hozzád vágott cipő és pandafej elől nem tudsz elhajolni (mondanom sem kell, enyém a negatív rekord), de a jóga és erősítő edzésprogramok mellett van kötéltánc, hullahopp (ez különösen szeretik ajánlani a fiúk egy-egy wii-zésbe forduló buli alkalmával a csajoknak – nem is értem, miértJ), boksz, tenisz, aerobic és számtalan más szórakoztató program is. Amellett, hogy szórakoztatva fáraszt, rendszeresen mutatja, hány kalóriát égettünk, beállíthatjuk, mennyi idő alatt hány kilótól szeretnénk megszabadulni, mely eléréséhez minden nap más feladatsort választhatunk.Összegezve, a Wii Fit kiváló példája annak, hogyan lehet a videójátékok függőséget okozó mivoltát jó célra felhasználni és azzal aktivitásra késztetni a felhasználókat, életkoruktól és edzettségi szintjüktől függetlenül, akár egy házibuli keretében is. 


 

eddig 0 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ehhez a blog bejegyzéshez még nem szóltak hozzá!