Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 12832 látogatás 7 bejegyzés

Okostelefon szabályok - tiniknek, szülőknek

2014-01-16 10:28:41Őszintén meg kell vallanom, mikor életem párja megvette első okostelefonját, először nem értettem, miért vannak a család tagjai olyannyira elájulva tőle. Nem sokkal később totálisan kiakadtam, hiszen a létező összes szabadidejüket az új kütyü fölött töltötték, a különböző alkalmazások böngészésével és azok hasznosságának megvitatásával – ami számomra meglehetősen kínai volt. Hiszen egyrészt ötödikként már nem igen fértem oda, másrészt a vacsorát is el kell készítenie valakinek, ha már a többiek épp az egyik ámulatból a másikba eséssel vannak elfoglalva, és különben is, amint megtudtam: „ezt a lelkesedést nő úgysem értheti”. Nos, ennek némileg ellent mond, hogy legidősebb porontyom lány, és igencsak elkábította őt is az eszköz.


 Igen, mondhatni féltékeny lettem….Nem értettem, hogyan lehet egy „vacak telefontól” ennyire függeni – egészen addig, míg a 40. szülinapomra engem is meg nem leptek vele. Egészen addig dühös és mérges és féltékeny voltam az iKütyüre, de most elvarázsolt!


Ezek után semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy hasonló hatást vált ki a kamaszokból is.De ami sok, az sok....(akár több k-val is)


Ismerős? A tini a reggeli rohanásra fittyet hányva „órákat” tölt a WC-n (ahova természetesen új, karácsonyra kapott telefonját is viszi, ami baromi gyorsan „hozzánőtt”) mert ha már amúgy is ott ücsörög, feltétlenül rá kell néznie a Facebookra, 9gag-re vagy meg kell döntenie az aktuális rekordját a legújabb játékon. És nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen szülő, akit zavar, ha a vacsora közepén vagy egy mondatot félbehagyva felugrik, csak mert épp hívása/ üzenete vagy egyéb értesítés érkezett az okostelefonjára. Éppen ezért, még mielőtt az egymás figyelmen kívül hagyására rászoknának, vagy természetesnek vennék, hogy egy kütyü irányítsa a mindennapjaikat, összeállítottunk egy okostelefon szabályt, mely betartása természetesen ránk is vonatkozik. Nem mondom, hogy minden pontját rögtön kitörő lelkesedéssel, de elfogadták:


1.      1.  Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, ne telefonálgass senkinek, kivéve, ha az sürgős, vagy halaszthatatlanul fontos. Ebben az esetben is légy rövid, lényegre törő! Előre megbeszélted ezt a találkozót, így partnered érezze, hogy számodra most ő a fontos! A Facebook és az internet megvár!


2.      2.  Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, és a telefonod csörög, ne vedd fel, hacsak nem nagyon fontos. Légy rövid, ne bonyolódj hosszú beszélgetésbe!


3.      3. Ha épp egy barátoddal, vagy ritkán látott rokonoddal vagy, és SMS-t/Facebook értesítést kapsz, ne most válaszolj, csak ha az rendkívül sürgős!


4.      4.  Családi étkezések, ünnepségek során nem telefonálunk, nem SMS-ezgetünk, később visszahívjuk az illetőt – erre találták ki a hangpostát és az SMS-t.


5.       5. Amennyiben nagyobb baráti társaságban vagy, minél többen vagytok, annál inkább lazíthatsz az előző szabályokon. Ugyanakkor a nagy társaság sem kifogás arra, hogy hosszabb időre eltűnj telefonon csevegni!


6.      6.  Ha nagyobb társaságban vagy se ellenőrizgesd a telefonod 2 percenként, hacsak nem valami rendkívül fontos üzenetet, hívást vársz! Éreztesd a többiekkel, hogy fontos számodra a társaságuk, szívvel-lélekkel velük vagy!


7.      7.  Ha nyilvános helyen (buszon, plázában, étteremben stb.) telefonálsz, csöndesen beszélj – senki nem kíváncsi a telefonbeszélgetésedre! Nyilvános helyen ne beszélj telefonon nagyon személyes jellegű dolgokról!


8.      8.  Sose használd az okos telefonod vezetés közben! Se SMS-ezésre, se hívásra, pláne nem internetezésre!!! Ne feledd, ezekkel nem csak a saját életed veszélyezteted!


9.      9.  Ha megérkeztél valahová, vagy elindulsz onnan, mindig küldj egy üzenetet, hogy tudjuk, hol vagy, mikorra várhatunk! Ezt követően a fenti telefonhasználati szabályok érvényesek!


Mit gondoltok? Túl szigorúak lennénk?Ti milyen szabályt vennétek még  fel a listára, vagy mit törölnétek?  Nálatok milyen telefonhasználati szokások vannak?


 


 

eddig 0 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ehhez a blog bejegyzéshez még nem szóltak hozzá!