Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 12986 látogatás 7 bejegyzés

Hogyan vegyük rá a tinit az olvasásra?

2013-12-20 21:21:52Avagy: 10 könyv amit érdemes elolvasni még a 2014-es mozi-bemutató előtt


Akárcsak a tinik többsége, az én gyerekeim is filmőrültek. Mindig előre tudják, mi lesz a következő szezon sikerfilme amit érdemes megnézni, s alig várják, hogy többet is megtudjanak róla - hiszen a tudás kamasz körökben is hatalom. Nos, én ezt szoktam kihasználni, s ha a várva várt film könyv formában már megjelent, igyekszem azt beszerezni, s "véletlenül" elöl hagyni (vagy szülinapra/névnapra vele megelpni őket)  - garantáltan ráharapnak!!! 


Egy próbát mindenképp megér, nemde? S innen már csak egy lépés, hogy rájöjjenek: az esetek 99%-ban a könyv sokkal jobb, mint  a film - persze, ezt azért tesztelniük kell.


Íme, az idei év befutói - szerintem:


1. Marcus Zusak – A könyvtolvaj1939. A náci Németország.  Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel a világháború okozta fájdalmak elől a lopott könyvek világába menekül, hogy szavakból építsen magának biztos menedéket.


Mozi: 2014. január


2. Jordan Belfort – A Wall Street farkasaA Wall Street farkasa hihetetlen, de igaz történet, melyből Martin Scorsese készített filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével.  Jordan a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurájává válik. A válság hamvaiból építi fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűri maga alá egész Amerikát. Ő lesz a Wall Street farkasa - annyi pénzt keres és annyit költ luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, amennyit földi halandó elképzelni sem tud. Korrupció és bűnök szegélyezik a sikeréhez vezető utat, és FBI ügynökök lihegnek a nyomában. Fiatal tőzsdeügynökök istenítik, és vakon teljesítik az utasításait. Jordan nagyon magasra jut, ahonnan nagyon mélyre zuhan - végül csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélik.


Mozi – 2013. december 26


3.Veronica Roth – A beavatottEz lehet az új Éhezők viadala. Egy 5 csoportra tagolódó társadalom és egy, a jövőn változtatni kész bátor tini története, szerelmi háromszög nélkül!


Beatrica Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek.

Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralévő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is. (lázadó2.rész)


Mozi – 2014 március


 


4. John Green  - Csillagainkban a hibaEgy végstádiumban lévő lány története, aki szerelmes lesz.


A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni. "A csillagainkban a hiba" - John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.


Mozi - Június 2014


5. James Dashner – Az útvesztőJames Dashner Carta Young című trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató.


Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik. hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.


Mozi: 2014. szeptember


6. Gillian Flynn – HoltodiglanAmy és Nick ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik: Amy eltűnik, és minden jel a jóképű férj, Nick bűnösségére utal. Amy naplójának részleteiből és a jelenben futó történetszálból izgalmas lélektani thriller bontakozik ki. Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá... A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét?


Mozi: 2014. október


7. Joe Hill - SzarvakIg Perrish akinek barátnőjét, Merrint megerőszakolták és meggyilkolták, egy reggel arra ébred, hogy szarvai nőttek. Noha Ig volt az egyetlen gyanúsított, bíróság elé sohasem került, de fel sem mentette soha a kisváros, Gideon közvéleménye: persze hogy azért úszta meg, mert befolyásos szülei vannak! Mintha mindenki elhagyta volna Iget, még az Isten is. Talán csak egyvalaki nem: a benne lakozó ördög...És most, ezekkel a szarvakkal, Ig rettenetes erőre tesz szert - olyan tehetségre, amellyel végre kinyomozhatja, ki ölte meg Merrint, ki tette tönkre az életét. És bosszút állhat. A templomba járás, az ima nem segített. Jöjjön hát a Sátán!


Főszereplő: Daniel Radcliffe and Juno Temple


8. Gayle Forman – Ha maradnékKépzeld el, hogy mindened megvan, amiről egy 17 éves lány csak álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.

Képzeld el, hogy mindezt elveszítheted. Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz. Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál? Egy kómába esett lány története.


9. Suzanne Collins – A kiválasztottBár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.

De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?


Mozi: 2014 november


10. Joseph Delaney – A szellem inasa (Wardston krónikák)A dark fantasy történet az 1700-as években játszódik: főhőse egy öregedő lovag és boszorkányvadász, aki századokkal ezelőtt foglyul ejtett egy nagyhatalmú boszorkányt. Ám a boszorkány megszökik, és bosszúvágya háborút indíthat az emberek és a természetfölötti hatalmak között. Az öreg lovag egy hónap alatt megpróbál felkészíteni egy új tanítványt, egy hetedik fiú hetedik fiát, Thomas Ward-ot, hogy esélyük legyen az ellenállásra. Thomasnak meg kell tanulnia elűzni a kísérteteket, megfékezni a boszorkányokat, és koboldot kötni. De mikor csapdába csalják, és ő kiszabadítja Malkin Mamát, a Tartomány leggonoszabb boszorkányát, borzalmas dolgok történnek...


Mozi: 2014. szeptember


 


 


 

eddig 0 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ehhez a blog bejegyzéshez még nem szóltak hozzá!