Technofób anya kalandjai a kütyük világában - Avagy hogyan kerüljünk közelebb kamasz gyermekünkhöz?

Az első kütyük megjelenésekor a családban úgy éreztem, egy házban élek az ellenséggel. Ám 3 kamasszal élve rájöttem, sok szempontból hasznosak, és ügyesen felhasználva közelebb hoznak a tini világhoz.

gadgetmom 2013.12.11. - 08:19 13046 látogatás 7 bejegyzés

A videojáték 6 pozitív hatása az egészségre

2013-12-11 08:55:25


Mint a szülők többségének, nekem is előítéleteim voltak a videojátékozással kapcsolatban. Enélkül nőttünk fel, és leginkább csak a veszélyeiről, árnyoldalairól hallani, míg előnyeiről annál kevésbé. Miután életem párja úgy döntött, hogy utódai nem nőhetnek fel videójáték nélkül, és meglepte őket (magát?) egy készülékkel, egy sor morgás után utánanéztem a dolognak: meglepő módon, több szempontból is pozitív hatással van az egészségre –bár nem állítom, hogy  a videojáték lenne a legegészségesebb hobbi.


Csökkenti a stresszt és depressziót – Ha párod idegesen jön haza, míg a vacsi elkészül, ültesd le őt is a gyerkőcök mellé egy kicsit nyomogatni! Miért?  Bár a videojátékokról legtöbbünknek a véres erőszak jut eszünkbe, kutatások bizonyítják, hogy bizonyos videojátékok csökkentik a frusztrációt, szorongást, agressziót, depressziót, mivel ezek helyett a játékra koncentrálunk, így relaxáló hatásúak. 


 


Fejleszti a döntéshozó készséget – Ki hitte volna, hogy nyomogatás kell ahhoz, hogy az időnként idétlen kamaszból felelősségteljes felnőtt legyen? Mivel a legtöbb videojáték gyors reakciót kíván, melyet sokszor a pillanat törtrésze alatt kell meghozni, kutatók szerint épp ez az, amivel a játékos agya edződik ahhoz, hogy a való világban a megfelelő döntéseket hozza. Az akciódús játékok stimulálólag hatnak a döntéshozó folyamatokra azáltal, hogy elemezni kell a rendelkezésre álló információkat, az adott helyzetet és környezetet – annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozzuk. Fejleszti a reflexet – A rendszeresen videojátékozók reflexei jelentősen jobbak, mint azoké, akik nem játszanak. Azt hiszem, ezzel nyugtatom majd magam, mikor már egyedül vezetnek….


Javítja a látást – Bár legtöbbször azt halljuk, hogy a képernyő előtt töltött idő rontja a szemet, kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akik rendszeresen videojátékoznak, a látás átlagosan 20%-kal javult! Ennek oka, hogy az akciójátékok sok figyelmet és éles látást kívánnak. Ebben lehet valami – nemrég a szemészeti vizsgálaton a doktornő azt mondta a fiaimnak, hogy ilyen hibátlanul eddig csak egy hivatásos vadász tudta a miniatűr számokat elolvasni!


Javít a krónikus betegek állapotán, fájdalomcsillapító hatású – A Utah egyetem kutatása szerint a rendszeres videojátékozás javítja az autizmusban, Parkinson-kórban és depresszióban szenvedők állapotát, mivel pozitívan hat az agy jutalmazásért felelős központjára!


Bármilyen őrülten is hangzik, a videojátékozás csökkenti a fájdalmat azáltal, hogy a fájdalomból kiszakítva a beteget egy virtuális világba röpíti. A „Snow World” nevű játékot (hógolyóval kell pingvinekt, hóembereket eltalálni) például kifejezetten háborús sérült katonák fájdalomcsillapítására találták ki az USA-ban!


Javít az orvosi ellátásunkon – Hogyan? Az Archieves of Surgery című szaklap szerint a rendszeresen videojátékozó sebészek átlagosan 24%-kal gyorsabban és 32%-kal kevesebb hibaszázalékkal végzik a műtéteket, mint társaik. Úgyhogy ha arra kerül a sor, biztos ami biztos, megkérdezem majd az orvost, mennyit nyomogat….

 


 


 

eddig 0 hozzászólás érkezett
Új hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ehhez a blog bejegyzéshez még nem szóltak hozzá!