Anorexia és bulimia: a "legdivatosabb" betegségekről

Ezt a blogot azért indítottam el, hogy írjak ezekről a súlyos, inkább lelki eredetű betegségekről. Meg szeretném osztani a tapasztalataimat, és írni pár segítő gondolatot.

smile 2013.01.25. - 18:28 1756 látogatás 1 bejegyzés

Mi is az anorexia és a bulimia?

2013-01-29 15:09:07

Egyre többen szenvednek bulimiában vagy anorexiában. Eleinte csak a sztárok, modellek, hírességek betegsége volt, de napjainkban már megsokszorozódott az évészavaros emberek száma. Általában kamaszkorban figyelhetőek meg ezek a betegségek, de már hallani lehetett olyanról, hogy egy 5 éves kislány lett anorexiás, sőt még később, a felnőttkor kezdetén is kialakulhat anorexia, vagy bulimia.


Anorexia nervosa


Pszichés eredetű betegség. A beteg arra törekszik, hogy minél vékonyabb legyen, minél többet fogyjon, de valójában az anorexiás személy testképe torzult, csak ő látja magát kövérnek. Állandóan attól retteg, hogy el fog hízni. A fogyást önéheztetéssel próbálja elérni. Nagyon minimális mennyiségű ételt vesz magához, aminek lehetőleg minél kisebb legyen a tápanyagtartalma. Vannak akik képesek 100 kilokaloriára korlátozni a napi energiabevitelt (!!!).Sokszor kényszeres tornázás is társul ehhez.


Rengeteg oka lehet annnak, hogy valaki anorexia nervosaban szenved. Általában a megfelelési kényszer, a tökéletességre való törekedés miatt alakulhat ki. De közrejátszat talán a média is, mivel manapság a vékony lányok a divatosak, ők azok akiket mindenki szépnek állít be, egyre kevesebb teltebb idomú nőt látni, és a modellek nagy százaléka is csontsovány. Sokszor depresszió is társulhat az anorexiához.


Tünetek:


-nagymértűkű fogyás (a testömegindex 17,5 alatt )


-elhízástól való félelem


-kövérségtől való undor


-torzult testkép, viszont másokat reálisan látja


-nőknél havi vérzés zavara.


 


Bulimia nervosa


Falási rohamokkal kezdődik, mikor is a beteg a kelleténél többet eszik, nem tudja megállni, de azt is tudja, hogy ennek következtében elhízhat, ezért önmagát hánytatja, vagy hashajtókat szed be. Miután kihányta az ételt, újra éhes lesz, ezután újra teleeszi magát, és a folyamat kezdődik előről.


Elsősorban talán az önértékelési zavar lehet az elindító ok, hogy úgy gondolja nem elég tökéletes, nincs kibékülve a testével. Állhat a hátterében depresszió, vagy, hogy úgy érzi a személy, hogy túl magányos.


Tünetek:


-falási rohamok


-evés után egyből a mellékhelységbe való vonulás


-károsodott fogak


-szájüregi sebek


-rendellenes havi vérzés.


Hozzászólások száma: (0)