Egészségem a siker

Itt az egészséggel kapcsolatos mindenről beszélek, és néha más témákat is foglalkozunk.

AlanWalker 2020.06.23. - 19:11 958 látogatás 3 bejegyzés

Szerencsejáték adó – azaz mire kell oda

2020-07-08 14:29:36
Ha szeretnél belépni az online szerencsejáték világába, akkor vannak bizonyos dolgok, amiket nem hagyhatsz figyelmen kívül. Tudnod kell például, hogy Magyarországon vagy külföldön üzemeltetett fogadóiroda szolgáltatásait vagy termékeit használjuk. Szintén ismernünk kell az adókötelességünket, és hogy milyen szerencsejáték adó terheli a nyereségeinket. Valamint tudni kell az olyan szerencsejáték adók közötti különbséget, mint az önálló tevékenységből származó jövedelem, vagy az egyéb jövedelem.

Szerencsejáték adó a külföldi internetes sportfogadásnál

Ide tartoznak az olyan külföldi internetes szerencsejáték portálok, mint a Bet365 vagy az Unibet. Az itt folytatott játékok nem minősülnek önálló tevékenységből származó jövedelemnek, így a játékos nem kerül sajnos az 1995. évi CXVII. Szja-törvényben határozott adómentes szerencsejáték kategóriájába. Ebből kifolyólag a megszerzett nyereményekre az ’egyéb jövedelem’ szabályai vonatkozik, és a szerencsejáték adót e szerint kell kiszámolni.

Nagyon fontos, hogy a szerencsejáték adó kiszámításánál az ügyleteket (pl. fogadásokat) külön kell kezelni. Azaz, az adózandó bevételünket nem tudjuk csökkenteni más ügyletekben realizált vereségekkel, csak is a ténylegesen felmerült és igazolt költségekkel. Ergo, ha van egy nyertes és egy vesztes szelvényünk, nem számíthatjuk fel költségként a vesztes szelvényben felrakott tétet a nyertes szelvény nyereményének adózásánál.

Pontosan mennyi szerencsejáték adót vagyunk kötelesek akkor fizetni? A sportfogadások, ahogy fentebb is említettük, az ‘egyéb jövedelem’ kategóriába esik az Szja-törvény alapján, így a nyereségünk 85%-a után vagyunk kötelesek 15% jövedelem-, valamint 17,5% szociális hozzájárulási adót fizetni. Az adóelőleg határideje (negyedévet követő hónap 12.-e) mellett azt is figyelemben kell tartani, hogy a szerencsejáték adó akkor is érvényesül, ha az kivételre kerül a bankszámlára és akkor is, ha a nyereményből új ügyletet indítunk.

Legális vagy illegális a sportfogadásom? Mennyi szerencsejáték adót vagyok köteles fizetni?

A NAV és a hatályos törvények egyértelműen fogalmaznak abban, hogy az internetes sportfogadás szervezésére jelenleg kizárólag a Szerencsejáték Zártkörűen Működő Rt. rendelkezik internetes sportfogadás szervezésére vonatkozó engedéllyel. Ebből adódóan az interneten elérhető egyéb sportfogadás szolgáltatók (ide tartozik többek között a Bet365 és az Unibet is) a szerencsejátékok jogszabálya alapján illegális.

Ez mit jelent számunkra? Mennyi szerencsejáték adó kötelezettségünk van az illegális és a legális sportfogadások után? Az 1995. évi CXVII. Szja-törvény kihangsúlyozza, hogy az engedély nélküli szervezetek játékaiból szerzett jövedelmet szerencsejáték adó terheli, viszont a Szerencsejáték Rt. által kínált szolgáltatások adómentesek. Itt még fontos megemlítenünk, hogy a külföldi internetes szerencsejáték portálokon tapasztalt jogsérelem ellen – ide tartozik a nyeremények kifizetésének megtagadása, vagy a fiókok és ügyletek befagyasztása vagy törlése – a magyar hatóságok nem tudják megvédeni.


Szerencsejáték adó különbségek játéktípusok között

Jövedelmünk elszámolásánál és bejelentésénél kimagaslóan fontos tudni, hogy milyen játéktípusból származik a nyereményünk – önálló tevékenységből származó-, vagy egyéb jövedelem. A sportfogadás klasszikusan nem minősül önálló tevékenységnek, így a bevételünket a fentebb említett szerencsejáték adó csökkenti. Az Szja szerinti „elismert költséggel” tudjuk csökkenteni az adózandó összeget, de ez a sportfogadásoknál általában elenyésző.

A pókerversenyek az adóhatóságok szerint már minősíthető önálló ’tevékenységnek’. Abból adódóan került az internetes póker ebbe a kategóriába, mert a tornákon résztvevő személyek gyakran főállásban vesznek részt a gyakran napokig tartó versenyeken. Az online pókerből származó bevételek már könnyebben és nagyobb mértékben csökkenthető az elszámolható költségekkel – mint például a releváns számlával bizonyított nevezési díj. Amennyiben nem tudja igazolni a költségeit a szerencsejáték adó csökkentéséhez, érdemes a 10% költséghányadot alapozni. Így már nem elszámolható a jövedelem megszerzéséhez szükséges költségek, viszont a játékost már nem terheli a tételes költségelszámolás és annak fárasztó bizonyítása.

Amennyiben még ’kicsiben’ űzzük a szerencsejátékot, és csak apró összegekkel próbálkozunk, úgy élhetünk a szerencsejáték adó alsó határával. A fentebb említett adóelőleget nem kell megfizetni, amennyiben az év elejétől (vagy a megkezdett negyedévtől) a fizetendő összeg nem több 10,000 forintnál.

Figyelem: A cikk nem számít adószakértői cikknek, sem minden részletre kiterjedő adójogi útmutatónak. Az itt közölt információk kockázatáért a szerző és az oldal adminisztrátorai semmilyen felelősséggel nem tartoznak. Kérjük, jövedelembevallásához és befizetendő adója pontos meghatározásához minden esetben forduljon könyvelőhöz.
Hozzászólások száma: (0)

ÚTMUTATÓ A HÁZILAG ELKÉSZÍTHETŐ ARCMASZKOKHOZ

2020-06-23 19:13:32
A koronavírus okozta járvány időszakában minden olyan helyzetben viseljünk textil arcmaszkot, amikor több emberrel is találkozhatunk pl. élelmiszer boltokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedési eszközön. A 65 év felettiek számára minden olyan esetben javasoljuk a magas hőfokon mosható textil maszkok viselését, amikor elhagyják otthonukat. Olyan alkalmakkor is viseljünk maszkot, amikor csak rövid időre távolodunk el az otthonunktól pl. amikor csak a szemetet visszük le a lépcsőházon keresztül. Erre azért van szükség, mert ez a védőeszköz is hátráltatja a vírus terjedését.
Arcmaszkot könnyedén készíthetünk akár a háztartásban fellelhető, vagy könnyen és olcsón beszerezhető anyagokból is, néhány egyszerű szabály betartása mellett.
FIGYELEM!
A textilből készült arcmaszkokat nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekre adni, vagy olyan személyre, akinek légzési nehézségei vannak, eszméletlen, magatehetetlen, vagy más ok miatt nem tudja segítség nélkül levenni a maszkot. Mindezek betartása mellett érdemes akár több arcmaszkot is készítenünk családtagjaink, ismerőseink részére is.
Mikor jó egy textil maszk?
A textil arcmaszk…
szorosan, de kényelmesen illeszkedjen oldalt az archoz
legyen rögzítve a fejen hátul összekötött, vagy fülre akasztható madzaggal
több réteg szövetből álljon
tegye lehetővé az akadálymentes légzést
legyen gépben, 60 fokon mosható és szárítható anélkül, hogy károsodna vagy megváltozna az alakja
Kell a textil arcmaszkokat rendszeresen mosni, vagy másképpen tisztítani?
Fontos, hogy rendszeresen, minden viselés után kimossuk az arcmaszkokat. A Semmelweis Egyetem ajánlása, hogy a maszkok mosása minimum 60 fokon történjen.
Hogyan kell biztonságosan levenni a használt textil arcmaszkot?
Ügyeljünk rá, hogy a maszk levételekor ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, a levétel után pedig egyből mossunk kezet! Amennyiben a maszkot nem azonnal mossuk ki, akkor dupla nejlon zacskóban tároljuk, minden mástól elkülönítve, lehetőség szerint az erkélyen, vagy teraszon.
Útmutató a varrással és varrás nélkül elkészíthető arcmaszkok készítéséhez
VARROTT TEXTIL ARCMASZK
Szükséges anyagok:
2 db, kb. 25×15 cm méretű pamutszövet
2 db, 15 cm hosszúságú gumi (vagy befőttes gumi, hajgumi, esetleg zsinór vagy textil madzag)
Tű és cérna
Olló
Varrógép
ÚTMUTATÓ VARROTT TEXTIL ARCMASZKHOZ
Vágjon ki 2 db, kb. 25×15 cm méretű négyszögletes pamutszövet darabot. Használjon olyan szorosan szőtt pamutot, mint a steppelt anyag vagy a pamutvászon. Ha nincs más, megteszi egy átlagos póló anyaga is. Illessze a két darab anyagot egymáshoz, a maszkot úgy kell varrni, mintha egyetlen darab anyag lenne.
A hosszabbik oldalakat hajtsa be kb. 6 millimétert és szegélyezze. Ezután a rövidebb oldalakat hajtsa be kb. 1,2 centit, és varrja le azokat.
Dugjon át egy kb. 15 cm hosszúságú, 3 mm széles gumiszalagot a maszk két oldalán levarrt szegélyekbe. Ezek lesznek a fülre akasztható hurkok. Használjon egy hosszú tűt vagy hajtűt, hogy átfűzze a gumit a szegélyen. Ha nincs gumiszalagja, használhat hajszalagot vagy gumis fejpántot is, ha pedig csak zsinór áll a rendelkezésére, akkor a kötők lehetnek hosszabbak, így hátul a fejen lehet majd megkötni.
Óvatosan húzza a gumikat úgy, hogy a csomók a leszegett részen belülre kerüljenek. Gyűrje kicsit össze a maszk széleit a guminál, majd igazítsa úgy a maszkot, hogy kényelmesen elfedje az arcát. Ezután rögzítse varrással a gumi helyét, hogy az ne csúszkáljon.
PÓLÓBÓL GYORSAN VÁGHATÓ TEXTIL ARCMASZK
(varrás nélkül is elkészíthető)
Mivel az ezzel a technikával elkészíthető maszkok csupán egyrétegűek, a Semmelweis Egyetem javaslata, hogy duplán, egymást fedve viseljük azokat!
Szükséges anyagok:
Póló
Olló
ÚTMUTATÓ PÓLÓBÓL KÉSZÍTHETŐ ARCMASZKHOZ
KENDŐBŐL KÉSZÍTHETŐ ARCMASZK
(varrás nélkül is elkészíthető)
Szükséges anyagok:
Kendő (vagy bármilyen, kb. 50×50 cm méretű, négyzet alakú pamutszövetből készült anyag)
Befőttes- vagy hajgumik
Olló (amennyiben ön vágja ki az anyagot)
ÚTMUTATÓ KENDŐBŐL KÉSZÍTHETŐ ARCMASZKHOZ
Az itt javasolt textil arcmaszkok nem sebészeti maszkok vagy FFP2 részecskeszűrő félálarcok, hanem lakossági, hétköznapi használatra alkalmas, többször használható maszkok. A sebészi maszk, FFP2 félálarc elsősorban az egészségügyben dolgozók számára készült, biztonságos betegellátást szolgáló védőeszközök.
Az útmutatóhoz és a szabásmintákhoz felhasznált forrás: Centers for Disease Controls and Prevention. Source - https://semmelweis.hu/koronavirus/mit-tehetunk/utmutato-a-hazilag-elkeszitheto-arcmaszkokhoz/
Hozzászólások száma: (0)

Tes

2020-06-23 19:11:45