/ Blogok / / Moziblog

Moziblog

Egy blog a filmpremierekről, hírekről, újdonságokról, érdekességekről, avagy mindenről mit érdemes tudni annak aki szereti a filmeket.

Gviktor 2010.01.20. - 16:28 1195107 látogatás 21 bejegyzés

Avatar

2010-01-21 15:29:49

Miről másról is szólna az első bejegyésem mint a manapság rekordoat döntögető moziról, az Avatar ról. Íme néhány érdekesség:-
 

Az Avatar egy 2009 decemberében bemutatott 3D-s sci-fi film James Cameron rendezésében. A film 230 millió dolláros költségvetéssel készült, rengeteg technikai újítást és trükköt felhasználva, melyek nagy részét maga James Cameron talált ki és valósított meg. Érdekessége, hogy a híres rendező már világhírű műve, a Titanic elkészítése előtt kiötlötte a történetet, a forgatókönyvet azonban csak a film bemutatása után írta meg.Mivel nem tudta volna megvalósítani az akkori technikákkal az Avatart, várt tíz évet. Amikor 2002-ben a mozikba került Peter Jackson rendezésében A Gyűrűk Ura trilógia második része, úgy vélte, a technika már eléggé magas szinten van, így komolyabban kezdett el foglalkozni a filmmel. A film forgatása két évet vett igénybe, a végeredmény pedig egy 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes grafikákkal (CGI) készített kasszasiker lett, mely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje.A 22. század közepén az emberek már képesek a csillagközi utazásra, ami megoldás a Föld problémáira. A hatalmas háborúk és az egyre szaporodó emberi faj ugyanis felemésztette a bolygó szinte minden készletét. Az emberek így elmennek az Alfa Centauri-rendszerbe, ahol felfedeznek egy lakható holdat, a Pandorát, melyen életre lelnek. A buja növényzet és a különös állatok mellett egy értelmes humanoid faj, a na'vik is élnek a bolygón. A lények kb. három méter magasak, kékek, és térdhajlatig érő farkuk van. Nyelvük és kultúrájuk is felfoghatatlanul különbözik az emberektől, harmóniában élnek a környezetükkel, nincs technológiai civilizációjuk, és mélyen vallásosak. Az emberiség 2154-ben telepeket és bázisokat épít, hogy bányászni tudják az igen értékes kristályt, az unobtainiumot (kilója a Földön 20 millió dollárt ér). A kitermelést egy RDA nevű részvénytársaság végzi, az ellenséges környezet miatt egy zsoldoshadsereg védelme alatt. A problémát az okozza, hogy a na'vik "faluja", a több száz méter magasba nyúló Otthonfa a legfontosabb unobtainium-lelőhely fölött található.
 

Jake Sully, a deréktől lerokkant háborús veterán is a Pandorára utazik, hogy átvegye halott ikertestvére helyét egy tudományos programban, amelyben testvére kutatóként dolgozott.

Neytiri és Jake Sully (avatárként)Az RDA egyik tudósa, Dr. Grace Augustine kifejleszti az Avatar-projektet, melynek lényege, hogy egy ember DNS-eiből és egy na'viéból létrehoznak egy mesterséges hibridet, melybe képesek átmenetileg átmásolni az ember tudatát. A hibrid lényt nevezik „avatárnak”, ami önálló tevékenységre nem képes, egy embernek kell bonyolult berendezéseken keresztül irányítania. Jake vállalkozik rá, hogy avatár-testében beépül a na'vik közé. A kutatás mellett a zsoldosok parancsnoka, Quaritch ezredes titokban megbízza Jake-et, hogy végezzen felderítő munkát egy esetleges katonai akcióhoz, ha nem tudják rávenni az őslakosokat a békés költözésre. Cserébe megígéri neki, hogy a program végén egy gerincműtéttel "visszakapja a saját lábát".

Jake azonnal kap a lehetőségen és élvezettel teszteli új testét, amelyben visszakapja a szabad és egészséges mozgás lehetőségét. Első bevetésén Grace és egy másik tudós, Norm Spellman avatárját kíséri el a dzsungelbe. Egy thanator elől menekülve elszakad társaitól és az éjszakát egyedül tölti az erdőben, amikor viperwolfok egész falkája tör rá. Életét egy na'vi lány, Neytiri menti meg, majd egy különös jelenés hatására a törzs vezetőihez viszik, ahol kiderül, hogy a lány a törzs vezetőjének lánya. Szülei úgy döntenek, hogy Jake velük maradhat és tanulhat. Neytirit bízzák meg a feladattal, hogy felügyelje és tanítsa őt. Jake egyre többször kapcsol át valódi teste és avatárja közt, kezdetben együttműködik a katonákkal és a tudományos programban is. Azonban egyre inkább egy na'vi szemével látja a világot, akik lassan befogadják s időközben beleszeret Neytiribe is. Amikor az RDA és a sereg úgy dönt, hogy lejárt a türelmi idő és megtámadják a na'vikat, átáll az ő oldalukra, mert rájön, hogy az emberek ezt a bolygót is csak felemésztenék a saját hasznukra. A véres összecsapás elkerülhetetlen.

Neytiri és Jake sully avatárkéntCameron és a film más készítői szinte teljesen megalkották a film világát, a legapróbb részletig. George Lucas, a Star Wars-filmek rendezője és kitalálója azt mondta Cameron filmjéről, hogy csak néhányan képesek arra, hogy így kitaláljanak egy világot. Azt is hozzátette, hogy nem kizárható, hogy az Avatar átveszi majd a Star Wars helyét.Mint kiderült, az összes pandorai élőlény kültakarójának egy részét (vagy egészét) egy lumineszcenciára képes anyag vonja be, melynek érdekes hatása, hogy világít a sötétben. Ez adja a pandorai éjszaka egyik szépségét: világító fák és bokrok, részben világító, hatlábú állatok.A Pandora a Polythemis/Polyphemis gázóriás körül kering. Az Alfa Centauri A nevű bolygórendszer tagja, mely a Földtől 4,37 fényévnyire található, így viszonylag, csillagközi mértékkel mérve közel van hozzánk. A hold egy buja esőerdő által borított égitest, amelyen változatos, gazdag élővilág és változatos bioszféra él.


 
A Pandora (háttérben a Polythemis gázbolygó)

Az unobtainium nevű szupravezető is található a holdon, melynek nagyon nagy az értéke. Ez az érc képes lebegni, így bizonyos lelőhelyek is lebegnek. A Pandorán így egészen különleges tájak is találhatók, ahol a gravitáció törvényének látszólag ellenszegülő, hatalmas lebegő sziklák találhatók.Légkörének nagy részét ammónia alkotja, ezért az emberek képtelenek lélegezni benne, ehhez gázálarcot kell használniuk. Mivel a növényeknek nincs szükségük fotoszintézisre, mert a naprendszer napja is más szerkezetű, leveleik pirosak, barnák, még lilák is tudnak lenni. Éjjel a növények színűknek megfelelően képesek világítani. A Pandorán élő állatfajoknak általában hat lábuk van (például a na'vik hátasainak vagy a Thanatornak), így az emberek számára igen különleges a bolygó egész élővilága.A Pandora a Polythemis/Polyphemis gázóriás körül kering. Az Alfa Centauri A nevű bolygórendszer tagja, mely a Földtől 4,37 fényévnyire található, így viszonylag, csillagközi mértékkel mérve közel van hozzánk. A hold egy buja esőerdő által borított égitest, amelyen változatos, gazdag élővilág és változatos bioszféra él.Az unobtainium nevű szupravezető is található a holdon, melynek nagyon nagy az értéke. Ez az érc képes lebegni, így bizonyos lelőhelyek is lebegnek. A Pandorán így egészen különleges tájak is találhatók, ahol a gravitáció törvényének látszólag ellenszegülő, hatalmas lebegő sziklák találhatók.

A film háttereA film nagy részét stúdiókban forgatták. Nagyjából 2009 márciusa körül Cameron elvitte az egész stábot Hawaii dzsungeleibe tréningezni, hogy megtapasztalják, milyen körülmények uralkodhatnak a Pandorán.Bár az Avatar csak 2009 decemberében került a mozikba, már 2007-ben tudni lehetett róla. A két év alatt nem sok hír került elő róla, csupán néhány Concept Art. Július 23-án, 12:45 és 2:00 között Cameron és a film egyéb készítői rövid tájékoztató adtak a filmről. Augusztus 21-én Avatar Dayt, vagyis Avatar Napot tartottak, amikor a világ legtöbb mozijában (Magyarországon is) megnézhettek 15 percet a filmből, az új, három perces előzetessel és James Cameron személyes tájékoztatójával együtt. A vetítésekről számoló kritikák vegyesek voltak, többségében pozitív visszajelzéseket tapasztalhattak a készítők.Szeptember elejére megjelent az első néhány hivatalos kép és poszter. Az első előzetes, a teaser-trailer nem nyerte el a kritikusok tetszését, ám az október végén a mozikba és a netre felkerülő, három és fél perces, rengeteg információt és spoilert tartalmazó már igen. Ezután szint egy csapásra beindult az Avatar marketingje, csaknem naponta kerültek elő werkfilmek, TV-spotok és interjúk. A South Park készítői, a McDonald's és az LG is reklámozta a filmet. Rengeteg filmes blogon olvashattunk újabbnál újabb híreket. Cameron alig látszott ki a különböző meghívások, marketing-események, interjúk közül, többek közt részt vett a 60 Minutes című amerikai show egyik adásában, ahol beszélhetett a részben általa kitalált technikákról, melyek szerves részét képzik az Avatarnak.November 24-én a hivatalos honlap (http://www.avatarmovie.com) végre megújult, és bárki letölthetett egy speciális programot, mellyel megtekinthető az ún. interaktív előzetes, ami információkat közölt a karakterekről, a lényekről és az emberi járművekről. December 3-ától lehetett jegyeket foglalni mind az IMAX 3D-s, a sima 3D-s és a hagyományos mozik vetítéseire, a helyek gyorsan elfogytak. Szintén 3-án, (Kanadában már 2-án) sugározta a FOX a Dr. Csont (Bones) azon epizódját, melyben a szereplők sorban állnak az Avatar jegyeiért.[2] Dupla csavart jelent a promócióban, hogy az egyik Avatar-rajongó (Joel Moore[3]) mind a sorozatban, mind a filmben játszik. 7-én került fel az internetre egy majdnem négyperces dokumentumfilm a Pandora elhelyezkedéséről és élőlényeiről. Ezt, hogy még nagyobb hírnévre tegyenek szert, a mű egyik híres színésznője, Sigourney Weaver narrálásában hallhattuk.[4]Ben Stiller is reklámozta a filmet, mikor Conan O'Brian showjában szerepelt. December 14-én a film két főszereplője és a rendező egyik beszélgetése került fel az internetre, melyben tájékozódhattunk a film forgatásának egyéb körülményeiről.

BevételekMár hónapokkal a film premierje előtt több készítő is elmondta, hogy kétlik, hogy az Avatar bukás lenne. Jim Gianopulos, a Fox-cég egyik alkalmazottja elmondta, hogy ki van zárva, hogy a film ne a várt eredményeket érje el, és őszintén mondta, hogy a nézők 90%-ának tetszeni fog. Több mozis oldal (köztük hivatalosak is) már dec. 3-a után (mikortól jegyeket lehetett foglalni az első adásokra) a kasszasiker-filmek listáján az Avatart az első helyre helyezte, az akkor már majdnem egy hete a mozikba került Twilight-saga új filmjével, a Alkonyat – Újholddal szemben, ami talán kissé elhamarkodott döntés volt, de jelezte, hogy Cameron nem egy kispályás film rendezésére várt már csaknem 17 éve.A premier utáni első hétvégén csaknem 77 millió USD bevételt hozott Amerikában, világviszonylatban pedig 242 milliót. Magyarországon az első hétvégén 97 845-en voltak kíváncsiak a filmre.Cameron eddigi legsikeresebb filmje, a Titanic összesen 1 842 879 955 dollár bevételt hozott,[5] az Avatar a bemutató után eltelt egy hónapban, 2010. január 17-ig, 1 602 168 000 dollárt.[1]

Kritikai fogadtatásA film premierje előtt megjelenő különböző előzetesek vegyes érzéseket váltottak ki a kritikusokból. Amerikában nagyjából jó eredményeket értek el, Magyarországon azonban több hivatalos oldal is lebecsülte. Azt azonban ekkor el kellett ismerni, hogy az egyszerű fórumozóknak nagyon tetszettek a művel kapcsolatos hírek, és örömmel várták a premier napját.A világpremier és a sajtóvetítések utáni kritikák csaknem száz százalékosan pozitívak voltak, az addig negatív véleményeket szavaló kritikusok is megváltoztatták addigi véleményüket. Sokan dicsérték a filmet, mondván, a filmkészítés új és jelentős fejezetének egyik első tagja lehet. A Rotten Tomatoes oldalán 91%-os eredményt ért el. Néhányan viszont a történetet nem tartották igazán eredetinek.A filmnek minden bizonnyal lesznek folytatásai, szám szerint kettő. Az sem kizárható, hogy rajzfilmsorozat, vagy TV-sorozat is készül majd belőle.


Az előzetes itt megtekinthető: http://www.youtube.com/watch?v=oDmau8GPelQ


Hozzászólások száma: (0)

  <<  1 2 3  >>